Mogen burgers meeprofiteren van de nieuwe windparken, Henk?

Eerder dit jaar vroegen we bij hetkanWel om Henk Kamp wind mee te geven. Hij wil graag meer windmolenparken plaatsen, maar loopt daarbij aan tegen veel burgerverzet. Mensen vinden windmolens lelijke dingen die ze niet in hun omgeving willen.
Wij opperden daarom om mensen financieel te laten meeprofiteren van de windmolens. Want als je mensen laat mee profiteren, willen ze graag mee-investeren. Ook in de rest van de wereld zien we dat burgerkapitalisme een energierevolutie mogelijk maakt. De veelgeprezen Duitse Energie Wende is bijvoorbeeld voor 94% in handen van burgers en kleine bedrijven.
Vandaag werd bekend dat Henk van het kabinet in elk geval wind mee krijgt, want onze regering heeft in overleg met de provincies elf plekken aangewezen waar het “relatief vaak en hard waait”. Hier kunnen tot 2020 nieuwe grootschalige windmolenparken gebouwd worden, die meer dan 100 megawatt kunnen leveren.
Flevoland zal daarbij met 1.370 megawatt de grootste bijdrage leveren. Een deel van het hier aangewezen gebied is echter ook bewoond. “Bewoners zullen in een vroeg stadium bij de inpassing van de windturbines in de omgeving worden betrokken”, zegt het kabinet. Ons advies: laat deze burgers meeprofiteren. De Windcentrale wil hier vast een aantal windmolens laten crowdfunden, maar ook andere constructies zijn denkbaar.
Lees ook:
De Windcentrale wil dit jaar weer 2 windmolens crowdfunden
Utrechtse burgers voeren actie vóór windmolens
Henk Kamp: met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig

Over de schrijver

1 reactie op “Mogen burgers meeprofiteren van de nieuwe windparken, Henk?”

  1. crowfunden is de manier om aan geld te komen. Banken stellen te veel eisen. Je geld is dan ook van de bank. En kan dus niet meer gestolen worden door bankdirectie of de staat.

Reacties zijn uitgeschakeld.