Hellouw: van plattelandsdorpje naar groene energieleverancier

Windmolen In Hellouw - Schone Energie Opwekken Is Een Lange Traditie In Het Dorp. Foto: Wikimedia Commons
Windmolen In Hellouw – Schone Energie Opwekken Is Een Lange Traditie In Het Dorp. Foto: Wikimedia Commons
Het kleine dorpje Hellouw in Gelderland heeft grote plannen op het gebied van duurzame energie. De lokale bevolking heeft een ambitieus plan gemaakt om volledig energie onafhankelijk te worden, en daarnaast ook nog winst te maken met de verkoop van de energie die overblijft. Dit willen ze voor elkaar krijgen door de bouw van een zogenaamde biovergister. Dit is een fabriek die mest van boerderijen omzet in energie en andere bruikbare producten.
Het plan is om een soort lokale kringloop realiseren die de afvalstoffen van de agrarische sector omzet in bruikbare stoffen die weer lokaal kunnen worden gebruikt. Het eindresultaat is biogas, energie, CO2, en een sterke meststof die weer op het land gebruikt kan worden.  Een groot deel van het biogas kan worden verkocht aan de lokale baksteenfabriek, de CO2 wordt gebruikt in de kassen, en de energie zal worden gebruikt door de lokale bevolking, of worden verkocht.
Het project zal zo’n 6.3 miljoen euro gaan kosten, wat grotendeels gefinancierd zal moeten worden door de bank, maar ook door de lokale bevolking en andere investeerders. Daarnaast zal in de toekomst een deel van de winst weer terug worden geïnvesteerd in de lokale energievoorziening.
Het plan was onderdeel van de wedstrijd Creating Tomorrow van ARCADIS & KNHM. In Duitsland zijn er overigens al verschillende dorpjes die miljoenen verdienen met schone energie.

Lees ook
Inschrijving gestart voor grootste zonne-energie coöperatie van Nederland in Purmerend
Mechanisch koeienmaag kan 2,5 miljoen Amerikaanse huizen van stroom voorzien
Denemarken draait voor 100% op windenergie