Een luisterend oor of een dagje uit: help jij eenzaamheid bestrijden?

Eenzaamheid komt steeds vaker voor. Zowel bij ouderen, als bij jongeren. Het gevoel van eenzaamheid kan mensen psychisch en/of lichamelijk ziek maken. Wil je iets doen voor iemand die eenzaam is? Tijdens de week tegen eenzaamheid staat het bestrijden van eenzaamheid centraal en jij kunt helpen.
Wanneer heb jij voor het laatst met een vriend(in) afgesproken? Om even bij te praten, of iets te vertellen dat je dwars zat? Voor mensen die eenzaam zijn, kan dat wel jaren geleden zijn. Ruim 1 miljoen Nederlanders voelt zich eenzaam; jong en oud. En het is een groeiend probleem.

Sociale, emotionele en existentiële eenzaamheid

Er bestaan verschillende soorten eenzaamheid. Je kunt spreken van sociale eenzaamheid als iemand het moeilijk vindt om nieuwe contacten aan te gaan of te onderhouden en een sociaal netwerk mist. Een andere soort is emotionele eenzaamheid. Iemand mist dan een intieme, hechte band met een of meer personen. Vaak gaat dit om een partner om je leven mee te delen. Tenslotte is er nog het gevoel van existentiële eenzaamheid. Dan ontbreekt het gevoel van zingeving. Iemand vraagt zich dan af wat hij nog toevoegt.
Eenzaamheid Tegen Gaan

‘Ik’ versus ‘wij’ cultuur

Eenzaamheid is net zo goed een probleem voor jongeren, als voor ouderen. Al schamen veel jongeren zich er voor en praten er nauwelijks over. Veel mensen zien de huidige ik-cultuur als de oorzaak, omdat het groepsgevoel ontbreekt. Toch komt eenzaamheid ook in meer wij-georiënteerde samenlevingen voor. Dit kan te maken hebben met cultuurverschillen, waardoor iemand weinig contact kan maken, beperkte sociale vaardigheden, of een negatief zelfbeeld.

Jong en oud

In Nederland zijn er 1 miljoen 55-plussers die zich eenzaam voelen. Van deze groep hebben 200.000 mensen maar een keer in de maand sociaal contact. Hoe ouder mensen worden, hoe eenzamer ze zich voelen.
Ook 1 op de 3 jongeren voelt zich eenzaam. Twintigers zitten in een transitiefase en dat triggert dat gevoel. Zij verhuizen na hun studie steeds vaker alleen naar een nieuwe stad en moeten opnieuw een sociaal leven opbouwen. Dat gaat niet iedereen even gemakkelijk af en dat speelt eenzaamheid in de hand.
Eenzaamheid Bestrijden

Woonvormen die eenzaamheid tegen gaan

Om eenzaamheid tegen te gaan, ontstaan er steeds vaker nieuwe woonvormen. De opkomst van adult-dorms is een voorbeeld, waarbij jongeren beslissen om samen te leven in een community. Ze hebben een eigen ruimte, maar delen de keuken, een woonkamer en vaak ook extra faciliteiten.
Ook ouderen kiezen er steeds vaker voor om op andere manieren met elkaar samen te wonen. Bijvoorbeeld in een soort studentenhuis voor 60-plussers. Of zij kiezen voor een woonvorm met ‘meer generaties’ die samen onder een dak wonen.

Wat kun jij doen tegen eenzaamheid

Er is veel te doen als je iemand wilt helpen die zich eenzaam voelt, of als je zelf eenzaam bent. We zetten een paar voorbeelden voor je op een rij.
Sensoor is een organisatie die dag en nacht bereikbaar is voor mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek.
Klup is een online community voor 50-plussers om samen leuke dingen te doen.
Het Nationaal ouderenfonds organiseert uitjes voor ouderen. Je kunt je aanmelden als vrijwilliger.
Oopoeh verbindt een oudere aan een huisdier en een baasje in de buurt. Ouderen komen zo in contact met het gezin van het huisdier en mensen in de buurt, omdat een praatje maken met een hond echt een stuk gemakkelijker gaat.
Jong + Oud = Goud koppelt senioren aan studenten, die een jaar lang elke maand 6 uur op bezoek gaan bij de oudere. Samen ondernemen ze leuke activiteiten.
Sociaal Werk Nederland is een website waar je een overzicht vindt van verschillende welzijnsinstellingen door het hele land.
Tenslotte kun je als je je eenzaam voelt diverse cursussen volgen om je meer zelfvertrouwen te geven. Daarnaast kun je altijd contact opnemen met de huisarts. Je eenzaam voelen kan voorbij gaan. Een huisarts is er om je hiermee te helpen.

Over de schrijver