Hermien Buis kocht een jaar lang geen nieuwe kleding

Met het nieuwe jaar voor de deur is het weer tijd voor allerlei goede voornemens. Dit jaar ga je eindelijk sporten, stoppen met roken, gezonder eten of… een jaar langs niets nieuws kopen. Ja, je leest het goed. Een jaar lang geen nieuwe kleding, tassen of schoenen aanschaffen. Even slikken? Dat kan ik me goed voorstellen! Ik ga komend jaar deze uitdaging aan en vroeg ervaringsdeskundige Hermien Buis om tips. Hermien blogt al jaren voor haar website KouweKleren over duurzame en tweedehands kleding. In 2020 kocht zij een jaar lang geen nieuwe of tweedehands kledingstukken en schoenen.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Waarom heb jij een jaar lang geen nieuwe kleding gekocht?

“Ik leef al een aantal jaar volgens de ‘30 wears rule’ van Livia Firth. Dat houdt in dat ik alleen investeer in kledingstukken die ik minstens 30 keer aan trek. Toch had ik nog steeds kledingstukken in mijn kast hangen die de 30 nog niet hadden aangetikt. Ik dacht: ‘De enige manier om dit op te lossen is om een flinke tijd geen nieuwe kleding meer te kopen’. Ik ging de uitdaging aan en nam mezelf voor om pas weer nieuwe items te kopen als ik minstens twee derde van mijn kledingkast 30 keer had aangetrokken. Uiteindelijk heb ik hier 11 maanden over gedaan. Een maandje extra kon toen ook nog wel en zo was het jaar rond!”

Het klinkt mensen vaak wat heftig in de oren, zo lang geen nieuwe kledingstukken kopen. Heb jij lastige momenten gehad?

“Nou eigenlijk helemaal niet. Ik heb natuurlijk van tevoren wel wat uitzoekwerk gedaan en wist ook heel goed waar ik op moest letten. Zo kan ik zelf nog weleens in de verleiding komen om iets tweedehands aan te schaffen. Daarom heb ik ervoor gekozen om alle tweedehands kledingzaken die ik volg op Social media op mute te zetten. Zo zorgde ik voor minder prikkels en werd het vanzelf makkelijker om niets te kopen. Het helpt als je weet wat jouw prikkel is. Als je je bijvoorbeeld een dagje wat minder voelt, is het heel makkelijk om aan het shoppen te slaan. Sta hier bij stil, bedenk waarom je deze uitdaging ook alweer aanging en dan lukt het vervolgens ook beter om de shopprikkel te weerstaan.”

Waar zag je van tevoren tegenop, maar viel uiteindelijk ontzettend mee?

“Ik wist van tevoren niet zeker hoelang mijn challenge zou duren. Een paar maanden, een half jaar? Ik had geen idee. Ook kan deze challenge al snel een beetje saai worden. Je doet niets spannends, want eigenlijk doe je niets haha. Ik heb daarom binnen de challenge andere challenges gedaan om zo echt alles uit mijn kast te halen. Zo heb ik bijvoorbeeld een maand lang geen spijkerbroeken gedragen. Ook heb ik meegedaan aan meerdere Instagram challenges en ben ik er zelf ook een aantal gestart. Zo bleef het leuk en haalde ik nog meer plezier uit alle items die ik al had!”

Heb je tips voor mensen die een no buy challenge wat heftig vinden, maar wel graag bewuster kleding willen aanschaffen?

“Jazeker! Namelijk: begin niet met bewuster aanschaffen, maar kijk eerst eens wat er al in je kast hangt. De kleding die je al hebt, is namelijk het duurzaamste! Laat de prikkel los om te blijven kopen, zoek eerst je eigen kledingkast goed uit. Hoe vaak hoor je wel niet dat ergens achterin de kledingkast een parel ligt te versloffen? Mocht je nou echt iets nodig hebben, bijvoorbeeld een warme trui of een zomerbroek, dan raad ik je aan om naar tweedehandskleding te kijken. Kun je daar niets vinden? Kies dan voor items van goede kwaliteit, van een eerlijk en duurzaam merk, die tijdloos zijn en lang mee kunnen. Op mijn website kun je hiervoor veel tips vinden, maar bijvoorbeeld ook op het platform Project CeCe.”

Je leest vaak over ‘essentials’ die je echt in je kledingkast moet hebben. Hoe denk jij daarover?

“Daar kan ik heel kort over zijn: ik geloof niet in essentials. Stijl is zoiets persoonlijks. De één houdt van jurkjes, de ander juist weer van wijde broeken of van jasjes. Het is vooral ‘essentieel’ dat je uitzoekt wat jouw eigen stijl is. Welke kledingstukken trek je graag aan? Waar voel je je goed bij? En waarom is dat zo? Hoe meer je je hierin verdiept, hoe beter je weet wat bij jou past. Dit zorgt dat je miskopen voorkomt en juist actief kijkt naar hoe je je kledingstukken onderling kunt combineren.”

Je noemt ze net al, de miskopen. Wie kent ze niet? Wat is jouw grootste miskoop en met welk item ben je al jaren dolgelukkig?

“Het zijn niet echt miskopen, maar ik baal vooral als een kledingstuk niet de kwaliteit heeft die ik verwachtte. Zeker bij nieuwe kleding van een duurzaam merk. Daar verwacht je goede kwaliteit van en als iets dan snel slijt, ben ik toch teleurgesteld. Daar spreek ik merken dan wel op aan. Niet omdat in mijn geld terug wil, maar omdat ik hoop dat ze er iets aan hebben en mijn feedback helpt het productieproces te verbeteren. Want goede kwaliteit is natuurlijk het belangrijkste! En uiteraard heb ik ook weleens items van een duurzaam merk gekocht, die bij nader inzien toch niet zo goed bij me pasten. De laatste jaren heb ik geen miskopen meer gedaan, ook omdat ik nu beter weet wat goed bij me past.”

“En als positieve afsluiter, er is een item waar ik al jaren dolgelukkig mee ben. Namelijk een vintage suède blouse! Ik heb hem in eerste instantie maar liefst twee jaar in mijn kledingkast laten hangen, omdat ik niet zo goed wist wat ik ermee aan moest, totdat ik het gewoon ben gaan proberen. Geloof me, dit item is nu mijn favoriet. En hij was maar twee euro haha. Geweldige investering!”

Hopelijk kunnen deze tips van Hermien jou verder helpen. Op naar een duurzaam 2021!
Hermien is te volgen via haar Instagram  en op haar platform KouweKleren

Weet jij hoeveel kleren je in je kast hebt hangen? En haal je het om ze allemaal 30 keer te dragen? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. 

Over de schrijver

12 gedachten over “Hermien Buis kocht een jaar lang geen nieuwe kleding”

 1. Wat een reacties met negatieve toon, jammer! Hermien inspireert heel veel mensen om kritisch naar hun kledingkast en – aankopen te kijken. Misschien juist de mensen die nog niet zo heel bewust bezig zijn met duurzaamheid en kleding. Dit doet ze zonder belerend vingertje, waardoor je er enthousiast van wordt dit ook te proberen. Ga zo door👍🏼

 2. Geen andere kleding gekocht dit jaar dan een paar warme schoenen. De oude waren op. En nog wat lapjes stof zelf verbouwd tot warme wollen bodywarmer, 2 leggings. Een hoedje staat nog op to-do-lijstje. Allemaal met de hand. Daar is nu lekker tijd voor.
  Wat betreft die mode-kleding: mij lijkt een corona-sluiting van mode ontwerpen/bedenken wel wat. Gewoon de hele handel volgend jaar opnieuw in de rekken. En daarna eens flink evalueren of we nog wel achter kleding-ideeën van anderen aan moeten lopen. Volgens mij wordt het uiterlijk van de mensen er een stuk diverser, misschien praktischer en vrolijker op.

 3. Een jaar lang geen nieuwe kleding kopen. Hoezo is dat een prestatie? Het gaat er inderdaad dan toch meer om van welk normaal je uitgaat. Een kleine portemonnee noodzaakt tot pas nieuwe kleding kopen als het daadwerkelijk versleten is en dan is het duimen dat er een aardige gever is en of de wasmachine heel is gebleven en er geen andere fianciele tegenvallers zijn. Een andere manier om nieuwe kleding te vergaren zonder het te kopen is dat je het b.v. via een ruilwinkel omruilt. Alhoewel dat laatste voor mij niet meer mogelijk was, gezien de staat van mijn kleding. Achter de naaimachine kruipen en iets nieuws van iets ouds maken is ook nog een manier. Dus het lijkt me eigenlijk niet zo heel erg moeilijk om een jaar lang niets nieuws te kopen.

 4. Financieel noodgedwongen draag ik kleding veel langer dan 30 maal. Opgevoed in een tijd net na de oorlog was er niet eens veel nieuws te koop, Zeker als je geen geld had.
  En ook toen ik het geld wel ( iets meer ) had kocht ik in tweede hands zaken, kringloop winkels ed. Of ik maak het zelf. Zuinigheid, zeker in deze ( corona) tijd is heel zinvol
  Maar ik ben blij te lezen dat jongeren nu meer bewuster worden van kleding en veel andere zaken, zoals milieu, voeding ( geen vulling) . Kwaliteit ipv kwantiteit, dan kun je langer met kleding doen.
  Zodoende kan ik het met de vorige schrijvers eens zijn. Prima om aandacht aan te schenken aan deze zaken.

 5. Knap hoor! Je schrijft dat het saai werd. Ik vind het leuk om op Youtube mensen te volgen die steeds weer nieuwe combinaties maken met de kleding in hun kleding kast, misschien dat dat het wat afwisselender maakt? Je kent het vast al wel: Shop your closeth. Alyssa Beltempo doet dat bijvoorbeeld erg goed. T is handig om foto’s te maken van nieuwe combinaties en op te slaan op je telefoon.

 6. Ik viel bijna van mijn stoel van verbazing bij de tekst … “ze koopt een jaar lang niets nieuws totdat ze al haar kledingstukken 30 keer gedragen had” . Ik dacht ik lees het vast verkeerd, ik begrijp iets niet.
  Maar toen stond het er duidelijk: “pas weer nieuwe items te kopen als ik minstens twee derde van mijn kledingkast 30 keer had aangetrokken. Uiteindelijk heb ik hier 11 maanden over gedaan”….

  Hahaha na 11 maanden ben ik mijn kledingkast 30x rond geweest. (oja én mijn kleding is voor 80% tweedehands)

 7. Ter aanvulling, mijn methode: laat je kleren, sokken, onderbroeken etc. in je kast circuleren. Leg/hang wat gewassen is onderaan of achteraan en probeer het bovenste of voorste te dragen. Past het niet bij je activiteiten van die dag, kijk dan 1 of 2 stukken verder en probeer de volgende dagen opnieuw. Je ontdekt al snel wat je kan met een kledingstuk en of je het nog wel wil dragen. Wat je echt niet meer aan wil, kan naar de kringloop. Ik heb zelf best veel kleren, die soms teruggaan tot de jaren ’70, toen ik een tiener was, maar ik koop ook wel eens iets nieuws. Ik repareer en vermaak stukken.

 8. Minimum 30 maal hetzelfde kledingstuk aandoen. Wat is daar nu speciaal aan, vind ik geen exta prestatie, dit zou als normaal moeten beschouwd worden toch ?Wij zijn bij ons thuis in ieder geval anders opgevoed geweest…. Ik denk als je een veel lager inkomen zou hebben gaat dat wel vanzelf ! En wat met de uitspraak: “Als je een dagje minder voelt, is het heel gemakkelijk om aan het shoppen te slaan” Dit lijkt me meer gebrek aan karakter, mentale zwakte, overconsumptiemaatschappij, enz… Misscien moet ik ook eens een artikel schrijven hoe wij gewoon, ons hele leven reeds aankopen doen, consumeren, enz… zonder enige extra inspanning te hoeven doen, wat ons “normaal” is ?

 9. Een jaar lang geen kleding kopen vind ik niet zo’n prestatie meer. Ik heb zelf ook een jaar lang niets nieuws gekocht aan kleding. Twee jaar lang geen kleding kopen is bij mij ook wel eens gebeurd.

  Maar ik hoop dat steeds meer vrouwen het gaan doen, minder kopen en ik hoop ook dat we gaan beseffen dat er nog steeds een vervuilende industrie bestaat die ook nog veel werknemers uitbuit,

   1. Veertig dagen zijn bijna om. Ik heb op de 5 werkdagen steeds maar 1 jurk gedragen. Een paar mensen heb ik gevraagd of ze gemerkt hadden. Niemand was het opgevallen. Het was een zwart jurkje met een print. In 2012 gekocht.
    We kunnen langer doen met kleding. Mooie spullen mogen best wel wat kosten, dan kan het langer dan één seizoen meegaan.

Reacties zijn gesloten.