Het Groene Theater laat zien hoe duurzaam leven mainstream wordt

KrantenpakEen grote groep consumenten verwacht dat bedrijven en overheid duurzaam handelen, maar zelf veranderen ze nog weinig aan hun gedrag. Ook al vinden ze duurzaamheid belangrijk, vergroenen lijkt vooral iets dat van ‘anderen’ moet komen. Hoe kan deze groep consumenten worden verleid tot een duurzamer levensstijl? Dat is het centrale thema van Het Groene Theater dat NRC Handelsblad op woensdag 23 mei in de Amsterdamse stadsschouwburg organiseert. Deze inspirerende avond over duurzaamheid wordt gepresenteerd door Max Christern, columnist duurzaamheid bij NRC Handelsblad. Hij herkent bij zichzelf wel iets van het gedrag van de gemiddelde consument.
Hoe denk jij dat duurzaamheid mainstream kan worden?
Max Christern: “Dat is een vraag die steeds meer leeft in de top van het bedrijfsleven. Daar moet je tegenwoordig uitleggen waarom je niet duurzaam handelt. Dat is echt anders dan een paar jaar geleden, dus het gaat de goede kant op. Ook zie je van onderop allerlei groene burgerinitiatieven ontstaan. Maar daartussenin zit een grote groep mensen die wel voor duurzaamheid is, maar er nog niet in slaagt om het in praktijk te brengen; wel woorden, nog te weinig daden. Die mensen willen groene keuzes maken die makkelijk werken in hun leven. Net als bij een dieet, dat werkt ook alleen als je het menu in je levensstijl kunt inpassen. Persoonlijk herken ik die behoefte wel: ik leef al veel duurzamer dan 5 jaar geleden, maar ik zoek ook inspiratie hoe ik makkelijk nog duurzamer kan leven, zonder dat ik mijn leven er voor overhoop hoef te gooien, of dat ik als een apostel langs de deur moet, om bijvoorbeeld de hele straat aan de zonnepanelen te krijgen.”
Wat weten we over de impact die consumenten kunnen hebben?
“Unilever heeft uitgerekend dat de meeste milieu-impact (68%) plaatsvindt als het product in handen is van de consument, bijvoorbeeld tijdens het douchen, wassen en koken. Bij het Groene Theater gaan we daarom in een keuken op het toneel zitten en bespreken we hoe Unilever bij kan dragen aan het gedrag van consument.
Het heeft natuurlijk geen zin als Unilever zegt: “Gij zult u duurzamer waschen.” Maar wat wel helpt, is wanneer Unilever zogenaamde ‘droogshampoo’ ontwikkelt, waarvoor minder water nodig is en die tegelijkertijd nog beter is voor je haar.
BMW is ook een mooi voorbeeld. Zij maken als bedrijf geen keuze tussen sportief of duurzaam rijden. Ze kiezen voor allebei. Zo staat het merk ‘BMW’ nog steeds voor luxe, snelheid en spannend leven, maar de auto’s hebben wel zeer energiezuinige motoren. Kennelijk spreekt die mix aan, want de mensen die mij een paar jaar geleden nog een beetje pestten met mijn Prius vinden het nu wel heel stoer om te vertellen over hun zuinige BMW. Het mooie is, als bedrijven als Unilever en BMW deze kant opgaan, dan maken we natuurlijk kilometers op de weg naar duurzaamheid.”
De overheid zou ook een belangrijke rol kunnen spelen in het verleiden van consumenten tot duurzamer gedrag. Waar zijn de sprekers van de overheid in jullie programma?
“Ja, dat is een goede vraag. De overheid heeft duurzaamheid wel op de agenda staan, maar als je ze vraagt om mee te doen bij congressen, dan blijft het een beetje stil. En, heel eerlijk gezegd, dit is een avond met inspirerende duurzame voorbeelden en de overheid heeft daarin de afgelopen jaren niet uitgeblonken.”
Het Groene Theater vindt plaats op 23 mei in de Stadsschouwburg. Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar. Benieuwd naar het programma?
Als je wilt weten hoe je eigen duurzame gedrag is, vul dan deze NRC-enquête in. De resultaten van dit onderzoek lees je op vrijdag 25 mei op hetkanWel.nl en in NRC Handelsblad.

Over de schrijver

7 reacties op “Het Groene Theater laat zien hoe duurzaam leven mainstream wordt”

  1. Oplossingen waarvoor, waarom ontmoedigt de overheid milieubelastend handelen nauwelijks?
   Dus geen belastingvrije kerosine, maar een effektieve vliegheffing. Geen subsidie op zonnepanelen, maar een belasting voor grootverbruikers, zoals bij de tuinbouwkassen, waar besparing ontbreekt door het gunstige gastarief. Dat bespaart meer dan de opbrengst van alle huidige zonnepanelen.
   Wie hoor je daarover?

  1. Wel woorden, nog te weinig daden is heel herkenbaar, vaak vage woorden zelden meetbare resultaten.
   Die starheid van een onaantastbare levensstijl, zijn al die vliegreisjes naar vooral verre oorden echt onmisbaar? Afkeer van een sturende overheid, met tegelijk verslaafd aan overheidssubsidie. Of zo'n duurzaamheids bobo met snelle superbus. Wanner wordt het minder krampachtig?

 1. HET GROENE SCHIJN THEATER
  Mooi voorbeeld van een groen schijn theater waarbij "mensen groene keuzes maken die makkelijk werken" en "zonder dat ik mijn leven er voor overhoop hoef te gooien". Het moet leuk blijven en vooral geen pijn doen.
  Zeker, de rijken hebben weinig last van stijgende energieprijzen en hoeven geen keuze te maken "tussen sportief of duurzaam rijden". Blijkaar liggen de grootste problemen bij "douchen, wassen en koken". Alsof vliegen, transport, elektriciteit, verwarmen verwaarloosbaar zijn bij deze modieuze bijeenkomst met veel eten en drank. Duurzaamheid leuk praatonderwerp voor de elite.

Reacties zijn uitgeschakeld.