Deze helden maakten 2016 een stukje mooier

Het afgelopen jaar schreven wij met veel liefde inspiratieblogs voor Voor De Wereld Van Morgen. Het leek ons wel mooi om voor het einde van het jaar een lijstje te maken van onze favoriete helden van 2016. Natuurlijk (en gelukkig) zijn er nog veel meer gave initiatieven en mensen op te noemen, maar deze superhelden verdienen volgens ons een ereplekje.
Duurzame & groene helden
De plastic vissers van Plastic Whale begonnen 5 jaar geleden als eerste professionele plastic fishing company ter wereld. Een social enterprise met een missie: ‘s werelds wateren plasticvrij maken door waarde te creëren met plastic afval. Ze begonnen met een échte designersloep gebouwd van meer dan 10.000 gerecyclede plastic flessen uit de Amsterdamse grachten. Hier kan je samen met je familie of collega’s in rondvaren en de grachten schoonvissen terwijl je geniet van het uitzicht.
Tiny house pionier Marjolein Jonker kwam je het afgelopen jaar overal tegen. De eerste helft van het jaar ging het vooral over de bouw van haar tiny house de tweede helft van het jaar over het wonen in dat bijzondere duurzame huisje. We spraken met Marjolein over de aantrekkingkracht van tiny houses en over of we die in Nederland nog meer gaan zien.

In onze 12 provincies wordt hard getimmerd aan de wereld van morgen. Zo zijn alle provincies druk bezig met de energietransitie en werken ze hard aan duurzame en gave innovaties. Zo wekken ze in Zeeland bijvoorbeeld groene stroom op met de Oosterscheldekering en zetten ze in Zuid-Holland in op een nieuw warmtenet, slimme wegen en elektrische- en waterstofauto’s.
Sociale helden
De kinderen van Juf Kiet is een film over een bijzondere juf en haar klas. Alle kinderen uit de klas van juf Kiet zijn nog maar kort in Nederland. De documentaire volgt het perspectief van de kinderen. Je ziet hun geworstel met elkaar en met de nieuwe taal. Verder zie je nieuwe vriendschappen en liefdes ontstaan en weer teloorgaan. Dankzij het geduld en de toewijding van juf Kiet ontstaat er uiteindelijk een krachtige en liefdevolle gemeenschap.
De helden van Doneer je deken besloten vorig jaar om een kijkje te nemen in de Jungle van Calais. Zij schrokken daar zo van de leefomstandigheden dat ze een grote actie op touw zetten. Zij zamelden dekens en spullen in op festivals en in allerlei grote steden. Ook dit jaar sloeg het team de handen ineen om spullen in te zamelen voor vluchtelingen, deze keer in Griekenland. Daarnaast gaven zij deze mensen een gezicht door hun verhalen te vertellen en te delen op hun site en social media.
Lees verder bij Voor De Wereld Van Morgen

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020