Heel Nederland kantelt: Gelderland

Afbeelding: Edmund Vermeulen, Flickr
Afbeelding: Edmund Vermeulen, Flickr

Op allerlei plekken in ons land wordt enthousiast getimmerd aan de wereld van morgen. Van universiteitsgebouwen tot duurzame start-ups, van culturele hotspots tot gemeentes. Om een overzicht te krijgen van al die mooie ontwikkelingen schrijven we een 12-delige serie, waarin elke keer een andere provincie in de schijnwerpers staat. Vandaag het eerste deel: Gelderland.
“Gelderland is een groene provincie”, vertelt Willem Huntink, programmamaker circulaire economie van Provincie Gelderland. “We hebben een ambitieus energie transitie-programma, twee clean-tech regio’s, Wageningen Universiteit, allerlei interessante startups, initiatieven en bedrijven, en de ambitie om de eerste afvalloze provincie van Nederland te worden.”
1. Kennis en innovatie
In juni heeft de provincie een ambitieus economisch plan gelanceerd. De Gelderse industrie moet slimmer en schoner worden en doorstoten tot de top 3. Circulaire economie als motor voor groene groei. Willem Huntink vertelt hier over:
“We ondersteunen allerlei initiatieven en bedrijven die ons helpen om de groene economie tot leven te brengen. We zijn natuurlijk blij met Wageningen Universiteit. Daar wordt enorm veel kennis ontwikkeld en onderzoek gedaan. Bijvoorbeeld naar onderwerpen als bio-economie en het ontwikkelen van grondstoffen met algen, gras en vezels. Deze kennis kunnen we benutten in nieuwe bedrijven om geld te verdienen en banen te creëeren.”
“Verder zijn er in Gelderland twee regio’s die zich sterk profileren op het gebied van clean-tech en duurzaamheid. Eén van die gebieden is de Stedendriehoek. Hier staat een CleanTech Center waar ondernemers en onderwijs samen stappen zetten richting energietransitie, circulaire economie en bio-economie. Het is dus niet alleen de provincie, maar ook de gemeenten en regio’s die zich hiervoor inzetten.”

Over de schrijver

2 gedachten over “Heel Nederland kantelt: Gelderland”

  1. Pingback: Deze drie mensen leefden zonder geld en ontdekten iets bijzonders

Reacties zijn gesloten.