Hebben we eindelijk genoeg? Europa consumeert steeds minder

bradleygee, Flickr.com
bradleygee, Flickr.com

Uit nieuw onderzoek blijkt dat Europeanen minder consumeren dan tien jaar geleden. Dit onderzoek werd uitgevoerd door Chris Goudall, milieuactivist, parlementskandidaat voor de Green Party en schrijver van het boek ‘How to Live a Low-Carbon Life’. Hij concludeert dat steeds meer Europese landen hun ‘peak stuff’, oftewel, een piek in consumptie, bereikt hebben.

Story of Stuff
In de afgelopen decennia hebben we meer geconsumeerd dan ooit tevoren. Dit heeft geleid tot een hogere levensstandaard, maar ook tot problemen. Natuurlijke hulpbronnen raken uitgeput en mensen moeten steeds meer werken om alle spullen te kunnen blijven betalen. Overconsumptie wordt een steeds groter probleem, waar ook steeds meer aandacht voor komt. En die aandacht wordt opgemerkt door het grote publiek. Wie kent inmiddels niet het filmpje van Annie Leonard, The Story of Stuff? Deze video over consumptie en afval werd tot nu toe al ruim 15 miljoen keer bekeken.

Peak Stuff
De urgentie die blijkt uit The Story of Stuff en andere items rondom consumptie is duidelijk. Uit recent onderzoek blijkt echter dat Europese landen al jarenlang minder consumeren: in Groot-Brittannië werd bijvoorbeeld de ‘peak stuff’ al tussen 2001 en 2003 bereikt. Hier is in de afgelopen tien jaar het gebruik van water, bouwmaterialen, papier, auto’s, kunstmest, voedsel en textiel aanzienlijk verminderd, soms wel met 30 procent. De teruggang van consumptie is zelfs zichtbaar als rekening wordt gehouden met de ecologische voetafdruk van de productie van geïmporteerde goederen.

Groene Kuznets curve
Volgens optimistische experts gaat het hier om een langetermijntrend die niet te stoppen is: de groene Kuznets curve. Volgens deze curve – bedacht door Simon Kuznets – doorlopen geïndustrialiseerde landen eerst een vroege “goedkope en vieze” fase, waarbij hulpbronnen verspild worden en enorme hoeveelheden afval geproduceerd worden. Na verloop van tijd is de top hierin bereikt en begint men te investeren in een efficiënter gebruik van hulpbronnen. Dan is steeds minder materiaal en energie nodig om aan de consumptiebehoefte te voldoen. De meeste Europese landen, waaronder Nederland, zitten inmiddels aan de goede kant van de groene Kuznets curve. Zij verbruiken steeds minder en produceren minder afval.

Minder spullen, meer welvaart?
Opvallend is dat de afnemende consumptie niet zo zeer te maken heeft met een terugval in welvaart. Integendeel; nadat de ‘peak stuff’ bereikt was, is de welvaart in Europese landen juist toegenomen. De onderzoekers weten niet zeker of hier ook sprake is van een causaal verband; daarvoor is eerst meer onderzoek nodig.

Bron: Yale Environment 360

Lees ook:
Producent Monopoly en Cluedo PVC-loos in 2013
IKEA gaat sölar
De schoonste en smerigste landen ter wereld zijn…

3 reacties op “Hebben we eindelijk genoeg? Europa consumeert steeds minder”

  1. Een degelijk onderzoek zie ik niet, wel uitspraken als "in Groot-Brittannië is in de afgelopen tien jaar het gebruik van water, bouwmaterialen, papier, auto’s, kunstmest, voedsel en textiel aanzienlijk verminderd, soms wel met 30 procent." iedere verwijzing naar deze opmerkelijke, brede daling ontbreekt.

    In China zijn de milieustatistieken geheim; veel te gevoelig. Blijkbaar ook in Japan na de kernramp. Bij ons en de buren zijn de veel statistieken openbaar en die vertonen zeker geen afname tot 30% in 10 jaar tijd. Blijkbaar worden we bedrogen! Zou kunnen, maar dan verwacht ik wel degelijk bewijs

  2. Eindelijk is luilekkerland uitgebroken, meer konsumptie minder vervuiling "economic growth has not resulted in any increase in pollution" Dat we dat niet eerder gemerkt hebben "..household energy consumption in 2009 in France, Sweden, and The Netherlands were all down 15 percent.. " Wie zeurt over sluipverbruik, grotere TV schermen… Zijn we al jaren belazerd door CBS e.d.?
    Goed dat we deze sprookjes site nog hebben …

Reacties zijn uitgeschakeld.