Het geheim voor een succesvolle moestuin is goed bodemgebruik

– MAANDAG PERMACULTUURDAG –

Een gezonde grond vol levende organismen is één van de belangrijkste factoren voor een gezond en productief voedselsysteem én een prachtige eigen moestuin. Hoewel het op het eerste gezicht wellicht niet het meest spannende onderwerp lijkt, is er bijna niets zo belangrijk als de grond onder onze voeten en hoe we die behandelen. Want hoe wij onze grond behandelen heeft een directe impact op de kwaliteit van onze moestuin. 

Deze prachtige documentaire die terecht overladen is met prijzen: Dirt! The Movie, laat in 80 minuten het belang van gezonde gronden zien en hoe je zelf kunt zorgen voor levende en gezonde bodems.

Binnen de permacultuur en biologisch dynamische landbouw is de bodem een zeer belangrijk onderwerp omdat het aan de basis van al het andere leven in je ecosysteem. En de gezondheid van het ecosysteem waarin je voedsel produceert bepaald hoe gezond het voedsel is wat je produceert en dat heeft een direct impact op de gezondheid van de mensen die dat voedsel eten.

Als je niet goed voor de bodem zorgt, zul je nooit een gezond systeem op kunnen zetten. Maar hoe zorg je voor een bodem? Hoe herstel je een bodem die geen bodemvoedselweb meer heeft door jarenlang gebruik van pesticiden en kunstmest? En bovenal: wat leeft er in een bodem en wat is de functie van al die organismen?

Hetbodemvoedselweb250-212X300Je krijgt een antwoord op al die vragen in Het Bodemvoedselweb, vertaling van de bestseller Teaming with Microbes. Na het lezen van dit boek weet je dat alle kleine beestjes helpen.

Slimme tuiniers weten dat de bodem alles behalve een dooie boel is. Een gezonde bodem barst van het leven – niet alleen regenwormen en insecten, maar ook een verbijsterende hoeveelheid bacteriën, schimmels en andere micro-organismen. De bodem onder onze voeten is een complexe wereld vol met organismen die door hun interacties een voedende omgeving creëren voor planten.

Het boek is onder meer te bestellen bij ClubGroen. Met hartelijke dank aan Marc Siepman voor de vertaling!

Marc heeft zelf ook een interessante site – Gevoel voor Humus – waar mensen ook een boel nuttige informatie kunnen vinden over het belang van een gezond bodemleven en hoe je dit praktisch voor elkaar krijgt. En bekijk ook de cursus Humisme eens!

Na het zien van deze film en het lezen van dit boek over de bodem zul je nooit meer hetzelfde naar de grond kijken. En voor al die mensen die graag een steentje bij willen dragen aan het verbeteren van de wereld, begin bij de grond onder je eigen voeten!

Gastbijdrage van Permacultuur Nederland

Over de schrijver