Helpen slimme meters écht met het besparen van stroom?

Miheco, Flickr.com
Miheco, Flickr.com

Slimme meters moeten dé manier zijn om energie te besparen. Slimme meters helpen mensen om inzicht te krijgen in hoeveel energie ze verbruiken. Dit kan real-time en gespecificeerd, iets dat met een oude meter niet mogelijk is. Bovendien kan een slimme meter actueel verbruik vergelijken met gebruik uit het verleden. Slimme meters bieden dus allerlei mogelijkheden om energie te besparen, maar leiden ze ook daadwerkelijk tot besparingen?

Grove onderschatting verbruik
Volgens Shahzee Attari van de School of Public and Environmental Affairs van de universiteit van Indiana is een van de belangrijkste doelen van een slimme meter het zichtbaar maken van verbruik. Dat is belangrijk, want dit wordt door mensen grof onderschat. Vraag iemand hoeveel stroom een vaatwasser per uur verbruikt en de kans is groot dat het antwoord maar liefst 800 keer lager uitkomt dan het werkelijke verbruik. Volgens Stephen Passmore van Energy Saving Trust verbruiken mensen inderdaad minder stroom als ze beter weten hoeveel stroom ze verbruiken en hoe ze dat verbruiken. Uit onderzoek dat hij uitvoerde bleek dat maar liefst 62% van de respondenten aangaf dat wanneer zij beseften hoeveel geld zij dagelijks aan energie uitgaven, dit stimuleerde om minder te verbruiken.

Online tools vs. slimme meters
Dat inzicht in het verbruik kan op verschillende manieren aangeboden worden. Volgens Sarah Darby van het Environmental Change Institute is een slimme meter echter cruciaal in de overgang van inzicht tot besparen. Als het inzicht wordt aangeboden via een online dashboard of een app, is het minder effectief. Dit komt doordat mensen dan afgeleid worden door andere content. Online tools kunnen slimme meters ondersteunen, maar niet vervangen, aldus Darby.

[adrotate banner=”11″]

Slimme meter kan het niet alleen
Volgens Ian Christie, coördinator van de Sustainable Lifestyles Research Group van de universiteit van Surrey kunnen slimme meters de kar echter niet alleen trekken: een ondersteuning die helpt om gedrag te veranderen. Hoewel het prettig is om geld te besparen, blijkt dat niet de belangrijkste motivatie te zijn voor een verandering in gedrag. Uit onderzoek blijkt dat mensen vooral energie gaan besparen als ze hierdoor het gevoel krijgen iets te bereiken. Daarom zullen de grootschalige besparingen pas gerealiseerd kunnen worden op het moment dat de slimme meter de mogelijkheid geeft om je energieverbruik bijvoorbeeld met dat van de buren of vergelijkbare huishoudens uit andere regio’s te vergelijken.

Bron: The Guardian

Lees ook:

Vergelijking tarieven van de 7 groenste energieleveranciers
Duitsers maken serieus werk van windgas
30 miljoen vrouwen kiezen voor natuurlijke verzorging

4 reacties op “Helpen slimme meters écht met het besparen van stroom?”

 1. En zelfs in dat artikel staat het gewoonweg verkeerd. De prijzen die worden betaald voor netwerk (netbeheer) worden vooraf vastgelegd. Meterhuur, de prijs die wij als consument betalen, gaat niet omhoog. De energieleverancier zelf betaald niet meer aan de slimme meter. Dus de energieprijzen gaan niet veranderen vanwege de slimme meter.

  Wat je blijkt te vergeten is dat veel meters op den duur ook dienen te worden vervangen. Het verschil tussen een 'gewone' moderne en een slimme meter is wat betreft de kosten te verwaarlozen.

  Je pakt een artikel erbij waar fundamentele fouten in staan. Net als de melding over de berichten. Bij normale stand komt er ééns per 2 maanden een bericht uit te meter. Bij een uitgebreide stand. De dagelijkse interval is het 1 bericht per dag. Dit soort basis fouten geven de rest van het bericht meteen een ondoordachte, "ik roep maar weer wat ik heb gehoord via via", artikel.

 2. Ik sta altijd wantrouwend tegenover onderzoeken waaruit blijkt dat mensen iets "zeggen" of "aangegeven" te zullen doen. Uit psychologisch onderzoek blijkt dat er namelijk vaak verschil zit tussen wat mensen zeggen te gaan doen en wat ze daadwerkelijk doen als het eenmaal zover is.

  En ook hier is weer zo'n onderzoek waar mensen iets "aangeven" te zullen gaan doen. Maar liefst 62% van de respondenten, zelfs.

  De praktijk zal zijn dat die vaatwasser toch gewoon 1 keer per dag moet draaien, dat die waterkoker toch een stuk makkelijker en sneller is dan de fluitketel (die er niet is), dat het verbruik van die stand-by stand van de TV toch wel mee blijkt te vallen, dat de spaarlampen er al lang zijn, de koelkast al lang vervangen is door zo'n beter geïsoleerd modern exemplaar, dat er nauwelijks kleinere wasmachines te koop zijn dan die met een voor velen onnodig grote inhoud van 5,5 kg, enzovoort.

  Misschien dat er gemiddeld voor een euro of 5 tot 10 extra bespaard wordt, op jaarbasis, door de fanatiekelingen. Zo'n slimme meter kost wel € 1000, en ze zeggen wel dat je die meter "gratis" krijgt, maar je betaald er natuurlijk wel voor via de elektriciteitstarieven.

  1. De slimme meter kost net zoveel als de 'oude meter'. Je betaalt gewoon de normale meterhuur. Dat is wettelijk vastgelegd. Voordat je dingen roept moet je wel weten waar je over praat.

   Je kunt ook niks doen en doelloos toekijken hoe de grootste groep mensen die zich helemaal niet bewust zijn van het eigen verbruik gewoon blijven verbruiken zonder daarbij stil te staan.

   De slimme meter is niet dé oplossing. Maar het is in ieder geval een stap die de overheid heeft genomen. Klein maar het is in ieder geval iets. De grootste verandering moet toch echt van de gebruikers komen. De slimme meter brengt een aantal leuke opties. Op slimmemeter.startpagina.nl staan wat opties.

 3. Het principe is goed. Maar kijk alsjeblieft ook naar straling van draadloze comunicatie, je mag het wegwuiven maar het feit is dat het gaat om magnetronstraling waarvan we weten wat het doet.
  Ook is het best fijn om over een aantal jaar nog een greintje privacy te hebben zonder dat je wordt bestookt door bedrijven die op een zeer enge manier alles van je lijken te weten. Nee we hebben niets te verbergen… maar eigenlijk heel veel.

Reacties zijn uitgeschakeld.