Een herbruikbare waterfles, waar let je op?

Plastic waterflesjes om aan de dagelijkse 1,5 tot 2 liter vocht te komen, zijn inmiddels voor de meeste mensen een no-go. En ook niet nodig, want er zijn zoveel mooie alternatieven. Een herbruikbare waterfles is beter voor het milieu en je gezondheid. Maar de ene waterfles is de andere niet. Dus ben jij toe aan een nieuwe waterfles, waar kun je dan op letten voor de beste keuze?

Waarom een herbruikbare waterfles?

Voldoende water drinken, is belangrijk voor de gezondheid en gelukkig is het kraanwater in Nederland van uitstekende kwaliteit. Het is in ons land dan ook helemaal niet nodig hiervoor gebotteld water uit de supermarkt te gebruiken. Gelukkig kiezen steeds meer mensen voor een herbruikbare waterfles en kunnen bedrijven ter promotie een duurzame waterfles bedrukken.

Voor het milieu en je gezondheid

Gebotteld water is niet alleen duur, ook erg milieuonvriendelijk. Voor de productie en transport van een waterfles is volgens het KWR (Watercycle Research Institute) maar liefst 160 liter olie nodig. Daarnaast dragen ze bij aan ons plastic afval en komen ze via zwerfvuil in de ‘plastic soup’ van onze oceanen terecht. De zogenoemde microbeads in deze flessen, minuscule plastic deeltjes, zijn een enorme bedreiging voor ons milieu en mogelijk ook voor onze gezondheid. Zo zijn er grote zorgen over giftige stoffen, zoals BPA, dat aan het water afgegeven kan worden. Dit gebeurt al wanneer je een dop van een flesje opendraait, en met name wanneer een fles te vaak hergebruikt wordt of in een warme omgeving ligt.

5x waar je op kunt letten bij een herbruikbare waterfles

Gelukkig worden tegenwoordig op steeds meer plaatsen geen plastic waterflesjes meer verkocht. En tegelijk wordt het aanbod van herbruikbare waterflessen steeds groter. Ze zijn niet alleen verkrijgbaar in verschillende afmetingen en designs, ook kun je kiezen uit verschillende materialen. Met de onderstaande aandachtspunten ben jij verzekerd van een veilige en duurzame herbruikbare drinkfles.

1. Materiaalkeuze

Het eerste en meest belangrijkste aspect bij het kopen van een herbruikbare drinkfles, is het materiaal waarvan deze is gemaakt. Een drinkfles van glas met eventueel een beschermhoes of een drinkfles van roestvrij staal (rvs) is de veiligste en meest duurzame keus. Flessen van deze materialen zijn bovendien makkelijk te reinigen. Een andere optie is hoogwaardig, recyclebaar plastic zoals polypropyleen. Let in ieder geval goed op dat de fles vrij is van schadelijke chemicaliën zoals BPA, ftalaten en lood.

2. Formaat en draagbaarheid

Waar ga je de fles gebruiken; vooral in huis, op kantoor of wil je hem juist voor onderweg meenemen? Wanneer je de fles vooral in je tas draagt, dan is het belangrijk dat er een goed sluitende dop op zit, zodat de fles niet gaat lekken. Wanneer je de fles bij het sporten wilt gebruiken, dan kan een sportdop zoals een bidon of handige draagriem praktisch zijn. Overweeg daarbij ook het formaat. Een te grote fles kan onhandig zijn om mee te nemen. En een te klein formaat betekent dat je mogelijk vaker moet bijvullen. Speciaal voor onderweg zijn overigens ook opvouwbare drinkflessen verkrijgbaar.

3. Duurzaamheid

Kijk naast het soort materiaal ook of het product op een verantwoorde manier wordt vervaardigd. Is de drinkfles bijvoorbeeld gecertificeerd en krijgen de arbeiders een eerlijk loon? Merken die belang hechten aan duurzaamheid, zullen transparant zijn over de herkomst van het product. Kies een fles die ontworpen is voor langdurig hergebruik en die stevig genoeg is om vaak te worden schoongemaakt.

4. Onderhoud

Voor gezond water moet de herbruikbare waterfles gemakkelijk schoon te maken zijn. Een fles met brede opening drinkt weliswaar iets lastiger, maar het voordeel is dat je er makkelijk een flessenborstel in kunt gebruiken. Wanneer je wilt dat de fles ook in de vaatwasser kan, dan hoort dit expliciet in de omschrijving te zijn vermeld.

5. Herbruikbare waterflessen met filteroptie

Ben je vaak op plekken waar het drinkwater niet altijd even schoon is? Overweeg dan een herbruikbare waterfles met een ingebouwd waterfilter. Hiermee kun je kraanwater veilig te drinken, zelfs als je op reis bent of in gebieden met mogelijk vervuild water.

Door te letten op het juiste materiaal, capaciteit, herbruikbaarheid, onderhoudsgemak en eventueel een filteroptie, kun je een bewuste keuze maken en met jouw herbruikbare waterfles bijdragen aan een schonere en gezondere wereld!

Over de schrijver