Dit echtpaar herstelde eigenhandig een regenwoud van 121 hectare

Ze zeggen dat vele handen licht werk maken, maar soms is er maar 2 paar handen nodig om verandering op gang te brengen. Zo slaagden Anil en Pamela erin om stukken verwaarloosde en onvruchtbaar geworden grond in India op te kopen en het binnen 25 jaar te transformeren tot een natuurreservaat. Inmiddels vinden meer dan 200 bedreigde diersoorten een thuis in dit regenwoud. Denk aan Aziatische olifanten, Bengaalse tijgers en luipaarden.

Ontbossing

Anil en Pamela ontmoetten elkaar in het Verenigde Staten van de jaren ’60. Na een bezoek aan Anil’s geboorteland India, besloten ze begin jaren ’90 om daarheen te verhuizen. Niet omdat het land en de natuur zo adembenemend mooi was, maar juist omdat ze in het Kodagu district in het zuiden van India één grote woestenij van onvruchtbaar land aantroffen als gevolg van ontbossing. Het bosoppervlak was van 86% in de jaren ’70 gedaald naar 16%.

“De regio was in handen van de houtindustrie. De ontbossing was gigantisch, de rivier was vervuild en niemand leek het iets te kunnen schelen. Toen besloten we om iets te doen en de bossen van India terug te laten komen,” vertelt Anil aan de India Times. “Het heeft ons heel veel zorg, energie, tijd en jaren gekost om dat bos weer tot leven te brengen,” vertelt Pamela aan Great Big Story.

Onvruchtbare grond

In 1991 kochten ze hun eerste stuk land van 50 hectaren in het zuiden van Brahmagiri. De eigenaar van de grond wilde het graag verkopen, omdat er niets meer wilde groeien. “Toen we hier net kwamen, was het meeste land dat aan ons verkocht werd verlaten land. Het waren rijstvelden, koffievelden en kardemomvelden geweest, maar nu groeide er niks meer,” vertelt Pamela. “Wij lieten het verdwenen bos regenereren, plantten waar nodig inheemse soorten en lieten de natuur de rest doen.” Vertelt Anil.

Regenwoud

Het echtpaar ging gestaag door met het opkopen van stukken onvruchtbare grond van plaatselijke boeren. En heeft inmiddels een natuurreservaat aangelegd van meer dan 121 hectare regenwoud waar verschillende dieren zoals olifanten, tijgers en luipaarden hun thuis hebben gevonden. Het Save Animals Initiative (SAI) Sanctuary, zoals hun reservaat heet, verhuurt een paar eco-huisjes aan toeristen om hun werk in de natuur te financieren. “Ik heb nog nooit zoveel vreugde gevoeld als voor dit werk wat we hier doen,” zegt Pamela.

Over de schrijver

4 gedachten over “Dit echtpaar herstelde eigenhandig een regenwoud van 121 hectare”

  1. Supermooi en inspirerend! Klein verbeterpuntje: 300 acres is 121 hectare (niet 300 hectare). Nog steeds een gigantische oppervlakte natuurlijk!

Reacties zijn gesloten.