Het dieet van de toekomst is goed voor jou en de planeet

Gezond eten, dierenwelzijn verbeteren en klimaatverandering tegen gaan; dat komt allemaal samen in het dieet van de toekomst. We leggen je graag uit hoe.  
Vorige maand schreef de Britse krant The Guardian een artikel over het dieet van de toekomst en het nieuws ging in sneltreinvaart de hele wereld over. Het ‘planetary health diet’ geeft richtlijnen om de snelgroeiende wereldbevolking te kunnen blijven voeden, ziektes en ontbossing tegen te gaan, dieren te beschermen en klimaatverandering tegen te gaan. Je kunt het ook wel het win-win dieet voor mens, dier en milieu noemen.

Meer planten, minder vlees en suiker

De belangrijkste boodschap van het dieet is dat we meer planten en minder vlees en zuivel gaan eten. Voor mensen in het westen betekent dit vooral: rood vlees – en suikerconsumptie halveren en twee keer zo veel groente, fruit, bonen en noten eten.

Plantaardig eten populair

Deze visie op voeding is natuurlijk helemaal niet nieuw. Plantaardig eten heeft in de afgelopen jaren een gigantische vlucht genomen en is nu bijna ‘mainstream’ te noemen.  In restaurants is groente steeds vaker de basis voor de maaltijd, maar ook thuis eten we plantaardige vleesvervangers. Het aantal vegan kookboeken en – blogs blijft groeien en in Den Haag komt er zelfs een volledig vegan warenhuis.
Toch roept deze manier van eten bij veel mensen vragen op. Het is dan ook goed om te zeggen dat meer plantaardig eten niet betekent dat je meteen volledig vegan of vegetariër moet worden. Het gaat om het nemen van een stap in de goede richting. Zo kun je er voor kiezen om minder zuivel, vlees en eieren te eten. Daar geven we je een paar tips voor.

Een paar tips

1. Je kunt vlees vervangen door peulvruchten. Ze zijn licht verteerbaar, ze bevatten veel voedingsstoffen en zijn goed voor het milieu. Aangevuld met noten, groenten en volkoren graanproducten heb je een volledige maaltijd. Notenpasta of hummus zijn bijvoorbeeld heerlijk op je boterham. Zorg daarnaast ook echt dat je minimaal 250 gram groente per dag binnenkrijgt, maar 400 is nog beter. Een lekkere salade bij de lunch en een diner gebaseerd op groente doen wonderen. Met kruiden en olie maak je alles lekker op smaak.
2. Je kunt zuivel, zoals yoghurt en melk (vaker) vervangen door plantaardige alternatieven. In de supermarkt is het schap met alternatieven voor melk bijna groter dan het ‘echte’ melk. Haver- of amandelmelk is heerlijk in de koffie (en kun je zelf maken) en sojayoghurt smaakt goed met ontbijtgranen.
3. Ben je (nog) niet bereid om vlees en vis volledig van je menu te schrappen? Eet dan zo min mogelijk rood – en bewerkt vlees, zoals biefstuk, hamburgers, varken, schaap, geit, paard, hert, haas en vleeswaren voor op brood, maar kies bijvoorbeeld voor biologische kip. Kijk bij vis altijd naar MSC keurmerk.
4. Als je volledig vegetarisch of vegan eet, is het extra belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Denk hierbij aan Vitamine B12, omega-3 Forte van Flinndal, ijzer, calcium en vitamine D. Vooral in het begin is het nog een beetje zoeken. Gevarieerd eten is het meest belangrijk, maar je kunt ervoor kiezen om supplementen als aanvulling te gebruiken. Zo kom je niets te kort.
 

Over de schrijver