Deze helden helpen daklozen op een hele toffe manier

Wereldwijd zijn er nog altijd veel mensen die op straat leven. Gelukkig zijn er een hoop helden die zich inzetten om hun situatie te verbeteren. Wij worden erg blij van deze verhalen en daarom delen we graag een aantal pareltjes met je. Wat is jouw favoriet?

Een tiny village voor daklozen

Opportunity Village (te zien op de afbeelding hier boven) is een klein dorpje in de VS waar ongeveer dertig tiny houses staan. In deze tiny houses wonen daklozen die aan hun toekomst bouwen. Zo’n minihuisje lijkt misschien niet veel voor te stellen, maar voor de bewoners is het een rustige en vooral veilige plek die ze thuis kunnen noemen. Veel van hen zijn namelijk gewend om op straat te slapen en constant alert te moeten zijn. In dit prachtige dorpje kunnen ze eindelijk weer ontspannen.
In de huisjes zelf is geen toilet of elektriciteit aanwezig, maar dat is geen probleem voor mensen die eerst nog onder een brug woonden. Er zijn een aantal gemeenschappelijke ruimtes met sanitaire voorzieningen, een washok en een open keuken. Allemaal worden ze keurig onderhouden door de bewoners. Net als de buurt zelf, die er keurig en fris uit ziet.
De initiatiefnemers geloven dat als je mensen zelf verantwoordelijk maakt voor hun leefomgeving ze daar beter voor gaan zorgen. Daarom helpen ze de bewoners met het besturen van het dorp, het genereren van inkomsten en het leggen of versterken van verbindingen met de maatschappij. Zo hopen ze de daklozen uiteindelijk te helpen met hun weg terug vinden naar de maatschappij.

De wasserette van paus Francis

https://www.youtube.com/watch?v=IbehYw-MrX8
Paus Francis opende twee jaar geleden al een slaapplek, wasruimte en kapsalon voor daklozen in Rome. In datzelfde jaar gaf hij voor zijn 78e verjaardag honderden slaapzakken weg aan mensen die op straat leven. Deze maand opende hij een wasserette waar daklozen gratis wasjes mogen draaien.
In deze wasserette staan zes wasmachines en is er wasmiddel, wasverzachter en een strijkijzer aanwezig. Zo kunnen daklozen hun kleding en dekens wassen en weer fris voor de dag komen. Op deze manier hoopt de Paus de allerarmsten weer een stukje waardigheid terug te geven.
De wasserette zit in een voormalig ziekenhuis in de buurt van het Vaticaan en krijgt binnenkort ook een wasruimte met douches, een kapsalon en een soort apotheek waar mensen medicijnen kunnen krijgen. Nu moet je niet denken dat de paus ondertussen lekker stil is gaan zitten. Hij waste namelijk de afgelopen week de voeten van gevangenen en regelde ook nog even dat mensen die bloed doneren aan het ziekenhuis korting krijgen op toegangskaartjes voor bezienswaardigheden zoals de Sixtijnse Kapel. Wat een held!

Een Zuid-Afrikaanse straatwinkel

Dit verhaal is al wat ouder maar o zo mooi! In Kaapstad hebben ze namelijk een prachtconcept bedacht: een pop-up winkel voor daklozen. Dat klinkt wellicht een beetje vreemd maar dat werkt zo:
The Street Store ontwierp een handige poster met daarop de tekst: Street Store. Deze posters konden vervolgens ergens buiten worden opgehangen zodat iedereen kan zien dat daar kleding neergehangen mag worden. Mensen worden zo gestimuleerd om hun ongedragen kledingstukken, schoenen en accessoires daar op te hangen zodat daklozen niet in containers hoeven te zoeken, maar op een waardige manier kunnen winkelen.
Alle posters zijn gratis te downloaden, waardoor iedereen over de hele wereld een eigen straatwinkel kan beginnen. Inmiddels zijn er al duizenden mensen aan nieuwe kleding geholpen.

Shower to the people!

De Amerikaanse dominee Jake Austin tikte een oude bus op de kop en bouwde deze om tot een mobiele douche voor daklozen. In de bus installeerde hij twee douchecabines en twee wasbakken waar daklozen zich lekker kunnen wassen, hun tanden kunnen poetsen en zich kunnen scheren. Bovendien kunnen de daklozen ook gebruik maken van de gedoneerde doucheproducten.
Van deze toffe service wordt dankbaar gebruik gemaakt: dagelijks maken zo’n 60 mensen gebruik van de douches. Jake Austin hoopt dat mensen dankzij deze warme douche weer een stukje waardigheid terug krijgen en zo meer kans hebben op het vinden van een baan en een mooie toekomst.

Over de schrijver

1 gedachte over “Deze helden helpen daklozen op een hele toffe manier”

Reacties zijn gesloten.