Het grote shampoo experiment: Kun je leven zonder shampoo?

Als redactie van hetkanWEL proberen we onszelf zoveel mogelijk te houden aan het ‘practice what you preach’ principe. Waar mogelijk experimenteren we zelf met de meer bewerkelijke of opvallendere DIY-tips. Zo zijn twee redacteuren de shampoo-uitdaging aangegaan, of eigenlijk het no poo experiment. Want wat doet het met je haar als je geen shampoo meer gebruikt? Lees hier de resultaten van het experiment.

Leven zonder shampoo

Heeft je haar shampoo nodig? Je zou zeggen het wassen van je haar een belangrijke levensbehoefte is: in de winkel kun je kiezen uit een enorm scala van merken en verschillende soorten shampoo. Voor ieder haartype en -kleur kun je tig soorten vinden. De meesten zitten vol met stofjes met onuitspreekbare namen waarvan steeds meer mensen zich afvragen hoe gezond ze zijn voor je haar en je hoofdhuid. Zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat de stof methylisothiazolinone het zenuwstelsel aantast. De mix aan chemicaliën zou je ook dikker kunnen maken, aldus de Amerikaanse website Grist. Ook bij het veelgebruikt ingrediënt sodium lauryl sulphaat bestaan twijfels.

Natuurlijke shampoo’s zijn een alternatief, maar daar hangt veelal een behoorlijk prijskaartje aan. Bovendien wordt steeds vaker beweerd dat ook daarin voldoende stofjes zitten die onze hoofdhuid eigenlijk helemaal niet nodig heeft. Sterker nog, we kunnen best zonder shampoo. Je hoofdhuid maakt namelijk zelf een beschermend vetlaagje aan die ervoor zorgt dat je haar niet uitdroogt. Je haar wassen, werkt dat natuurlijke proces alleen maar tegen, aldus critici. Door veelvuldig te wassen, wordt je haar slap waardoor we weer producten nodig hebben om het stevig en in model te krijgen waardoor het ook weer sneller vet en vies wordt.

Kortom, er zijn een aantal goede redenen om te stoppen met shampoo:

 • Het is beter voor je hoofdhuid en haar
 • Je stelt je niet meer bloot aan dubieuze chemicaliën
 • Je bespaart geld
 • Het levert minder afval op
 • Of (in geval van een verpakkingsloze bar): er zijn minder grondstoffen nodig

Maar de grote vraag is: kun je écht zonder? Of moet je dan door het leven als een vettige, groene gek met haar dat altijd uit model is?

Het experiment: Geen shampoo vs. DIY-shampoo

hetkanWel redacteurs Marten en Sandra namen de proef op de som en voerden beiden een ander experiment uit. Marten koos voor de cold turkey methode en stopte van de ene op de andere dag met het gebruik van shampoo. Sandra durfde die stap niet aan en besloot de alternatieve methode uit te proberen: wassen met baking soda.

Dit zijn hun ervaringen:

Marten’s 40 dagen (en langer) zonder shampoo

“Vaak als ik naar de kapper ga krijg ik complimenten over de gezonde haarbos die ik heb, met veel en dik haar. Het nadeel van dik haar – dacht ik lange tijd – is echter dat je het ook moeilijk in model krijgt. Ik gebruikte een soort dikke, gumachtige gel om het te stylen. Ik maakte me dus wel zorgen toen ik besloot geen shampoo meer te gebruiken. Hoe gaat het eruitzien? Toch wilde ik doorzetten.”

“Ik stopte helemaal met shampoo. Ik gebruikte ook geen alternatieven, zoals baking soda of natuurshampoo. Ik spoelde alleen met water mijn haar uit. De eerste twee weken nadat ik gestopt was, werd mijn haar behoorlijk vet en zakte ook meer uit. Tot na zo’n twee weken het wonder geschiedde: mijn haar werd langzaam minder vet en herstelde zich als vanzelf. Nu zit mijn haar prima in model, en voelt het zacht en absoluut niet vet aan.”

“Nu gebruik ik geen haarmiddelen meer om mijn haar in model te krijgen. Geen shampoo, maar ook geen gel. Het blijft vanzelf zitten. Het voelt prima. Ik heb het ondertussen een aantal keren laten knippen, en geen commentaar gehad van kappers. Sterker nog, ik vertelde een kapster dat ik mijn haar al maanden niet meer gewassen had. Ze reageerde erg verbaasd. Ze had niks gemerkt.”

“Ik kan me wel voorstellen dat dit niet voor iedereen geschikt is. Ik draag mijn haar vrij kort en ik heb sowieso stevig haar, waardoor er altijd wel een slag in zit. Als je gel of wax gebruikt om je haar in een bepaald model te krijgen, moet je wel shampoo gebruiken om het er allemaal weer uit te krijgen. Ik heb het dus vrij gemakkelijk gehad. Aan de andere kant, ik gebruikte ook gel en bleek het allemaal niet nodig te hebben.”

“Eén periode heb ik nog wel een beetje shampoo gebruikt. Dat was in februari van dit jaar. Ik was aan het klussen in mijn nieuwe huis en kwam met veel stof in mijn haar thuis. Dat krijg je er echt niet uit met alleen water. Toen ik echter de fles weer liet staan, was mijn haar vrijwel zonder overgang weer in goede conditie. Voor mij geen shampoo meer.”

Hetkanwel Redacteur Marten
Marten

Sandra’s DIY-shampoo van baking soda

“Ik durfde het niet aan van de ene op de andere dag compleet te stoppen met het gebruik van shampoo. Ik was gewend mijn haar om de dag te wassen en daar ineens mee stoppen leek me, met mijn volle bos lichtblond, steil haar, geen goed idee. Vandaar dat ik besloot om te schakelen naar het gebruik van zuiveringszout. Bij de drogist koop je een pakje van 125 gram voor circa drie euro, bij de toko kun je het nog goedkoper krijgen. Ik gebruikte een oude shampoofles van 250ml. Daar deed ik één theelepel zuiveringszout bij in. Dit vulde ik aan met water; even goed schudden en uitspreiden over je hoofd maar!”

“Het gebruik zelf is even wennen. Het klaarmaken van je ‘shampoo’ duurt iets langer. Niet langer geurt het naar lavendel of citroen. Ook schuimt het niet meer. Het was even omschakelen maar de eerste paar weken beviel het me wel. Wel werd mijn haar donkerder van kleur en veranderde de structuur; het voelde vetter. Zelf vond ik het er niet bepaald beter uitzien, maar ik hoopte dat dit na een paar weken zal veranderen.”

“Het gebruik vormde geen probleem zolang ik thuis douchte. In de kleine openbare douchecabine van de camping werd het toch iets onhandiger met mijn poedertje en lege fles mijn eigen shampoo in elkaar te flansen. Toch zette ik door. Totdat, acht weken na het begin van mijn experiment, nota bene mijn moeder er toch echt op aandrong weer shampoo te gaan gebruiken. “Kind, dit ziet er niet uit,” aldus mijn moeder. “

“En ze had gelijk. Na acht weken baking soda zag mijn haar er niet veel beter uit. Wellicht is deze alternatieve manier van haar wassen niet de meest ideale optie voor types met lang, lichtblond, steil haar. Wat ik er wel heb uitgehaald is dat ik in het verleden veel te veel shampoo gebruikte. Dat is daadwerkelijk overbodig. Vandaag de dag was ik mijn haar hoogstens twee keer in de week met een drup natuurlijke shampoo ten grote van een knikker. Dat blijkt voldoende om mijn dikke bos blonde lokken in goede conditie te houden.”

Hetkanwel Redacteur Sandra
Sandra

Conclusie no poo experiment

De resultaten van de experimenten zijn dus enigszins gemengd. Sandra bleek niet tevreden met baking soda, maar minderde flink met shampoo. Marten gaat nog altijd shampooloos door het leven. Alternatieven voor shampoo kunnen dus zeker werken.

Wat je moet doen, hangt echter wel van je haartype af. Helemaal zonder shampoo door het leven gaan, is wellicht niet de beste optie voor mensen met lang (steil) blond haar. Heb je van jezelf dikker, krullend, niet al te lang haar dan ligt dit mogelijk wel binnen handbereik.

Kun jij helemaal zonder of heb jij zelf een eigen recept hoe jij jouw haar in conditie houdt? Deel onder dit artikel in de reacties wat jouw ervaringen zijn.

Over de schrijver

120 reacties op “Het grote shampoo experiment: Kun je leven zonder shampoo?”

 1. Ik ben aan het minderen met shampoo. Van om de dag wassen naar nu 2 keer per week. Dat gaat goed, nu probeer ik om na het wassen 3 dagen niet te wassen. De volgende stap is om er 4 dagen tussen te laten. En zo verder. Ik hoop op geen shampoo uit te komen, maar cold turkey is voor mij met mijn werk geen optie.

 2. Doordat ik Psoriasis heb zeiden ze dat het goed is om in de zee te zwemmen. Aangezien je de zee niet mee naar huis kunt nemen heb ik eerst een baal van 25 kg zeezout uit Guerande(Frankrijk) meegenomen om in mijn badwater te gooien. 1 kg voor een heel bad. Perfect je kunt er meteen je haren in wassen en het werd nog mooier grijs dan het was. De zee is eigenlijk 9x zo zout. De baal echte zeezout kostte daar 14 euro. Maar zout is zout. Later heb ik een baal van 25 kg veevoederzout bij de Welkoop gekocht, dus 25 keer een bad genomen en werkt ook prima. Mooie zachte huid gekregen, helaas kan ik niet zelfstandig meer uit bad komen.
  Nu gebruik ik het nog steeds maar los het zout op in een gieter warm water. En ik zet er ‘s avonds mijn tandenframe in.
  Zelfs een langharigvloerkleed heb ik in dat veevoer zout gekocht.
  Oh ja, een baal van 25 kg veevoederzout( Wat aan de koeien gegeven wordt en ook af en toe in de vijver voor de vissen)kost ongeveer Euro 6,50!!! Tel uit je winst.

 3. Ik was mijn haren nu een week niet met shampoo. Ik hou me niet helemaal aan de regels ik gebruik baby poeder waar mijn haren vet zijn. Resultaat nog onbekend dat weet ik over 6 weken.

  De eerste dagen was het na het douchen ( haren met water gewassen ) vet! Door de baby poeder zag niemand dit. Nu zie je naar het wassen niet meer dat het vet is maar voelt het wel viezig aan.

  Ik verlies bijna geen haar op dit moment, als sinds mijn 12 was ik mijn haren dagelijks en haal ik een hand vol haren uit de borstel, nu al dagen niets.

  Mijn haren zijn tegen 21:00 de avond normaal al weer vet.
  De ochtend douchen -> föhnen -> stijlen voor de pluis ( jaren, super slecht!)

  Ik hoop zo dat ok over een aantal weken kan opstaan zonder dat ik iets aan mijn haren hoef te doen omdat het vet is.

  De poeder wil ik nog gaan vervangen voor een natuurlijk product tot het vet niet meer zichtbaar is. Mijn haren hebben nu al meer volume! Maar dat het viezig aan voelt moet ik wel even aan wennen!

 4. Hallo allemaal!

  Ik ben nu ongeveer 6 weken shampoo-, deo- en zeep-loos, maar mijn haar blijft vet. Ik maak het vrijwel elke dag nat onder de douche en spoel het ongeveer 1 keer per week uit met een bekertje water, met daarin 4 druppels lavendel olie. Mijn haar is wel gewoon te kammen, maar ik zou toch graag zien dat dat vettige verdwijnt…Het kan toch niet zo zijn dat die lavendelolie het ontvettingsproces verstoort? Ik lees in de reacties dat sommigen het 9 maanden hebben geprobeerd en dat het nog steeds vet bleef, daar zit ik eigenlijk niet zo op te wachten. Iemand nog tips om met andere essentiële oliën nog wat te doen?

 5. Onderzoek heeft aangetoond dat het drie maanden kan duren voordat je hoofdhuid zn natuurlijke balans heeft gevonden, zeker na jarenlang shampoo gebruik. Dus even doorbijten!

  Zelf ben ik ontzettend blij met het resultaat, sterker en gezonder haar!
  Net als mijn gebit; daar heb ik dan wel baking soda voor nodig, maar geen tandpasta. Sindsdien geen gevoelige tanden meer 🙂

  1. Dat van de tandpasta herken ik ook. Sinds ik geen fluoride meer gebruik, heb ik geen last meer van tandplak en sinds ik poets met bakpoeder zout en kokosolie ook geen gevoelige tanden meer!

   Met shampoo bouw ik langzaam af. Door mijn werk kan ik niet ineens cold Turkey gaan.

 6. Beste,

  Ik ben gestopt met shampoo. Graag had ik geweten, van ervaringsdeskundigen ;-), of het ok is als ik het elke ochtend nat maak onder de douche…?

  Alvast bedankt voor jullie reactie! 🙂

 7. Na het lezen van artikelen over het niet gebruiken van shampoos en crème spoelingen, ben ik aan de slag gegaan. Mijn haar is dik, lang en droog.
  Eerst ben ik begonnen met alleen te spoelen met warm water. Dit heb ik een paar weken gedaan, tot dat ik de geur van vet in de haren en hoofdhuid niet meer kon verdragen. Sindsdien spoel ik het haar eerst met backing soda en water en daarna met een mengsel van appelazijn en water.
  Het heeft even geduurd alvorens ik de juiste hoeveelheden en concentratie gevonden heb voor het vele lange haar.
  Daarna gaat er haar olie in, van weleda. Zonder olie was het haar niet te borstelen. In eerste instantie heb ik zonnebloem olie gebruikt, maar dat heeft het haar verzwaard en voelde vettig aan.
  Voor mij een prima haar verzorging, wat bij mij past.
  En wat ook belangrijk is, niet meer 2 a 3 keer per week wassen, maar 1 x in de 7 tot 10 dagen. Met het vele lange , dikke haar, een hele klus.
  Fijn dat deze wijze onder mijn aandacht kwam!

 8. Ik heb heel dun, stijl haar. Ik heb sinds februari 2015 geen shampoo meer gebruikt maar gebruik sinds een maand wel een gewone blok zeep. Maar ik denk dat dit ergens ook niet zo goed is voor je haar.
  De vettige periode bleef maar duren, heb ik het niet lang genoeg volgehouden?

  Mijn vriend is zelfstandige en ik ga hem meestal helpen. Dan zijn we bezig met cement, zand, … dingen die in je haar belanden. Ik kreeg mijn haar met gewoon water dus niet volledig proper.

  Iemand die ook dun, stijl haar heeft met tips?
  Baking Soda wil ik niet gerbuiken de Ph waarde ligt heel anders als die van je haar.

 9. Ik was ook al jaren mijn haren alleen maar met water en ik zou niks anders meer willen.
  In den beginne is het wel eens doorbijten want na een paar weken na het wassen met shampoo kan het wel vies zien en aanvoelen maar uw doorzettingsvermogen zal zeker beloond worden.
  Als het me de eerste weken de vettig werd heb ik een beetje talk in mijn haren gedaan en dan zag het er al veel beter uit. -wel goed uitborstelen nadien, anders zie je er minstens 10 jaar ouder uit :-)-

 10. Hier al wat langer. Ik hoorde 22 jaar geleden iemand zeggen dat shampoo niet nodig was? Ik ben er eens over gaan denken en zoeken (in een internetloos en dus google-loos tijdperk=bieb/andere bronnen) en het bleek dat shampoo ook nog niet zo lang geleden algemeen gebruikt ging worden. (Niet alle vooruitgang is slecht, maar bedrijven verkopen ook graag hun plastic flessen met prutjes erin.)

  Ik wilde dat ook proberen, zonder shampoo. Drie weken lang werd het steeds vetter. En daarna vond mijn haar de natuurlijke vetbalans. Wat een bevrijding! Niet meer elke drie dagen stressen over vetter wordend haar. En mijn roos werd ook steeds minder. Nu al heel lang amper meer last van schilferachtige hoofdhuid.

  In het haar van mijn kinderen is zelfs nog nooit een druppel shampoo geweest. En dat is echt heerlijk zacht en nooit vet.

  Ik vraag me nu alleen wel af, of er tijdens een luizenepidemie bij ons juist meer of minder kans op die beestjes is. Maar eens op googelen. (Wat een luxe, dat ik zoveel informatie, zo makkelijk kan vinden.)

Reacties zijn uitgeschakeld.