Het grote shampoo experiment: Kun je leven zonder shampoo?

Als redactie van hetkanWEL proberen we onszelf zoveel mogelijk te houden aan het ‘practice what you preach’ principe. Waar mogelijk experimenteren we zelf met de meer bewerkelijke of opvallendere DIY-tips. Zo zijn twee redacteuren de shampoo-uitdaging aangegaan, of eigenlijk het no poo experiment. Want wat doet het met je haar als je geen shampoo meer gebruikt? Lees hier de resultaten van het experiment.

Leven zonder shampoo

Heeft je haar shampoo nodig? Je zou zeggen het wassen van je haar een belangrijke levensbehoefte is: in de winkel kun je kiezen uit een enorm scala van merken en verschillende soorten shampoo. Voor ieder haartype en -kleur kun je tig soorten vinden. De meesten zitten vol met stofjes met onuitspreekbare namen waarvan steeds meer mensen zich afvragen hoe gezond ze zijn voor je haar en je hoofdhuid. Zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat de stof methylisothiazolinone het zenuwstelsel aantast. De mix aan chemicaliën zou je ook dikker kunnen maken, aldus de Amerikaanse website Grist. Ook bij het veelgebruikt ingrediënt sodium lauryl sulphaat bestaan twijfels.

Natuurlijke shampoo’s zijn een alternatief, maar daar hangt veelal een behoorlijk prijskaartje aan. Bovendien wordt steeds vaker beweerd dat ook daarin voldoende stofjes zitten die onze hoofdhuid eigenlijk helemaal niet nodig heeft. Sterker nog, we kunnen best zonder shampoo. Je hoofdhuid maakt namelijk zelf een beschermend vetlaagje aan die ervoor zorgt dat je haar niet uitdroogt. Je haar wassen, werkt dat natuurlijke proces alleen maar tegen, aldus critici. Door veelvuldig te wassen, wordt je haar slap waardoor we weer producten nodig hebben om het stevig en in model te krijgen waardoor het ook weer sneller vet en vies wordt.

Kortom, er zijn een aantal goede redenen om te stoppen met shampoo:

 • Het is beter voor je hoofdhuid en haar
 • Je stelt je niet meer bloot aan dubieuze chemicaliën
 • Je bespaart geld
 • Het levert minder afval op
 • Of (in geval van een verpakkingsloze bar): er zijn minder grondstoffen nodig

Maar de grote vraag is: kun je écht zonder? Of moet je dan door het leven als een vettige, groene gek met haar dat altijd uit model is?

Het experiment: Geen shampoo vs. DIY-shampoo

hetkanWel redacteurs Marten en Sandra namen de proef op de som en voerden beiden een ander experiment uit. Marten koos voor de cold turkey methode en stopte van de ene op de andere dag met het gebruik van shampoo. Sandra durfde die stap niet aan en besloot de alternatieve methode uit te proberen: wassen met baking soda.

Dit zijn hun ervaringen:

Marten’s 40 dagen (en langer) zonder shampoo

“Vaak als ik naar de kapper ga krijg ik complimenten over de gezonde haarbos die ik heb, met veel en dik haar. Het nadeel van dik haar – dacht ik lange tijd – is echter dat je het ook moeilijk in model krijgt. Ik gebruikte een soort dikke, gumachtige gel om het te stylen. Ik maakte me dus wel zorgen toen ik besloot geen shampoo meer te gebruiken. Hoe gaat het eruitzien? Toch wilde ik doorzetten.”

“Ik stopte helemaal met shampoo. Ik gebruikte ook geen alternatieven, zoals baking soda of natuurshampoo. Ik spoelde alleen met water mijn haar uit. De eerste twee weken nadat ik gestopt was, werd mijn haar behoorlijk vet en zakte ook meer uit. Tot na zo’n twee weken het wonder geschiedde: mijn haar werd langzaam minder vet en herstelde zich als vanzelf. Nu zit mijn haar prima in model, en voelt het zacht en absoluut niet vet aan.”

“Nu gebruik ik geen haarmiddelen meer om mijn haar in model te krijgen. Geen shampoo, maar ook geen gel. Het blijft vanzelf zitten. Het voelt prima. Ik heb het ondertussen een aantal keren laten knippen, en geen commentaar gehad van kappers. Sterker nog, ik vertelde een kapster dat ik mijn haar al maanden niet meer gewassen had. Ze reageerde erg verbaasd. Ze had niks gemerkt.”

“Ik kan me wel voorstellen dat dit niet voor iedereen geschikt is. Ik draag mijn haar vrij kort en ik heb sowieso stevig haar, waardoor er altijd wel een slag in zit. Als je gel of wax gebruikt om je haar in een bepaald model te krijgen, moet je wel shampoo gebruiken om het er allemaal weer uit te krijgen. Ik heb het dus vrij gemakkelijk gehad. Aan de andere kant, ik gebruikte ook gel en bleek het allemaal niet nodig te hebben.”

“Eén periode heb ik nog wel een beetje shampoo gebruikt. Dat was in februari van dit jaar. Ik was aan het klussen in mijn nieuwe huis en kwam met veel stof in mijn haar thuis. Dat krijg je er echt niet uit met alleen water. Toen ik echter de fles weer liet staan, was mijn haar vrijwel zonder overgang weer in goede conditie. Voor mij geen shampoo meer.”

Hetkanwel Redacteur Marten
Marten

Sandra’s DIY-shampoo van baking soda

“Ik durfde het niet aan van de ene op de andere dag compleet te stoppen met het gebruik van shampoo. Ik was gewend mijn haar om de dag te wassen en daar ineens mee stoppen leek me, met mijn volle bos lichtblond, steil haar, geen goed idee. Vandaar dat ik besloot om te schakelen naar het gebruik van zuiveringszout. Bij de drogist koop je een pakje van 125 gram voor circa drie euro, bij de toko kun je het nog goedkoper krijgen. Ik gebruikte een oude shampoofles van 250ml. Daar deed ik één theelepel zuiveringszout bij in. Dit vulde ik aan met water; even goed schudden en uitspreiden over je hoofd maar!”

“Het gebruik zelf is even wennen. Het klaarmaken van je ‘shampoo’ duurt iets langer. Niet langer geurt het naar lavendel of citroen. Ook schuimt het niet meer. Het was even omschakelen maar de eerste paar weken beviel het me wel. Wel werd mijn haar donkerder van kleur en veranderde de structuur; het voelde vetter. Zelf vond ik het er niet bepaald beter uitzien, maar ik hoopte dat dit na een paar weken zal veranderen.”

“Het gebruik vormde geen probleem zolang ik thuis douchte. In de kleine openbare douchecabine van de camping werd het toch iets onhandiger met mijn poedertje en lege fles mijn eigen shampoo in elkaar te flansen. Toch zette ik door. Totdat, acht weken na het begin van mijn experiment, nota bene mijn moeder er toch echt op aandrong weer shampoo te gaan gebruiken. “Kind, dit ziet er niet uit,” aldus mijn moeder. “

“En ze had gelijk. Na acht weken baking soda zag mijn haar er niet veel beter uit. Wellicht is deze alternatieve manier van haar wassen niet de meest ideale optie voor types met lang, lichtblond, steil haar. Wat ik er wel heb uitgehaald is dat ik in het verleden veel te veel shampoo gebruikte. Dat is daadwerkelijk overbodig. Vandaag de dag was ik mijn haar hoogstens twee keer in de week met een drup natuurlijke shampoo ten grote van een knikker. Dat blijkt voldoende om mijn dikke bos blonde lokken in goede conditie te houden.”

Hetkanwel Redacteur Sandra
Sandra

Conclusie no poo experiment

De resultaten van de experimenten zijn dus enigszins gemengd. Sandra bleek niet tevreden met baking soda, maar minderde flink met shampoo. Marten gaat nog altijd shampooloos door het leven. Alternatieven voor shampoo kunnen dus zeker werken.

Wat je moet doen, hangt echter wel van je haartype af. Helemaal zonder shampoo door het leven gaan, is wellicht niet de beste optie voor mensen met lang (steil) blond haar. Heb je van jezelf dikker, krullend, niet al te lang haar dan ligt dit mogelijk wel binnen handbereik.

Kun jij helemaal zonder of heb jij zelf een eigen recept hoe jij jouw haar in conditie houdt? Deel onder dit artikel in de reacties wat jouw ervaringen zijn.

Over de schrijver

120 gedachten over “Het grote shampoo experiment: Kun je leven zonder shampoo?”

 1. Ik gebruik sinds een paar maanden alleen nog Aloppo zeep om mijn hart mee te wassen.
  Het is even wennen, maar m’n haar is schoon en ook veel voller en minder slap. Als je erna nog even een beetje verdunde appelazijn erover sproeit met een plantenspuit (even in laten trekken en daarna uitspoelen) voelt het nog wat zachter aan..
  Ook voor je lijf is het lekker, niets anders meer nodig in de badkamer!

 2. Heb lang blonT stijl haar. Was het al een hele tijd alleen met water. Heeft nog nooit zo goed gezeten! Veel voller. ( Waste het vroeger 1 keer in de 5 /6 dagen ) kan het lekker wild omhoog doen, ipv superzacht hangend haar dat wat je ook doet netjes blijft…..????

 3. Ik ga het ook eens proberen zonder shampoo.
  Overigens een tip voor als je je haren niet zo vaak wil wassen en hinder ondervindt van bijvoorbeeld kookluchtjes die in je haren trekken. Ik gebruik vaak tijdens het koken een douchekapje.

 4. Pingback: 40 dingen die je met baking soda kunt doen | hetkanWel.nl

 5. Ik gebruik al 2 jaar of langer alternatieve shampoo en sinds 2 of 3 weken ondertussen gebruik ik de shampoo niet meer en mijn haar ziet er niet vet uit. Ik ven superblij omdat dit toch een proces van een aantal jaar is geweest. Cold turkey had ik ook geprobeerd maar dat was een te grote stap ln lichaam had meer tijd nodig. 🙂 ik gebruik sinds een jaar ook al helemaal geen deo meer, is ook afbouw en overstap op natuurlijke producten geweest 🙂 zo zie je maar dat je lichaam dat allemaal niet nodig heeft. Juist de producenten hebben het nodig.

 6. Ik heb langzaam afgebouwd. Eerst water met bakingsoda en naspoelen met appelazijn. Na verloop van tijd steeds minder bakingsoda erin en was het spoelen met appelazijn niet meer nodig. Inmiddels spoel ik alleen met water. Wat ik me alleen afvraag: wat doen jullie om chloor uit je haar te spoelen als je in het zwembad bent geweest?

 7. mijn haar is van zich zelf heel erg droog en wat ik ook probeerde qua shampoo en conditioner, het hielp niet. mijn kapper zij dat ik naar een beter merk moest gaan om dit tegen te gaan, wat bleek na drie maanden toen ik weer terug ging? er moest minimaal 10cm af. ik heb veel sites gelezen over no-poo, waarvan 1 vrouw al 7 jaar geen shampoo gebruikt. ik ben meteen gestopt met shampoo en gebruik alleen nog conditioner en kokosolie. ( soms het een en soms het ander of allebij tegelijk). wat ik merk is dat het enorm veel geld schilt in het kopen van shampoo, mijn haar wordt niet droger of beter maar ik ben wel van de shampoo af. bij mij was het ook zo dat het 6 weken duurde voor mijn haar minnder vet werd en na weer 6 weken heb ik bijna geen last meer van vet haar, behalve als ik bij de kapper ben geweest omdat zij mijn haar hebben gewassen met shampoo.

  het is echt een aanrader. waarom chemicaliën op ons lijf en in ons haar smeren, terwijl we er wel een probleem van maken als het in ons eten zit.

Reacties zijn gesloten.