Hartige seizoenstaart met snijbiet en oude kaas

Hartige taart met snijbiet en Olde Remeker

Schreef ik vorige week over het redden van de planeet door lokaal en seizoensgebonden te eten? Vandaag een recept om je op weg te helpen. Dus red de planeet en eet mijn taart!

Hartige taart met snijbiet en oude kaas
Ingrediënten:
300 g bloem
65 g roomboter
1 kg snijbieten
50 g rauwe ham
2 el peterselie
1 teentje knoflook
1 ei
75 g Olde Remeker (of andere oude, biologische kaas)
olijfolie
zout

Bereiding:

Laat de roomboter zachtjes smelten. Doe de bloem en 1 tl zout in een kom en kneed met koude handen de roomboter erdoor. Wanneer er een kruimelig deeg ontstaan is, kneed je er 3 el olijfolie door. Voeg zoveel lauw water toe dat het deeg soepel wordt maar niet aan de handen blijft plakken. Laat het een uur in de koelkast rusten.

Snijd de ham in kleine stukjes. Rasp de kaas fijn. Was de snijbieten en laat het in porties in een bodempje kokend water slinken. Doe het in een vergiet en druk er zoveel mogelijk vocht uit. Hak de snijbieten fijn en druk er eventueel nog wat vocht uit.

Verhit 1 el olijfolie in een pan en bak de ham 2 minuten zachtjes aan. Doe de snijbieten erbij en laat het nogmaals 2 minuten stoven. Laat het iets afkoelen. Klop ondertussen het ei schuimig en roer de kaas, peterselie, fijngehakte knoflook en snijbietenmengsel erdoor. Breng het op smaak met zout en peper. Zet het mengsel tot gebruik in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200°C. Bestrooi het werkvlak met gezeefde bloem en rol 2/3 van het deeg uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 2 mm dik. Leg de lap deeg in een ingevet cakeblik van 25 cm lang. Doe het snijbietenmengsel erin. Snijd het overtollige deeg weg, maar laat het ongeveer 1 cm boven de vulling uitsteken. Vouw de randen van het deeg over de vulling. Maak van het overige deeg een rechthoekige lap die iets groter is dan het cakeblik. Leg de lap op de vulling en duw de randen met de achterkant van een mes tussen het cakeblik en het deeg. Prik gaatjes in het deeg en bestrijk de bovenkant met gesmolten roomboter. Bak de taart 60 minuten in de voorverwarmde oven.

Haal het blik uit de oven en laat het 5 minuten afkoelen.

 

Special “Verrot goed eten”
Een Happy Meal ziet er na een jaar nog precies hetzelfde uit. De hamburger vergaat niet, de frietjes blijven glanzend geel. Bacterieën, schimmels, muizen en vliegen laten het onberoerd, omdat er niks in zit wat de moeite van het eten waard is. Wat de natuur niet blieft, is voor ons ook niet geschikt. In deze special laat hetkanWel je zien hoe je goed kunt eten met voedsel dat wél verrot. In de keuken, in het restaurant, in de winkel en op je balkon — verrot goed eten is makkelijker te vinden dan je denkt.

 

 

Over de schrijver

2 reacties op “Hartige seizoenstaart met snijbiet en oude kaas”

  1. Lekker recept Christian! Snijbiet is erg ondergewaardeerd en daarom ben ik er een website over begonnen. Ik durf niet te zeggen dat ik de planeet ermee ga redden maar alle beetjes helpen. Groet, Okke

Reacties zijn uitgeschakeld.