Heroïne op recept werkt

2641045879 349A341003
Foto: D.c. Atty Flickr

Gratis heroïne verstrekken aan zwaar verslaafden werkt. Het is altijd een gevoelig onderwerp geweest in de politiek. Toch is in 1998 besloten een wetenschappelijk onderzoek te starten naar de medische verstrekking van heroïne aan verslaafden die geen baat hebben bij methadon.

Het is duidelijk dat deze verslaafden meer baat hebben bij gratis heroïne. Die conclusies trekt psycholoog Peter Blanken, die komende week promoveert op het onderzoek. En “baat hebben” betekent dat ze minimaal veertig procent verbeteren op lichamelijk, geestelijk of sociaal functioneren. Dat laatste gaat bijvoorbeeld om illegale activiteiten, inclusief prostitutie en het onderhouden van contacten met andere verslaafden. Een kwart van de verslaafden die een methadon therapie volgde, verbeterde volgens de normen tegen ruim de helft van de mensen die heroïne kregen.

Minder diefstal en gevangeniskosten

Bovendien wordt per heroïneverslaafde jaarlijks 13.000 euro uitgespaard, onder meer door een sterke afname van vermogensdelicten en de reductie van politie-, justitie-, en gevangeniskosten. Jaarlijks krijgen zo’n 700 verslaafden de drug op medisch recept.

Van de patiënten die twee tot drie keer daags heroïne krijgen, volgt zeventig procent na een jaar nog steeds het programma. Patiënten die stoppen doen dat omdat ze de vorm van gebruiken onprettig vinden. Blanken: ‘Je moet je voorstellen dat je drugs neemt onder supervisie. Dat is alsof je een goede fles wijn krijgt voorgezet en die moet opdrinken onder toezicht van een verpleegkundige. Dat is echt minder leuk dan met een paar vrienden thuis of in een restaurant.’

‘Patiënten gezonder met heroïne’

AMC-hoogleraar Verslavingszorg Wim Van den Brink: “De patiënten die het volhouden doen het heel goed. Ze zijn lichamelijk en geestelijk gezond, houden zich niet bezig met criminaliteit en ze gebruiken geen illegale drugs of alcohol. Terwijl ze gemiddeld 17 jaar verslaafd zijn.”

Eind 2009 de Opiumwet gewijzigd om de behandeling mogelijk te maken. Voor de tijd was heroïneverstrekking alleen toegestaan als wetenschappelijk experiment. Inmiddels is de behandeling met heroïne uitgebreid naar zeventien centra in vijftien Nederlandse steden.

Update: Peter Blanken vertelt zondag 27 februari zijn bijzonder verhaal in Labyrint Radio van de vpro.

Bronnen: Medicalfacts, Spits

lees ook:
Elektrische auto’s trekken ratten aan (maar doen het verder prima)

Jeugddorp voor tuig is een succes
Voltanken met tequila

Over de schrijver

4 reacties op “Heroïne op recept werkt”

    1. lijkt me niet werken,een placebo,mensen die zwaar verslaafd zijn worden lichamelijk erg ziek als ze niks gebruiken dus dat hebben ze direkt door!

      1. Als mensen niet weten dat ze een placebo-injectie krijgen… Denkt hun lichaam dus dat het de drug krijgt toegediend… Waardoor het lichaam niet anders zou reageren dan wanneer het de drug wel echt toegediend zou krijgen. Dat is hoe een placebo werkt.

Reacties zijn uitgeschakeld.