Je hersenen gezond houden? Zo doe je dat

We hebben één gedeelde droom: gezond oud worden. Je denkt nu waarschijnlijk als eerste aan een gezond lijf, maar een vitaal brein is minstens net zo belangrijk. Door bepaalde gewoonten aan te meten, kun je de kans op ziektes zoals dementie terugdringen. 

Levensstijl

Dementie wordt vaak gezien als een onvermijdelijk onderdeel van ouder worden, maar volgens onderzoekers is dat niet helemaal waar. Zij stellen dat in één derde van de gevallen dementie voorkomen had kunnen worden met een andere levensstijl die de hersenen beter beschermt. In totaal hebben 24 onderzoekers (gespecialiseerd in dementie) 9 factoren samengesteld. Als je die opvolgt, kun je het risico op dementie met 35 procent verminderen.
Laten we beginnen met twee open deuren: stop met roken en zorg voor voldoende beweging. Dat is goed voor lichaam én geest. Maar je kunt meer doen:
1: Check je gehoor
Het is nog niet helemaal duidelijk waarom en meer onderzoek is nodig, maar er lijkt een verband te zijn tussen slecht gehoor en een verhoogde kans op dementie. Als iemand niet goed hoort, is het mogelijk dat zijn of haar brein krimpt. Gehoorapparaten zouden kunnen helpen om dat risico te verminderen.
2: Blijf leren
Het loont om gedurende je hele leven dingen te blijven leren. Zo houd je je brein actief.
3: Behandel een depressie
Als je kampt met een depressie wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Maar het blijkt dat een goede behandeling ook van belang kan zijn voor je hersenen op latere leeftijd. De hoeveelheid stress die bij een depressie hoort, kan invloed hebben op je brein en de kans op dementie vergroten.
4: Investeer in je sociale leven
Een gebrek aan sociaal contact is een risicofactor voor dementie. Het is vergelijkbaar met niet kunnen horen, stelt een onderzoeker. Hij zegt: “Om je hersenen in goede gezondheid te houden, heb je een omgeving nodig waarin je op cognitief gebied gestimuleerd wordt. Als je geen mensen ziet of ze niet kunt horen, worden je hersenen niet voldoende uitgedaagd.”
5: Houd je bloedsuikerspiegel in de gaten
Mensen met diabetes hebben een verhoogde kans op dementie. Diabetes kan de organen, inclusief de hersenen, beschadigen.
Wat doe jij om gezond te blijven?

Over de schrijver

2 gedachten over “Je hersenen gezond houden? Zo doe je dat”

Reacties zijn gesloten.