Henk Kamp: met zulke vijanden heb je geen vrienden nodig

Henk Kamp is al bezig aan zijn vierde ministerschap. Al sinds 2002 leidt hij ons land als kabinetslid. En in al de jaren heeft hij zich nooit onomwonden uitgesproken voor meer duurzaamheid, zelfs niet toen het kabinet Rutte I dit thema nagenoeg negeerde. Ook hoorde je Kamp niet tegensputteren, toen Rutte in 2010 zei dat windmolens niet draaien op wind, maar op subsidie. Ik moest mijn ogen vandaag dan ook even uitwrijven toen ik het interview met Henk Kamp in NRC Handelsblad las. Henk Kamp wil windmolens! Zo snel mogelijk! Enkele opvallende citaten uit het interview en een welgemeend advies aan de minister, waar rechts Nederland zijn vingers bij af kan likken.
“Blokkades tegen windmolens? Daar is de nood te hoog voor.”
“De gevolgen van de uitstoot van CO2 voor ons klimaat en ook de grote afhankelijkheid van fossiele brandstoffen hebben bij de coalitie tot een nieuwe inschatting geleid. Het is noodzakelijk om tot een andere energiemix te komen.”
“Molens bij de kust zijn goedkoper en dat maakt het een hele reële optie. We moeten zien wat verantwoord is. Nu zijn de opvattingen verdeeld. Sommige vinden ze mooi, anderen vinden ze lelijk. Dat is een subjectief oordeel.”
“Uiteindelijk willen we allemaal ons huis verwarmen en in een auto kunnen blijven rijden. En als VVD’er mag ik er toch wel voor zorgen de kosten van die molens zo laag mogelijk te houden.”
Wie het niet kan geloven: dit zijn écht allemaal uitspraken van onze huidige minister van Economische Zaken, Henk Kamp.
En weet je wat het goede nieuws is voor Henk? Er is een prima manier om mensen enthousiast te maken voor windmolens, en de staatskosten ook nog laag te houden: zorg simpelweg dat burgers meeprofiteren van de baten van de windmolens en ze willen direct mee investeren. Crowdfunding maakt wereldwijd een energierevolutie mogelijk. Ook in Nederland: de windcentrale haalde in een aantal maanden tijd 7 miljoen euro op voor de koop van twee windmolens, aan de kust bij Delfzijl. Het was het grootste crowdfunding project voor duurzame energie ooit. In ons eigen Holland.
Burgerkapitalisme, om je vingers bij af te likken, toch Henk?
Lees ook:
Crowdfunding maakt wereldwijd energierevolutie mogelijk
Duitse energierevolutie is in handen van burgers
Burgerkapitalisme maakt windmolens populair

Over de schrijver

20 reacties op “Henk Kamp: met zulke vijanden heb je geen vrienden nodig”

 1. Tramplus, ik heb die meldingen soms ook, en soms niet.
  Een snelle oplossing is: ie gebruiken, daar heb ik het niet, wel op Chrome.
  Wij onderzoeken hoe we het kunnen oplossen.

 2. En weer wat nieuws. Als je direkt op iemand wil reageren komt er een bijna onleesbare popup in lichtblauw met witte letters die meldt dat ik "Iets moet schrijven"
  Kan de webmaster niet beter loempia's gaan vouwen?

 3. Dit artikel mist net het punt waar het nu in de Tweede Kamer om gaat.
  Zelflevering, geen energie belasting voor deelnemers in een windmolen cooperatie die daar hun eigen duurame stroom opwekken, voor eigen gebruik.
  GroenLinks heeft hiervoor een motie ingediend, die ook al eens door de PvdA is ingediend. De motie gaat een stapje verder dan wat in het regeerakkoord staat.
  Maar nu zou de PvdA voor moetenstemmen, omdat de VVD de nivellering met de zorgkosten heeft teruggedraaid, en er niets voor heeft teruggegeven aan de PvdA.
  Dat zelfleveren voor duurzame stroom is dan een mooie genoegdoening.
  Mail de PvdA dat ze voor stemmen, de komende week

  1. Ik gebruik te weinig stroom voor PV-panelen, die ik van mijn huisbaas toch niet zou mogen plaatsen. Maar of dat erg is? De site van Greenchoice meldt dus dat mijn stroomverbruik te laag is voor PV-panelen. Het scheelde niet veel of ik mocht ook niet meedoen met de windcentrale. Na wat schermutselingen heb ik dat toch voor elkaar gekregen.
   De mogelijkheid om NS stroom leveren, dat komt in de botte koppen van de Tweede kamer niet op. De rest van NL is daarom ook in slaap gevallen. Dat is de "Hetkanwel"-gemeenschap inmiddels wel duidelijk. xD

  2. Die motie is aangenomen, begrepen wij van Liesbeth van Tongeren, de indienster.
   Maar betekent dit ook dat projecten als 1miljoenwatt en winddelen nu serieus op grote schaal mogen worden ondernomen?

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020