“Hervulbare waterflesjes zijn groene hebbedingen”

Bottelicious Flessenfashion
Foto: Bottelicious

Annemarie Kornman zag steeds meer jonge vrouwen met wegwerp flesjes water. Ze houdt van slimme groene producten en bedacht: “daar moet een fashionable alternatief voor komen, dat past bij hun stijl.” Ze ontdekte dat er heel wat hervulbare, duurzame maar bovenal mooie waterflessen, thermosflessen en reisbekers zijn. In haar webshop bottelicious.nl verkoopt zij nu 70 verschillende modellen.
hetkanWel interviewde deze enthousiaste ondernemer.
Waterfles Superklein(Advertentie)
Koop de hervulbare fles die bij jou past: op Bottelicious.nl heb je jouw keuze makkelijk en snel gemaakt.
Wat heb jij met waterflesjes?
“Ik vind het een fijne gewoonte om een flesje water mee te nemen voor onderweg. Net zoals je ook niet meer de deur uit gaat zonder je telefoon. Een hervulbare waterfles vind ik een soort “groene accessoire”: dan hoef je onderweg geen Spa Blauw of Sourcy te kopen als je dorst krijgt.”
Wat was het moment dat je besloot om met bottelicious te beginnen?
Dopper E1354538341657
De Dopper

“Precies een jaar geleden ving ik een discussie op over De Dopper, een leuke waterfles van Nederlands fabricaat. De ene vond ‘m prachtig, de ander verschrikkelijk. Toen realiseerde ik me: je stapt pas over op een alternatief als het echt naar je zin is. Over smaak wordt veel getwist, dus moet er wel wat te kiezen zijn. Ik ging dus op zoek naar allerlei modellen hervulbare flessen. Allemaal groene hebbedingen bij elkaar in één assortiment.”
“In een aantal wereldsteden zoals Sidney, New York en San Francisco zijn wegwerp-waterflessen echt een beetje uit. Daar zie je steeds meer hervulbare waterflessen, reisbekers en kleine thermosflessen bij jonge mensen. Niet voor niets dat een paar mooie nieuwe merken — zoals Vapur, KOR en S’well — daar vandaan komen.”
“Met bottelicious komen twee motieven van mij samen. Ik heb een grote voorkeur voor groen consumeren én ik heb een grote liefde voor design dat praktisch en mooi combineert. De waterflesjes die ik vond, hebben dat allebei.”
Wat voor modellen verkoop je?
“Ik verkoop van alles: reisbekers, thermosflessen, grote en kleine waterflesjes. Als het maar mooie designs combineert met slimme vormgeving: van klassiek tot sportief tot ‘hip amsterdams’. De flesjes worden gemaakt door gepassioneerde ondernemers: bijvoorbeeld Contigo, Earthlust en AquaOvo. Sinds een paar jaar zijn er ook drie opvallende Nederlandse waterflessen: De Dopper, KRNWTR en Jointhepipe. Al deze merken bij elkaar in één winkel, dat moet mensen toch helpen om hun perfect fles te vinden, dacht ik.”
Zijn hervulbare waterflesjes een hype of een blijvertje?
“Zeker een blijvertje. Je ziet dat veel mensen zich bewust worden van de schadelijke kanten van plastic waterflesjes. Het zijn milieubelastende onzin-producten die we makkelijk kunnen missen met ons goede kraanwater. En ze zijn nog duurder ook dan hervulbare flesjes.”
“Waterbedrijven zijn sinds dit jaar druk bezig samen met gemeenten en andere organisaties overal watertappunten te realiseren zodat je onderweg makkelijk je waterfles kan bij-vullen. Een aantal apps geven een mooi overzicht van de tappunten.”
“Ik voorspel: over een paar jaar hoort het kopen van plastic wegwerpflesjes water bij de categorie ‘dingen-die-we-vroeger-deden-maar-dat-kunnen-we-ons-nu-niet-meer-voorstellen’. Net als je auto-asbak leeggooien in de berm en je verf-resten door het toilet spoelen.”
Waterfles Superklein(Advertentie)
Koop de hervulbare fles die bij jou past: op Bottelicious.nl heb je jouw keuze makkelijk en snel gemaakt.
Lees ook
Zo vind je de waterfles die bij jou past

Over de schrijver