Het einde van de verspilling: universele usb kabel die (bijna) alles oplaadt

Crosslink universele synckabel. Foto: id America
Crosslink universele synckabel. Foto: id America
Het is een doorn in het oog van de milieubewuste techfan: al die kabeltjes. Voor elk apparaat heb je een aparte kabel nodig om het op te laden. id America komt met een oplossing: de crosslink. Deze usb kabel combineert drie verschillende stekkers waarmee je veel recente elektronica kunt opladen.
Je oude Nokia laadt er niet mee op, helaas, maar wel alle varianten van oude iPhones en iPads via de 30 pins stekker, de iPhone5 en de meest recente modellen iPads via de ‘lightning’ stekker en vrijwel alle moderne smartphones via de micro-usb stekker.
Eigenlijk is het jammer dat een universele synckabel überhaupt nodig is. Voor kabels worden kostbare metalen gebruikt. Niet voor niets dringt de EU aan op een universele standaard (micro-usb) voor opladers. Tot 2012 hielden veel smartphonemakers zich aan deze standaard, waardoor opladers onderling uitwisselbaar waren. De richtlijn wordt door onenigheid nu weer verlaten. En Apple heeft zich sowieso nooit wat van deze standaard aangetrokken.
Een beter voorbeeld geeft de Fairphone. Deze eerlijke smartphone wordt niet standaard geleverd met een oplader. Veel mensen hebben namelijk al een oude micro-usb oplader thuis liggen. Heb je die toch niet, dan kun je ‘m apart bij bestellen. Zo zorgt Fairphone dat er minder elektronisch afval komt. Een praktijk waar andere telefoonfabrikanten een voorbeeld aan kunnen nemen.
De crosslink is in de VS verkrijgbaar voor $17,95.
Lees ook
[adrotate group=”1″]
Doe mee met Nudge en win een Waka Waka Power
Vergeet Samsung en Apple, Phonebloks is echt duurzaam

Over de schrijver