Het antwoord op het afvaloverschot: eetbare verpakkingen

Redwin Law, Flickr.com
Redwin Law, Flickr.com

Dagelijks produceren we ongeveer anderhalve kilo afval per persoon. Een groot deel van deze anderhalve kilo bestaat uit verpakkingsmateriaal. Wat zouden de gevolgen voor de afvalberg zijn als verpakkingen in de toekomst eetbaar zouden zijn en dus niet weggegooid hoefden te worden? Met die vraag houden professor David A. Edwards en zijn team zich bezig. Met succes: ze ontwikkelden WikiCells, een materiaal waar eetbare verpakkingen van gemaakt kunnen worden.

Inspiratie uit de natuur
Het idee van WikiCells is geïnspireerd op de natuur. Edwards noemt de druif als voorbeeld: het velletje van de druif is het prototype van een eetbare verpakking. Doordat het opgegeten kan worden, levert het geen afval op. Met dit soort voorbeelden uit de natuur als inspiratiebron, hebben Edwards en zijn team een eigen eetbare verpakking ontwikkeld, bestaande uit polymeervloeistof en voedseldeeltjes. Deze combinatie levert een harde, eetbare substantie op, vergelijkbaar met een eierschaal.
2013: het jaar van eetbare verpakkingen?
Voor WikiCells op grote schaal ingezet kan worden, moeten er nog een aantal aanvullende tests worden uitgevoerd. Edwards hoopt dat de eerste eetbare verpakkingen vanaf 2013 op de markt gebracht kunnen worden. Deze verpakkingen kunnen dan onder meer gebruikt worden voor frisdrank en chocolade.
Bron: OrganicAuthority.com
Lees ook:
Een schone onderbroek is van bamboe
Plastic uit tuinafval
Verwelkom de lente met sympathieke actie tegen zwerfvuil

1 reactie op “Het antwoord op het afvaloverschot: eetbare verpakkingen”

  1. Pingback: Edible Packaging « carovanbezooijen

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020