Het bestaat echt: een zelf-groeiende stoel

Http://Fullgrown.co.uk/About/Het klinkt misschien als een sprookje, maar de Spaanse biodesigner Gavin Munro kweekt zijn eigen meubels. Ja, je hoort het goed. Hij zorgt ervoor dat bomen vanzelf groeien in de vorm van een tafel, stoel of lampenkap.
Voor zijn project Full Grown heeft Munro honderd eiken, wilgen en esdoorns geplant in de tuin van zijn schoonmoeder in Engeland. Door de bomen te voorzien van plastic frames ontstaan uiteindelijk natuurlijke meubels. Om de paar weken moeten de takken voorzichtig omgebogen worden tot de juiste vorm. Dan is het een kwestie van wachten: de takken moeten een paar jaar met rust gelaten worden om de boel te verstevigen. Last but not least: de meubels moeten geoogst worden.
Hoewel deze manier van meubels maken zeer milieuvriendelijk is, duurt het wel vier tot acht jaar om een stoel te kweken. Maar langdurig of niet, volgens Munro is deze natuurlijke manier wel efficiënter dan de huidige manier van meubels maken. Nu moeten de bomen (die veertig tot zestig jaar hebben moeten groeien) omgehakt worden, een fabriek maakt er kleinere stukken van en weer ergens anders wordt alles samen gebracht tot één meubelstuk.
Dit jaar zijn de eerste lampenkappen klaar en in de zomer van 2017 hoopt Munro zijn eerste complete “oogst” binnen te halen.
Alle afbeeldingen zijn afkomstig van Full Grown.
Bekijk hier de TEDxTalk met de biodesigner:

Over de schrijver

3 reacties op “Het bestaat echt: een zelf-groeiende stoel”

 1. Ik heb liever een stoel van vers snoeihout. Daarvoor hoeven geen bomen gekapt en verzaagd. Er worden takken af gehaald en direct verwerkt tot ‘rustieke’ meubels.
  Zo’n boomgaard vol plastic frames, om de bomen in een vorm te laten groeien, vind ik niet mooi!

 2. Nou, nou zeg! Wat is er gelogen dan? Het verhaal geeft toch aan dat hij de meubels gestuurd laat groeien.
  Jij praat over bruggen, als je goed leest gaat het hier over meubels..!
  Ik vind het zeer bijzonder om zo meubels te laten groeien. Ik snap je (negatieve) reactie niet.
  Misschien met het verkeerde been uit bed gestapt?

 3. “Hij zorgt ervoor dat bomen vanzelf groeien in de vorm van een tafel, stoel of lampenkap.”
  Nou dat is dus een klinkklare leugen. Het gaat hier enkel over gestuurd laten groeien van planten. Nu niet bepaald bijzonder te noemen. Wordt al zolang gedaan op verschillende manieren. Zoals die wortelbruggen in Cherrapunji, Meghalaya, India.

Reacties zijn uitgeschakeld.