Hardlopen op het strand maakt je sneller

babylovesballroom, Flickr.com
babylovesballroom, Flickr.com

Wie sneller wil hardlopen, kan het beste trainen op het strand. Dan is het namelijk lastiger om een voet op en van de grond te krijgen. Volgens Dr. Thierry M. Lejeune van St. Luke’s University Clinics in België kost het hierdoor 1,6 keer zoveel energie dan hardlopen op een harde ondergrond. Wie daarna op een harde ondergrond gaat hardlopen, heeft hier ineens veel meer energie voor over.

Harder werken
Lopen of rennen op een hard oppervlak kan heel mechanisch gaan, maar voor hardlopen op het strand gaat dat niet op. Daar moeten zowel voeten als spieren harder werken om voldoende kracht te genereren om door te rennen. De spieren in de enkel houden de voet zoveel mogelijk in balans, terwijl de kuitspieren proberen de voet recht te houden en deze daarna weer omhoog te krijgen. Hierdoor raken benen veel sneller vermoeid.
Meer resultaat
Dit hoeft echter allemaal niet slecht te zijn. Voor wie het niet gewend is, kan het resulteren in meer spierpijn, maar wie specifiek op het strand traint, merkt dat het hardlopen ineens veel sneller gaat op een harde ondergrond. Beginners kunnen het beste trainen met eb en dan zo dicht mogelijk bij het water blijven. Daar is het zand wel zacht, maar veel minder zacht dan verderop op het strand.
Bron: New York Times
Lees ook:
Slank zijn brengt risico’s met zich mee
Waarom hoge hakken funest zijn voor je spieren
7 tips om je spieren in vorm te houden
ConsuMed is een grote online gezondheidscommunity die met actueel en relevant gezondheidsnieuws en publieksvriendelijk geschreven medische informatie maandelijks ruim een half miljoen unieke bezoekers trekt. Volg ConsuMed via de site, op Facebook of via de nieuwsbrief.