Rachel deed 365 kleine goede daden!

Rachel van de Pol besloot om te stoppen met dagdromen over heldendaden en écht wat te gaan doen om de wereld te verbeteren. Een jaar lang voerde zij iedere dag een kleine heldendaad uit. Ze lapte stiekem de ramen van haar buren, liet een verrassingspakketje achter in de trein, ruimde parken op, leerde allochtone vrouwen fietsen en versierde de daklozenopvang. Vervolgens verzamelde ze al haar avonturen, ontdekkingen en tips in een schitterend boek: Het hedendaagse heldenboek.
We spraken Rachel over haar ervaringen en vroegen haar wat zij heeft geleerd van haar heldenjaar.

365 heldendaden

Tijdens haar heldenjaar schreef Rachel van der Pol dagelijks haar bevindingen op haar blog: Ikreddewereld. Zo hoopte ze anderen te inspireren om ook de held uit te hangen. Dat bleek een groot succes:
“Mijn project verscheen in diverse radio- en tv-shows, tijdschriften en kranten en nog veel belangrijker; duizenden lezers gingen meedoen, sommigen zelfs iedere dag! Door heel Nederland werden lekke banden op mysterieuze wijze gelapt, zwerfafval was niet meer veilig en bejaarden werden, vrijwillig of niet, over zebrapaden getild.”
“Wat begon als een simpel idee groeide uit tot een andere manier van denken en handelen die als een virus om zich heen greep. Ik besefte dat er veel welwillende mensen zijn en dat je samen écht een impact kunt maken.”

Heldenboek
Het Verrassingspakketje Dat Rachel Achterliet In De Trein

Een bijzondere impact

Als we haar vragen welke impact het project nog meer op haar heeft gemaakt, vertelt ze stralend dat ze zowel milder als kritischer is geworden:
“Tijdens die 365 dagen raakte ik er van doordrongen dat ik vooroordelen met me meedraag. Ik heb ontdekt dat je die alleen kunt bestrijden door écht contact aan te gaan met mensen buiten je comfortzone. Daardoor leerde ik steeds beter af te gaan op wat mensen doen, in plaats van wat ik dacht dat ze zouden doen. Dat heeft me milder gemaakt.”
“Tegelijkertijd ben ik kritischer geworden naar de manier waarop we anderen willen helpen. Goede intenties of een hip groen jasje zijn niet genoeg. Zo kies ik de goede doelen waar ik geld aan geef tegenwoordig een stuk zorgvuldiger uit. Givewell zoekt bijvoorbeeld uit hoe effectief NGO’s zijn. Als we ons hart en ons verstand samen gebruiken is er heel veel mogelijk!”

Heldenboek
De Bedankbrieven Die Rachel Schreef Aan De Brandweer En Politie.

Het hedendaagse heldenboek

Inmiddels zijn de 365 dagen voorbij, maar blijft Rachel zoeken naar eenvoudige manieren om het hedendaags heldendom te verspreiden. Een van die manieren is haar hedendaagse heldenboek. Daarin kan je niet alleen persoonlijke anekdotes vinden, maar ook onderzoek van filosofen, sociologen en biologen:
“Ik hoop dat lezers beseffen dat de wereld niet verandert door een paar knappe koppen, maar dat het een optelsom is van de vele kleine dingen die mensen zoals jij en ik iedere dag doen. Dit geeft geen snel en direct resultaat, wat we niet gewend zijn in onze ‘bestel nu, dezelfde avond in huis’-maatschappij. Dat vergt geduld en een andere manier van naar de wereld kijken.”
“Het draait om hoe we ons van het ene op het andere moment gedragen. Vaak grijpen we het alles of niets- principe als excuus aan om maar niets te doen. Zelf geloof ik echt in de zin: je kunt beter inconsequent het goede doen, dan consequent het slechte.”
“Het mooie van een eerste kleine stap zetten, is dat het aanstekelijk voor jezelf en je omgeving werkt. Ik zie het constant om me heen gebeuren. Zodra mensen bijvoorbeeld beginnen met zwerfafval rapen, gaan ze bedenken wat ze nog meer kunnen doen. Zo gaat het balletje rollen.”
Wil jij meer lezen over Rachel van de Pol? Klik dan hier voor haar site en Facebookpagina. Wil je Het hedendaagse heldenboek gelijk bestellen? Ga dan naar de pagina van Uitgeverij Balans.

Verder lezen?

Sta jij te trappelen om meteen met je eerste goede daad te beginnen? Stuur dan bijvoorbeeld een oma een kaartje via Omapost. Klik op de afbeelding om naar het artikel te gaan.
Omapost

Over de schrijver

10 gedachten over “Rachel deed 365 kleine goede daden!”

 1. Hallo Ester,
  Bedankt voor jouw inspirerende reactie! We vinden het idee om Het hedendaagse heldenboek via de ene held aan de andere held door te geven wel een heel mooi idee, daarom ben jij de winnaar van deze actie. We sturen je een mailtje met alle informatie.
  Hartelijke groet,
  de redactie van hetkanWel.

 2. Bedankt voor jullie inspirerende reacties! We vinden het idee om Het hedendaagse heldenboek via de ene held aan de andere held door te geven wel een heel mooi idee, daarom is Ester de winnaar van deze actie. We sturen haar een mailtje met alle informatie. Hartelijke groet, de redactie van hetkanWel.

  1. Daar hou ik van! Ik leef er graag naar en ga altijd af op mijn impulsieve intuïtie. Meest recente daden: 2 gebrekkig Nederlands sprekende dames naar hun werk brengen die de bus gemist hadden (waren zó blij verrast!) en bij de bakker wilde een oude dame een half van een ongesneden brood kopen wat niet mocht. Toen heb ik het hele brood gekocht en e helft voor haar laten inpakken. Ze pakte het aan en liep zo weg. Tja dat gebeurt soms ook ????.

 3. sophie van koningsbloem

  Een held ben ik natuurlijk niet, maar ik leg zwerfboeken neer. Deel Boeken met mijn kennissen . Ik ga op bezoek in het verzorgingstehuis bij dove mensen, en schrijf dan een heel kladblok vol. Ik zet spinnen en vliegen netjes buiten. Dit is alles wat ik kan doen.Ik ben heel benieuwd naar het hedendaagse heldenboek van Rachel van de Pol .

 4. Mooi boek,zo fijn om eens iets voor een ander te doen.
  Ik doe de tuin met dit mooie weer en meteen de tuin van mijn bejaarde buurvrouw. Alles weer netjes

Reacties zijn gesloten.