Deze technologie zet regenwater om in drinkwater

Hemel(s)water transformeert regenwater tot drinkwater. Regenwater wordt al langer opgevangen in ontwikkelingslanden, maar de toepassing van membraantechnologie maakt het zo vernieuwend. Dit ‘nieuwe’ water zou wereldwijd wel eens een grote impact kunnen maken. We vroegen Albert Jansen over zijn bijzondere project.
Wat is jouw achtergrond?
Water is een blauwe draad door mijn leven. Ik ben geboren tijdens de watersnoodramp en mijn sterrenbeeld is Waterman. Ik ben chemicus/chemisch technoloog met 38 jaar ervaring bij TNO. Daar richtte ik me met name op water door membraan-technologie te ontwikkelen. Sinds afgelopen herfst heb ik mijn eigen bedrijf opgericht waarmee ik inzet op wereldwater-problemen: Water Innovation Consulting. Daarnaast ben ik algemeen bestuurder bij het waterschap de Stichtse Rijnlanden.
Je werkt aan een bijzonder project, wil je daar iets meer over vertellen?
Hemel(s)water is drinkwater gemaakt van regen. Dit gebeurt in een soort intelligente regenton, bij wijze van spreken. Het bovenste onderdeel van de installatie is een opvangtank. Vanuit daar stroomt het water door een UF-membraan module, een moleculair filter in een tweede denk. Hierin wordt al het gezuiverde, bacterievrije water opgeslagen.
Doordat het water zuiver is kunnen er geen bacteriën of algen bij komen. Het membraan filtert alles op nanometer-niveau en is KIWA-gecertificeerd voor Legionella preventie. Ook opgeloste stoffen worden verwijderd. De omvang van de opslagtank is zo ontworpen dat er maar liefst 6 weken droogte mee kan worden overbrugd. Al die tijd beschikt een huis over eigen zuiver kraanwater.

Afbeelding: Hemel(S)Water
Afbeelding: Hemel(S)Water

Hoe ben je op het idee gekomen voor Hemel(s)water?
Het idee is ontstaan tijdens discussie over hoe je gebouwen en steden zelfvoorzienend kan maken op het gebied van water. Dat idee (Smart Urban Water Grids) heb ik in november op een internationaal watercongres gepresenteerd. Regen is de belangrijkste bron van water in de stad. Je zou daken en ongebruikte sportvelden gebruiken om voldoende water te winnen. In combinatie met minder gebruik of hergebruik is de cirkel rond.
Wat voor impact zou het hebben op de maatschappij als we regenwater gaan drinken? En valt er eigenlijk wel genoeg regen?
Bij een volledige introductie is de impact alleen al voor Nederland: 500.000.000 minder kWh, worden er maar liefst 220.000 ton CO2 eq. emissies vermeden en zijn er 200.000 ton minder chemicaliën nodig.
In het buitenland zou de impact groter zijn. Ten eerste is de markt is groter, maar er is ook veel waterschaarste of er is wel water maar de kwaliteit is niet goed. Door dit systeem te gebruiken krijgen mensen beter water en lopen ze minder kans op ziektes. Verder heeft het impact op extreme regenval. Water opslaan ontziet de riolen die het nu niet meer aankunnen.
Hemel(s)water draagt dus nationaal bij aan het klimaat en energiedoelstellingen. Internationaal draagt het bij aan de zogenoemde U.N. Millennium Development Goals door nog 600 miljoen mensen van drinkwater te voorzien.
Of er genoeg valt? In Nederland is er voldoende beschikbaar. De regenval op 2,2 % van ons oppervlak is gelijk aan ons jaarlijks drinkwatergebruik van 700 miljoen m3!
Afbeelding: Heijmans One + Hemel(S)Water
Afbeelding: Heijmans One + Hemel(S)Water


Waar ga je Hemel(s)water als eerste toepassen? En waar hoop je dat we het in de toekomst allemaal nog meer gaan gebruiken?

Nederland is de proeftuin. Na de eerste unit in het Ecodorp Boekel gaan we vandaag (vrijdag 8 april 2016) een Hemel(s)water installatie aansluiten op de Heijmans One op de Fabcity in Amsterdam. Verder zijn er eerste contacten in Vlaanderen. Daar is waterschaarste al ernstiger en een regenton wettelijk verplicht. Ook is er contact via Waternet en Deltares met Indonesië. Ik ga dit na 14 april eens structureel met NWP oppakken. Verder doe ik mee aan de wedstrijd van De Challenge Stad van de Toekomst, het zou geweldig zijn als Hemel(s)water zou winnen.
Meer weten over Hemel(s)water? Klik dan hier voor de website of Facebookpagina. Of bekijk het filmpje hier onder. Wil je Hemel(s)water helpen om de publieksprijs te winnen? Klik dan hier om te stemmen.
Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk werken’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!

Alle prachtige afbeeldingen zijn van Hemel(s)water

https://vimeo.com/161056755

Over de schrijver

8 gedachten over “Deze technologie zet regenwater om in drinkwater”

 1. Pingback: Drinken we straks allemaal ons eigen regenwater? - hetkanWEL

 2. UF is ultra filtratie dus een membraan in de range van 0,1-0,0001 micron.
  Werkt met een voordruk en een schoon water en een vuil water stroom.
  Is dus water met zeer lage geleidbaarheid en dus zonder mineralen. Pas juiste leidingwerk toe en niet te veel van drinken.

 3. Ik ben verbaasd, dat op hun website geen contactgegevens te vinden zijn. Ik ben geïnteresseerd, maar weet dus niet waar ik terecht kan.
  Zo ga je nooit iets verkopen…..

 4. Mijn zwager heeft in een urbanisatie in de Spaanse Pyreneen een huis. Hij vangt regenwater op. Voorconsumptiewater is hij afhankelijk van flessenwater, te vullen uit kraan uit dorp op 7 KM afstand. Regen(s)water is ideaal voor de hele urbanisatie.
  Succes met jullie project!

 5. LS,
  Ik ontvang graag van u de nodige info over regenwater naar drinkwater…
  Met Soevereine Groet
  Simon; van de Familie Soeters

  1. Ik ben maar een voorbijganger en niet de aangewezen persoon om deze vraag te beantwoorden, maar volgens mij is dit ‘membraan’ een gekozen term tbv vaagheid om mensen afhankelijk van zijn ipv van andermans product te maken (lang leve kapitalisme).
   “UF-membraan module, een moleculair filter ”
   oftewel, het membraan is volgens mij een gewoon een uv-filter (zoals ook in vijvers en zwembaden gebruikt.. aan te raden is een 12v variant te nemen om eventueel electrocutiegevaar tegen te gaan, en een moleculair filter is niets anders dan een periodiek te vervangen poreus filter met dusdanig kleine gaatjes dat in ieder geval bacterien hierin gevangen worden, en als de gaatjes nog kleiner zijn (wat niet heel erg gebruikelijk is bij drinkfilters) ook virussen tegenhouden (uit mijn hoofd 20nm bacterien vs 2nm virussen) de lifesaverbottle is een voorbeeld van een virustegenhoudend filter.
   Combineer die twee en je kunt uit de sloot drinken.
   Het enige wat ik mij afvraag is in welke mate er gevaarlijke stoffen opgelost kunnen zitten in regenwater, en hoe je die er uit filteren kunt. De meest voordehandliggende oplossing lijkt mij electrolyse en daarna dmv verbranding de waterstof weer met de zuurstof laten reageren tot zuiver water, maar al wek je in de tweede stap wel iets stroom op, dat lijkt me niet in verhouding tot wat de electrolyse kost.
   Toch is het een goed idee, dat regenwater omvormen tot drinkwater. Er zitten steeds meer medicijnen in ons drinkwater.
   Vooralsnog is het project mij iets te groot en beschik ik niet over de middelen om het resultaat te toetsen, maar ik zou dit ook graag doen.

Reacties zijn gesloten.