Skiën betekent inspanning en grote hoogte, twee zaken waar je spijsvertering minder blij mee is. Laat de sauerkraut met worst, vette Torte en bier staan en luister naar je lijf. Hier het ideale italiaanse wintereten voor buiten in de kou. Deze tips voor op de piste werken ook bij guur Hollands winterweer. Italië staat in Europa bovenaan de lijst van landen waar mensen het langst gezond blijven, dus zij kunnen het weten.
Skip om te beginnen alcohol tijdens het bewegen. Dat zegt Andrea Ghiselli, onderzoeker aan het Italaanse voedingsinstituut INRAN. Alcohol ontregelt namelijk je ‘thermostaat’ en dan bevries je sneller. Alcohol belemmert ook je reactietijd en coördinatie. ’s Avonds aan tafel is dat prima. Maar buiten in de kou?
Misvatting
Het enige verschil tussen een gezonde wintermaaltijd en een normale maaltijd is da je buiten ‘s winters meer energierijk eten nodig hebt. Je calorieën haal je dan vooral uit koolhydraten (55-65%), voor maximaal 30% uit vetten, en 10-12% uit eiwitten. Koolhydraten zijn de belangrijkste brandstofleverancier. Zetmeel uit granen, rijst, pasta, brood, polenta schept een buffer met een iets vertraagde energieafgifte, wat veel beter is dan het effect van snelle suikers. Die vertraagde afgifte geeft namelijk weerstand tegen vermoeidheid. Ook herstel je er beter door van stress en je eiwitreserve wordt niet aangetast. Sporters hebben evenveel eiwit nodig als stilzitters, en zeker niet meer. Overmatige eiwitinname is zelfs slecht voor je gezondheid en je fysieke prestaties.
Hier een aantal tips voor het perfecte wintervoedsel op de piste en verder voor iedereen die in de kou graag buiten is.
Vocht Bij fysieke inspanning in een koude omgeving transpireer je weinig. Mensen onderschatten hierdoor de noodzaak om veel water te drinken. Ruw weer (wind, sneeuw) en grote hoogte zorgen bei voor veel vochtverlies, via urine, poriën en uitademingen. Je moet dus goed blijven drinken. Mineralensupplementen acht Ghiselli overbodig: “zoveel natrium, kalium en magnesium verlies je echt niet. ”
Ontbijt Altijd belangrijk, maar zeker bij een beweeglijk dagje buiten. Idealiter levert je ontbijt 20% van je dagelijkse energie. Maar wel in licht verteerbare vorm zodat het lichaam het snel opneemt en gebruikt. Begin bijvoorbeeld met een bak koffie, melk of yoghurt. Geroosterd brood of granen erbij, of brood met wat boter en jam. En vruchtensap of vers fruit.
Ochtendtussendoortje Alleen als je voelt dat je het nodig hebt. Neem dan pure chocola, een gezonde reep of iets anders kleins.
Lunch Als je ’s middags niet meer buiten beweegt, of als je eerst een paar uur uitrust, heb je genoeg aan licht gekruide pasta of rijst met tomatensaus en een soepje, gevolgd door brood met magere ham of ander mager vlees zoals gedroogd rundvlees. Met wat licht fruit en koffie. Als je gelijk na de lunch weer gaat bewegen, neem dan een stevig belegd broodje , of neem naast de pasta vullend fruit zoals banaan of avocado, of een dessert en koffie.
Middagsnack Een cappuccino, warme chocolademelk, of thee met notenkoekjes of fruit.
Diner De enige maaltijd waarbij je zonder al te nadelige gevolgen kunt genieten van een beetje wijn of andere alcoholica. Neem nu de overvloedige portie groenten die je bij de lunch niet nam om spijsverteringsproblemen te vermijden. Begin met warme rijst, pasta, polenta of soep, gevolgd door vlees, eieren of vis. Eet er salade bij of een bord warme groenten. Vers fruit toe en misschien iets zoets. In de bergen dineren mensen vroeg. Ook in de Hollandse winter kan dat geen kwaad: zo krijgt je lijf gelegenheid om de maaltijd grotendeels verteerd te hebben voor je gaat slapen. Kun je morgen weer gezond en fris de kou in.
Può può essere ottenuto! (Moge het u wel bekomen!)
Bron: Corriere della sera
Lees ook
Zo leer je kinderen gezond te eten
7 mediterrane recepten voor gezonde winterkost
Echte Italiaanse pizza is heel gezond
Bij hetkanWel zijn we zo groen, dat we zelfs onze artikelen recyclen. Soms publiceren we artikelen uit ons archief opnieuw: omdat jij ze misschien gemist hebt en het mooie verhalen zijn die, eventueel met een kleine update, nog steeds actueel zijn. Het originele artikel vind je hier.
Het ideale eten voor sneeuw- en ijsplezier
- Geplaatst door St. Maarten
- 15 januari 2013
- Leven
Over de schrijver

St. Maarten
Marten van der Meulen (St. Maarten) onderzoekt de andere kant van bekende verhalen, in de hoop dat de wereld anders, beter kan.
Ga naar alle blogs van deze auteur St. Maarten
Marten van der Meulen (St. Maarten) onderzoekt de andere kant van bekende verhalen, in de hoop dat de wereld anders, beter kan.
Ga naar alle blogs van deze auteur