Het belang van ochtendrituelen én 5 praktische tips

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: ik ben geen ochtendmens. Opstaan is zeg maar echt niet mijn ding. Nou las ik laatst, dat dit kan duiden op een latente depressie (in bed willen blijven), maar er zijn ook onderzoeken die juist stellen dat mensen die moeite hebben met opstaan creatiever, slimmer en onafhankelijker zijn. Maar als er een ding is, dat helpt me om op te staan, dan zijn het wel ochtendrituelen.

Zelf houd ik het liever op de conclusie van een goede vriend van me: ik ben gewoon niet zo goed in transities. En omdat ik freelancer ben en dus niet pronto om 9 uur ’s ochtends ergens op kantoor hoef te verschijnen, wordt het er niet makkelijker op om het warme nest te verlaten. Nou heeft het niet zoveel zin om mezelf te willen veranderen in een ochtendmens, maar jarenlange ervaring heeft wel geleerd dat er één ding is dat helpt om op te staan: ochtendrituelen.

Een ochtend workout

De ochtend is de start van je dag en bepaalt dus min of meer hoe de rest verloopt: sloom en half slapend of juist energiek en productief. Zo schreven we al eerder dat Obama, ondanks het feit dat hij een nachtbraker zegt te zijn, toch vroeg opstaat om een workout te hebben voordat hij om 8.30 uur op kantoor verschijnt. En ook Anna Wintour, hoofdredacteur van de Amerikaanse Vogue, begint de dag met een tenniswedstrijd voordat ze naar de redactie gaat.

Endorfine

Dat lijken extreme maatregelen, maar je lichaam wakker bewegen helpt echt. Je begint de dag met meer energie en hebt je eerste portie endorfine al binnen (het gelukshormoon, dat oa door sporten en bewegen vrijkomt). Bovendien begint je dag met het zorgen voor jezelf en je lijf, waardoor je daarna meer ruimte hebt om je volle aandacht te richten op anderen of je werk.

5 ochtendrituelen van succesvolle mensen

De Amerikaanse schrijver en ondernemer Tim Ferriss vroeg meer dan 100 succesvolle mensen naar hun ochtendritueel. Op basis daarvan ontwikkelde hij een soort 5-stappen plan om de dag te beginnen:

 1. Maak je bed op. (Al is onze eigen tip ook om je bed een paar uur open te laten liggen om stofmijt geen kans te geven en de boel lekker een beetje te laten luchten)
 2. Mediteer (80% van de door hem geïnterviewden begon de dag met een vorm van mindfulness waardoor ze de rest van de dag een betere focus en concentratie hadden).
 3. Kom in beweging (hij doet zelf push-ups, maar je kan natuurlijk ook yoga doen of een rondje rennen of een stukje wandelen met of zonder de hond. Het hoeft niet een volledige workout te zijn, maar wel genoeg om je lijf wakker te maken).
 4. Drink water (sommige mensen beginnen de dag graag met citroenwater of een kopje kruidenthee met verse gember, ook prima, maar vergeet ‘gewoon’ water niet)
 5. Schrijf (hij begint de dag zelf graag met het opschrijven waar hij dankbaar voor is, maar je kan natuurlijk ook gewoon je gedachtestroom opschrijven zonder daarbij te redigeren of op spelling te letten: morning pages heet dat. Dankbaarheid is ook een hele fijne manier om je dag mee af te sluiten: waar was je vandaag dankbaar voor?).

Drie van de vijf

Tim Ferris haalt zelf vaak maar 3 van de 5 voorgeschreven ochtendrituelen, maar zo stelt hij: zelfs als je er maar 3 doet, is de kans groot dat je dag oneindig veel beter is dan als je er nul doet. Zelf begin ik de dag inderdaad altijd met het opmaken van mijn bed, het drinken van lauwwarm water met een beetje limoen, het doen van yoga en mediteren. En ik moet zeggen dat de dag daardoor vaak inderdaad stukken beter voelt.

Wat zijn jouw ochtendrituelen? Laat het ons weten door een reactie achter te laten.  

Over de schrijver

6 gedachten over “Het belang van ochtendrituelen én 5 praktische tips”

 1. Sinds ik zelfstandige ben – nu 24 jaar – heb ik mijn trainingsmomenten van ‘s middags na het werk naar ‘s ochtends vroeg verplaatst. Ik doe nu al ruim 30 jaar aan gewichthef training. Ik sta om 6 uur op en train dan ruim een uur. Het is na al die jaren zo’n ritueel geworden dat als om 6 uur de wekker gaat ik graag opsta om te gaan trainen. Behalve dat het trainen me enorm oppept en goed is voor mijn lijf, is het tevens een vorm van meditatie/mindfulness vanwege de focus die je voor het gewichtheffen nu eenmaal nodig hebt. Daarbij drink ik tijdens het trainen ook nog eens bijna een liter water.
  Dus blijkbaar voldoe ik met dit ritueel al aan drie van de vijf stappen. Als je daar dan nog bij neemt dat ik na mijn training altijd even ga zitten om een lijstje te maken met ‘dingetjes’ voor de dag ben ik gewoon heel erg goed bezig, ha, ha!

 2. Wat een leuke vraag!
  Mijn Ochtendritueel bestaat uit de katten eten geven, warme havermoutpap en kruidenthee maken, daarna chi gong oefeningen die ik vervolgens afsluit met een paar minuten zittende meditatie. En sinds een week zet ik de wekker op 7 minuten en schrijf in de flow alles wat er in me opkomt. En dan rest mij nog het bed opmaken… fijne dag allen!

 3. Mijn ochtendritueel is best uitgebreid. Als ik wakker wordt, doe ik on bed eerst een sudoku om mijn hersens wakker te maken. Ondertussen bedenk ik wat ik die dag moet doen. Daarna op de rand van mijn bed breng ik diverse essentiële oliën aan. Balance onder mijn voetzolen, cedarwood aan de binnenkant van mijn voeten, artrosemix langs de wervels van mijn onderlrug en wietzalf met deep blue over de spieren van mijn onderrug.
  Daarna water drinken en binnen kaars aansteken. Energie op orde brengen, aura opschonen en chakras aan het werk zetten. Licht sturen naar mensen die het nodig hebben en daarna een godinnenkaart trekken voor de dag als ondersteuning/focus. Tenslotte mijn Maya dagboek bijwerken. Waar was ik gisteren dankbaar voor? Wat ging er fijn of erg goed? En waar moet ik extra op letten?
  Het lijkt erg veel, maar door de routine ben ik hooguit een half uur mee zoet. Daarna kan de dag verder beginnen. Als ik vroeg weg moet, sta ik gewoon een uur eerder op.

 4. Mijn ochtend rituelen:

  Zodra je wakker wordt langzaam handen en voeten vingers en tenen buigen enstrekken,spreiden/sluiten ,bekkenkantelen

  Zit op rand bed spierversterkende oef ,handkneipers,Pilatus’ ring etc

  Stand diverse oef met halter en elastiek

  Glas water

  Naar buiten ( heel belangrijk o.a. voor opname van vitamine D
  8 oefeningen voor heupen en knieën
  Totale duur 30 minuten

  Daarna warm douchen ca 2 minuten en eindigen met 1 minuut koud

  Zo begin ik alle 7 dagen van de week en voel mij daardoor ontzettend fit.

 5. Mijn dagelijkse ritueel ,na persoonlijke verzorging, is de vogels voeren. Ze wachten er op . Zodra ik voor het raam verschijn komen ze al aanvliegen. En elke soort heeft zijn voorkeur: zonnebloempitten voor de mezen, appels voor de merels, havermout voor het roodborstje, enz.
  Daarna kan ik ze observeren en het zijn net mensen; ruzie om het voer terwijl er genoeg is. Druk met die ene vogel wegjagen terwijl een andere er met de buit vandoor gaat, imponerend gedrag vertonen in de veronderstelling dat de ander dan zal wijken.
  Vanachter het raam sta ik dan in stilte te genieten van het spektakel, even het hoofd leeg, alleen maar kijken.

 6. Leuk om te lezen deze ochtendritueel, ik sluit me er bij aan want dit is ook zoals ik het ongeveer doe en het iedere dag probeer vol te houden omdat het me helpt om als mens en ondernemer verder te groeien. Eén aanvulling hierop is aandacht brengen naar je lichaam, dat blijkt deels wel uit de 5 stappen, maar als je deze doet om ze zo snel mogelijk gedaan te hebben dan kan je dag alsnog onrelaxt verlopen. En wat ik ook als belangrijk ritueel zie is een avondritueel, je zou kunnen zeggen dat je ‘dezelfde’ rituelen neemt zodat je de nacht goed ingaat. En wat slaap je dan heeeeeeerlijk!

Reacties zijn gesloten.