Het is groen en het groeit? Circulaire economie

Still From Video
Still From Video

Het nieuwste buzzwoord in duurzaamheidsland is circulaire economie. In gewone woorden: geen ‘take-make-dispose’- economie maar een economie die werkt in cirkels. Een kringloop economie. No-waste.

1,5 kilo afval per persoon per dag

We moeten wel, blijkt uit allerlei alarmerende onderzoeken. Zoals dat van de Wereldbank dat voorspelt we dat in 2025 (en dat duurt nog maar 12 jaar) per dag 6,5 miljoen ton afval produceren. Dat is een getal met 8 nullen: 6.500.000.000. 6,5 miljard kilo. Omgerekend per wereldbewoner hebben we het dan over bijna 1,5 kg per dag. Het behoeft geen betoog: het is slecht voor het klimaat, slecht voor de voorraad grondstoffen en dus slecht voor industrie. Enter circulaire economie.

Businessmodellen

Mooi, zo’n theoretisch betoog, maar wat betekent het nu praktisch? Hoe verdienen we er ons geld mee, want dat impliceert het woord economie. Fastcoexist zet 5 businessmodellen op een rijtje.

1. Hergebruik grondstoffen

Produkten worden na hun werkzame leven helemaal uit elkaar gehaald tot de grondstoffen waaruit ze oorspronkelijk waren opgebouwd en van die grondstoffen wordt weer iets nieuws gemaakt. Zo vaart BMW hier heel wel bij: het betekent een kostenbesparing van 50% voor de klanten.

2. Een tweede leven

Producenten herstellen hun produkten op zo’n manier dat ze weer als nieuw verkocht worden. Mud jeans is daar een goed Nederlands voorbeeld van.

3. service in plaats van product

We kopen geen produkten meer, we kopen service. In plaats van een lamp kopen we licht. Produkten blijven eigendom van de producent, die zorgt er voor dat ze het altijd optimaal doen en als ze opgebruikt zijn gaat het product terug naar de producent, die het helemaal uit elkaar haalt en van die grondstoffen weer iets nieuws maakt. Kijk maar eens naar onderstaand filmpje.

4. Recycling 2.0

Ondertussen staat de recycling industrie ook niet stil. Innovatieve technieken zorgen ervoor dat recycling steeds vernuftiger word. Zo kan het afval van Starbucks – zowel broodjes als koffieprut- omgezet worden in grondstoffen waarvan onder meer bioplastics van gemaakt kan worden.

5. Collaborative consumption

Delen is (natuurlijk) ook onderdeel van die circulaire economie. Want waarom kopen als je het ook kunt lenen. Voorbeelden daarvan zijn er te over, zowel internationaal bijvoorbeeld Airbnb als nationaal zoals Peerby.

Handje helpen

Je vermoedde het al: zo’n nieuwe economie vraagt natuurlijk nogal wat. Het zet alle huidige businessmodellen volledig op z’n kop. We bereiken het ook niet van vandaag op morgen. Verschillende organisaties werken er ieder op hun manier heel hard aan: internationaal timmert de Ellen MacArthur Foundation aan de weg met onderzoek en testcases. Inmiddels zijn 2 onderzoeken verschenen die beide laten zien dat de circulaire economie veel geld kan opleveren. Ze is ook een 3-jarige project gestart met 100 bedrijven – waaronder het Nederlandse Desso- die laten zien dat de circulaire economie echt werkt en hun bevindingen delen.
In ons land bestaat sinds een paar maanden de Circle Economy, die ook onderzoek uitvoert en events organiseert om de circulaire economie onder de aandacht te brengen. Gisteren – donderdag 25 april- publiceerde het zijn eerste onderzoek hoe je deze nieuwe economie zelf kunt invoeren (in 14 stappen). En eind mei organiseert het een weekend: CE BOOSTcamp waarin 3 doorbraken op het gebied van die circulaire economie gepresenteerd worden.
Lees ook:
Van plastic (flessen) kun je alles maken
Veel vliegen in een klap
over appels, wijn en compost
“Inspiring people to be part of a better world”, is het motto van Petra Kroon, social journalist. Via verschillende media vertelt ze over social change. Daarnaast is ze trendanalist op het gebied van social innovation, waarover ze (vooral) online publiceert. Ze is oprichter van The Social Reporters, een netwerk van mediamensen die via social media het verhaal van organisaties laat horen. Meer lezen: www.goedgeefs.nl

Over de schrijver

3 reacties op “Het is groen en het groeit? Circulaire economie”

  1. Pingback: Zo dragen lokale bierbrouwers bij aan de circulaire economie - hetkanWel.nl

  2. Gebruik i.p.v. bezit kennen we al bij de lease auto, uit onderzoek blijkt de milieulast daarvan groter dan bij de eigen auto. Dus wat is het probleem?

Reacties zijn uitgeschakeld.