Dit zijn de 5 tijdloze en stijlvolle herenmode trends voor het najaar

De blaadjes vallen van de bomen, het kwik daalt en het regent weer dagenlang achter elkaar; oftewel de herfst is begonnen. Het goede nieuws? Het is weer tijd voor lekkere warme truien, broeken, sjaals en jassen. Is een aantal van je favoriete kledingstukken aan vervanging toe? Of heb je zin in iets nieuws? Pascal van den Beemd van Suitable deelt 5 tijdloze en stijlvolle herenmode trends met je, om je garderobe mee aan te vullen.

Laten we beginnen dat alleen jij weet wat het beste bij je past. Herenmode trends kun je zien als inspiratiebron, want je straalt de meeste stijl uit als je jezelf blijft. Toch is een helpende hand wel fijn. Want hoe combineer je die chique trainingsbroek, wijde jeans of dat gebreide vest nou eigenlijk op een verrassende manier, die wel bij je past?

Mannen denken steeds meer in outfits dan in kledingstukken

Pascal vertelt: “Voordat we op de trends ingaan, is het wel goed om te vertellen dat steeds meer mannen hun eigen stijl ontwikkelen. Dankzij social media is het hokjesdenken in de herenmode vervaagd. Je hebt niet meer een garderobe voor je werk en één voor thuis, maar formele en casual kledingstukken en stijlen worden gemixt. Denk aan een nette broek, een T-shirt en een overshirt of juist een jasje op een wat meer casual broek. Mannen denken steeds meer in outfits, dan in aparte kledingstukken. Verschillende materialen en kleuren; het past bij elkaar maar het is wat speelser.”

Inspiratie: de favoriete herenmode trends Instagram accounts van Pascal 

Efe Efeturi is een Britse stylist, model en herenmode specialist. Hij heeft een passie voor mode, maar moedigt mannen ook uit om zich esthetisch uit te drukken, ongeacht hun leeftijd. 
Aaron Plevine is een van de favoriete mannen van ontwerpers in de herenmode. Hij heeft zijn eigen stijl waar heel veel mensen inspiratie in vinden. 
Gurj Sohanpal is een menswear en reisblogger en wil mannen over de hele wereld inspireren om zelfvertrouwen te hebben en zichzelf uit te drukken met behulp van kleding. 

Het volgen van trends, maar bewust kopen

Als je een eigen stijl hebt, koop je ook veel bewuster nieuwe kleding. Pascal: “De vraag die mannen zich steeds vaker stellen is: wat ontbreekt er in mijn kledingkast en wat is aan vervanging toe? En daar investeren ze dan in. Items van goede kwaliteit, waar ze alle kanten mee op kunnen en die echt een aantal jaar meegaan. En dan bij voorkeur nog kledingstukken van natuurlijke materialen, die eerlijk geproduceerd zijn. Deze herken je bijvoorbeeld aan erkende keurmerken, zoals Fairtrade Cotton. Hiermee heb je de garantie dat het artikel voldoet aan eerlijke arbeidsomstandigheden en milieuvriendelijke praktijken

En dat je daar hele mooie combinaties van kunt maken, blijkt uit de volgende vijf tips.

Tip 1: Cosy winter, warm en comfortabel

Deze winter zien we – wat wijdere -, mooie chino’s in lekkere stofjes, zoals flanel en pullovers van zachte merino- of lamswol. Ook colberts en blazers zien we veel deze winter. Er wordt geëxperimenteerd met de structuur van de stof. Denk bijvoorbeeld aan corduroy, tweet of ribfluweel. En die materialen zie je ook terug in overshirts, die je zowel binnen, als buiten kunt dragen.

“Naast aandacht voor duurzaamheid, blijft comfort het belangrijkste voor mannen. Vooral in de herfst en winter moet kleding warm zijn, lekker zitten. Dit jaar zien we dat natuurlijke materialen populairder worden. Wij noemen dat ook wel ‘cosy winter’.

Dat veel mensen ook weer wat vaker op kantoor werken zien we terug. De outfits zijn wat formeler, maar ze moeten wel lekker zitten. Zo zie je dat in pakken steeds meer stretch is verwerkt en zijdezacht zijn.”

Tip 2: Herenmode trends in natuurlijke kleuren 

“Dit najaar zien we veel natuurlijke kleuren. Dus niet te fel. Stel je gewoon een herfstbos voor met bordeaux rood, oranje, bruin, donker groen en beige. Deze kun je op veel stijlvolle manieren met elkaar mixen. Ook donkerblauw zien we natuurlijk weer terug, want dat is tijdloos. Blauw is een hele stabiele kleur, waar je veel kanten mee op kan en die je gemakkelijk kunt combineren met beige, bruin of donkergroen.”

Tip 3: Grof gebreid    

“Grof gebreide truien en vesten zijn deze winter ook weer populair. Ze bieden niet alleen warmte, maar geven je ook een stijlvolle uitstraling. Of je nu gaat voor een eenvoudige kabeltrui, trui met rits of knopen, of met een opvallend patroon. En ze zijn gemakkelijk te combineren met een nette of meer casual broek.”

Tip 4: Warme accessoires    

“Accessoires spelen een cruciale rol in de winter. Denk aan warme sjaals, mutsen en handschoenen om je te beschermen tegen de kou. Op dit moment zie je veel natuurlijke materialen, die zowel comfort als stijl toevoegen aan je outfit. En vergeet je sokken niet, want het plezier dat je van een paar goede merinowollen sokken hebt in de winter, moet je niet onderschatten.”

Tip 5: Slow fashion  

“Ik vertelde al dat eerlijk geproduceerde kleding steeds belangrijker wordt. Vrijwel ieder merk zet zich in voor een verantwoorde kledingindustrie en hoe groter het aanbod is, hoe populairder het wordt. Dit zorgt er ook voor dat focus minder ligt op zoveel mogelijk produceren en vluchtige trends, maar dat er meer aandacht is voor kwaliteit en tijdloosheid. Daarnaast kun je tijdloze items – zoals mooie denim en basic T-shirts – ook combineren met wat meer trendy kledingstukken. Dan zie je er niet alleen goed uit, maar je outfits gaan ook langer mee. Zo heb je echt plezier van wat er in je kast hangt.”

Over Suitable 
Suitable werd in 1996 opgericht en was een van de eerste winkels met een volledige webshop. Het uitgangspunt is al sinds de oprichting om stijlvolle en duurzame kleding te produceren en verkopen van goede kwaliteit. En dan ook nog tegen een goede prijs. Suitable verzet zich tegen de grillen van 'fast fashion' door kledingstukken te produceren die meerdere seizoenen meegaan. Zowel qua stijl als fysiek. Op die manier heb je er lang plezier van en zie je er altijd goed uit. 

Over de schrijver