Hardnekkige mythe weer ontkracht: een kikker laat zich niet koken

5 Dingen Die Ze Je Niet VertellenEen kikker laat zich niet koken. Misschien dacht je dat al, maar consultants en goeroes vertellen graag een ander verhaal.

Bij congressen hoor ik de mythe regelmatig voorbij komen dat een kikker die je in een pan kokend water gooit, er uit springt. Maar leg je hem in koud water, en breng je dat langzaam aan de kook, dan sterft de kikker uiteindelijk.

Het kikker-verhaal geldt als een metafoor voor onze samenleving. Als veranderingen langzaam gaan, dan accepteren we die lijdzaam. Wij zijn hierdoor niet in staat om te reageren op een economische- of klimaatcrisis. Net als de kikker gaan we ten onder.

Maar het kikkerverhaal klopt niet! Fast Company ontkrachtte deze mythe al jaren gelden met haar Consulting Debunking Unit. Triodos Bank gebruikt de ontkrachting van de mythe nu in een interessante reclamecampagne.

Wordt het water te warm, dan springt de kikker er uit. Volgens Triodos geldt dat ook voor mensen. Een groeiende groep mensen en bedrijven maakt elke dag andere keuzes. Misschien doe je dat al, of misschien wil je dat ook.

Vijf oplossingen voor een groene economie

Dit zijn 5 dingen waarmee je volgens Triodos de economie kunt veranderen:

Bazen zijn uit: laten we niet wachten op een baas, iedereen kan meedoen. Met elkaar maken we nieuwe initiatieven groot.

Laat je geld niet aan een bankier over: experts hebben het ook wel eens mis, omdat ze vasthouden aan één zienswijze, dus bankiers ook. Blijf daarom je gezond verstand gebruiken en kritische vragen stellen.

Een kikker laat zich niet koken: je kunt elke dag andere keuzes maken.

Je bent geen machine: we zijn sociale wezens, dat is onze kracht. We zijn op ons best als we samenwerken en het gelukkigst als we delen.

Je bent een miljoen: ga van één persoon naar een beweging, kleine acties kunnen een keten van effecten in gang zetten.

Als je ook vindt dat de economie drastisch aan vernieuwing toe is, kijk dan zeker even op: 5 dingen.org.

Over de schrijver

3 reacties op “Hardnekkige mythe weer ontkracht: een kikker laat zich niet koken”

  1. Pingback: niet ok – Brieven aan de Wereld

Reacties zijn uitgeschakeld.