Helemaal hip en gezond: Dutch Cuisine

Foto: Flickr, Krgjumper
Foto: Flickr, Krgjumper

Bij de mensen die er lang en veel over nadenken, bestaat een verrassende eensgezindheid over ons menu van de toekomst. Plantaardiger eten, dat wil zeggen meer groenten en peulvruchten, verser, gezonder, meer uit de seizoenen. En niks verspillen. Dit scheelt een hoop dierenleed en onnodig ruimtegebruik van sojavelden in Zuid-Amerika om onze enorme veestapel te voeden. Het scheelt een hoop fossiele energie uit verwarmde kassen die het hele jaar door tomaten, paprika’s en komkommers produceren en een hoop onnodig gesleep met grondstoffen. Bovendien scheelt onverpakt en onverwerkt eten een hoop zout, vet, suiker en E-nummers.

Met zo’n menu kunnen we het op aarde nog een tijd in goede gezondheid uithouden. Of je nu Michael Pollan heet (Echt Eten), Mark Bittman (Vegan before six), Jamie Oliver (Food Revolution), Niven Kunz (80/20) of Janneke Vreugdenhil (I love groenten), de principes komen allemaal zo’n beetje op hetzelfde neer. Je zou dus denken dat de verantwoordelijke ministeries van EZ en VWS spoorslags miljoenen euro’s onderzoeksbudget ter beschikking stellen om het bijbehorende wetenschappelijke bewijs te leveren. Er staat immers nogal wat op het spel. Miljarden euro’s zorgkosten wegens welvaartsziekten als diabetes en kanker. En de zekerheid dat we nu en in de toekomst voldoende voedsel kunnen produceren als we een beetje zorgvuldig met de aarde, de oprakende grondstoffen en onze energievoorraden omgaan.

Helaas klotsen de onderzoeksbudgetten nog niet over de dijken en gaat er nog steeds exorbitant veel aandacht en geld naar de voedingsmiddelenindustrie die het tegenovergestelde produceert. Toch raak ik er steeds meer van overtuigd dat de grootschalige industrie bezig is met een achterhoede gevecht. Omzetcijfers van Unilever en McDonald’s dalen. Weliswaar nog met procenten, maar toch. Consumenten roeren zich steeds vaker en maken andere keuzes. En ook de horeca voegt gelukkig de daad bij het woord. Het Koksgilde, met 3.500 leden de grootste koksvereniging van Nederland, richtte onlangs Dutch Cuisine op, waar vijf klinkende principes de ruggengraat vormen. In essentie komt het op het volgende neer: probeer te werken met 80% producten uit Nederland en 20% uit het buitenland en met 80% groenten op het bord en 20% dierlijke producten. Weg met de Franse keuken met zijn enorme hoeveelheden vlees, room en kaas waar Nederlandse koks hun identiteit aan opgehangen. Welkom aan een nieuwe Nederlandse culinaire traditie. Wees creatief met en trots op spruiten, kool en pastinaak. Verzin prizewinning variaties van de kroket, de smeerleverworst en de erwtensoep en laat die entrecote en ganzenlever lekker voor wat ze zijn.

Lees ook: Er is veel mis met voedsel in Nederland, maar hierin lopen we voorop

Revolutionaire uitspraken van grondlegger Albert Kooy. Maar ook smaakprofessor Peter Klosse sloot zich aan bij Dutch Cuisine, evenals een klinkend rijtje Nederlandse topkoks, de tuinbouwsector en anderen. Wie volgt? Omdat ik graag aan de slag ga met die goede zaken waar energie in zit, heb ik vanuit Urgenda het voortouw genomen om het horeca-onderwijs een impuls te geven. Op drie

Foto: Sandra Van Kampen
Dutch Cuisine In Sneek. Foto: Sandra Van Kampen

vooroplopende ROC’s organiseren we een diner waarbij de principes van Dutch Cuisine tot in de puntjes zijn uitgewerkt in een culinair feest. Dit om te zorgen dat de nieuwe generatie koks is voorbereid op een toekomst waarbij gezond en duurzaam de standaard is. Op 4 november was de aftrap in Sneek. Eten ‘om te janken zo mooi’ kwam er uit de keukens waar bevlogen docenten, leerlingen, leveranciers en Friese restaurateurs samenwerkten. De gasten dwarrelden erdoor heen en kregen het ene na het andere fabuleuze gerecht voorgeschoteld, variërend van waddenoesters tot stierenkloten en van Raede Krobben (boontjes) tot sprinkhanen.

Je bent nog van harte welkom op 18 november in Amsterdam of 26 november in Den Bosch. Dan kun je meemaken en proeven hoe een nieuwe Nederlandse eetcultuur vorm krijgt op ons bord. En hoe dit moois tot stand komt als mensen in de regio hier samen zelf verantwoordelijkheid voor nemen.

Kijk hier voor meer informatie.

Of mail naar sandra.van.kampen@urgenda.nl

Lees ook:
Vertrouwen is nodig voor gezonde voedselketen
[adrotate group = “2”]

Over de schrijver