Het is bijna weer zover: we gaan bloemen zaaien voor de bijen

Tijdens de tweede Nationale Bijentelling zijn dit weekend ruim 19.000 bijen geteld. Dat is veel minder dan vorig jaar toen er meer dan 30.000 op de teller stonden. Nog geen reden voor paniek, want het was vorig jaar met 20 graden een stuk warmer dan afgelopen weekend. Daarom wordt de bijentelling dan ook verlengd tot en met 19 april, zodat er een iets eerlijker beeld ontstaat. Volgens organisator Nederland Zoemt moeten we 5 jaar bijen tellen om de invloed van het weer uit te kunnen sluiten zodat we een goed beeld krijgen van onze bijenpopulatie.  

De stand van de bij

De helft van alle bijensoorten is bedreigd. Dat heeft grote gevolgen, want 80% van de eetbare gewassen is afhankelijk van bestuiving. In Nederland zijn al 34 bijensoorten verdwenen. We hebben op dit moment zo’n 358 soorten waarvan dit weekend de honingbij het meest gezien is, op de voet gevolgd door de aardhommel en de rosse metselbij. Dit zijn de bijensoorten die het beste tegen de kou kunnen.

Bijenhotels

Ongeveer 2/3 van de getelde bijen, zijn wilde bijen. “De rosse metselbij voelt zich thuis in de stad en profiteert van de vele bijenhotels, die overal in tuinen en bij huizen te vinden zijn. Dit geldt ook voor de gehoornde metselbij, die op nummer 5 staat.” Dat zegt hoogleraar Natuurlijk Kapitaal Koos Biesmeijer.

Nationale zaaidag

Maar liefst 2600 mensen trokken er dit weekend op uit om de bij in kaart te brengen. “Het laat zien hoe betrokken mensen zijn bij het welzijn van de bij en de natuur,” zegt Dorien Ackerman van Nederland Zoemt. Hopelijk zien we die betrokkenheid ook aanstaande maandag (22 april) terug op de vijfde Nationale Zaaidag. Dit is dé dag waarop Nederland massaal bloemen zaait voor bijen en andere bestuivende diersoorten.

Voedselbanken voor bijen

Als voorbereiding op Nationale Zaaidag hebben The Pollinators de afgelopen maand ruim 500 voedselbanken voor bijen geopend. Dit zijn plekken verdeeld over heel Nederland waar je gratis biologisch bloemzaad kan ophalen. Iedere voedselbank heeft 25 zakjes zaad. Eén zakje is goed voor 4m² biologische bloemen. Daarmee kunnen we in totaal miljoenen gifvrije bloemen vol stuifmeel en nectar zaaien. “Met deze actie zorgen we voor bewustwording en tegelijkertijd voor meer biodiversiteit,” zegt Tom van de Beek, oprichter van The Pollinators.

Bekijk op deze kaart waar je jouw zaad kan ophalen. Heb je nog meer zaad nodig? Check dan de webshop van The Pollinators: hier kan je 10 zakjes biologisch zaad kopen voor 10€.

Help jij op Nationale Zaaidag mee door bloemen te zaaien of heb je geholpen met de bijentelling? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver