‘Het mooiste vind ik de verhalen die ontstaan rondom de kerstbomen’

In Nederland worden dit jaar 2,5 miljoen kerstbomen verkocht. De echte kerstboom wint terrein. Maar wist je dat je ook een kerstboom kan adopteren? Adopteer een Kerstboom biedt dit duurzame alternatief. HetkanWEL sprak met woordvoerder Frans Kerver.  

Hoe werkt Adopteer een Kerstboom

Het werkt als volgt: je zoekt een kerstboom uit die bij je past, deze wordt uit de grond gestoken voor je, en geregistreerd op je naam. Je krijgt hem met kluit en al eraan mee. Tijdens de kerstdagen verzorg je hem en in het nieuwe jaar breng je hemt weer terug naar het uitgiftepunt. De betaalde borg krijg je dan weer terug – mits je de boom in goede staat inlevert -. De bomen gaan terug naar de kweker en gaan ook weer terug de grond in. Daar groeit hij het jaar erop verder. De boom krijgt een nummer dat gekoppeld is aan het emailadres van het adoptieadres. Zo kun je het jaar erop je ‘eigen’ boom weer gaan ophalen en in huis hebben tijdens de donkere dagen voor Kerst.

2000 geadopteerde bomen

“Dit jaar verwachten we ruim over de 2000 geadopteerde bomen te gaan. De vraag neemt elk jaar toe. Daar is bijna niet tegenop te kweken. We zijn blij dat steeds meer mensen een boom adopteren. Ook al is het maar een druppel op een gloeiende plaat.”  Er zijn volgens Frans Kerver van Adopteer een Kerstboom twee redenen waarom de meeste mensen adopteren. Ofwel vinden mensen het zonde om een boom, die er een hele poos over heeft gedaan om een beetje te groeien, na de kerst weer weg te gooien. Daarnaast vinden ze het straatbeeld met bomen op de stoep storend. “Een andere reden”, zo geeft Frans aan, “is de kunstmest die gebruikt wordt bij de reguliere kweek van kerstbomen.” We merken telkens dat mensen elk jaar heel nieuwsgierig terugkomen om te zien hoe hun boom eruit ziet. Dan horen we vaak ‘Hij is mooier dan vorig jaar’, of kinderen die zeggen ‘ik dacht dat ie groter was’.”

Het ideaalbeeld van een kerstboom

“Ons ideaalbeeld van een kerstboom is aan het veranderen. Wij merken bij het uitgiftepunt in Groningen dat mensen het belangrijker vinden dat het hun eigen boom is die ze weer mee naar huis nemen dan dat de boom er mooi uitziet. Wij grappen dan weleens: ‘Weet je het zeker? Wat als straks je bezoek zegt: ‘Wat heb je nou weer staan?’ en men geeft dan altijd aan ‘nee, nee, het is mijn boom!’ Dát vind ik ook zo prachtig aan dit werk, de verhalen die ontstaan rondom de bomen.”

Heel Nederland

Er zijn steeds meer locaties waar je een kerstboom kan adopteren in Nederland. Dat kan al in Amersfoort, Amsterdam de Ceuvel, Amsterdam Kerstbomenbos, Amsterdam West, Arnhem, Delft, Den Haag, Driehuis, Groenekan, Groningen, Leusden (2 locaties), Nijmegen, Rotterdam, ‘s Graveland, Vorden. Frans geeft ook aan: “Bijna alle uitgiftepunten zijn leuk om te bezoeken. Zo hebben sommige locaties een fruitboomgaard, of kun je er de historie van de kerstboom zien. Dat is echt een aanrader!”
De administratieve en logistieke aanpak van Adopteer een Kerstboom is voor sommige locaties een uitdaging gebleken. Overigens is de aanpak bij alle uitgiftepunten gelijk.  De bomen worden in januari altijd herplant bij een kwekerij dicht in de buurt. De initiatienemer is de moederkwekerij in Leusden. In 2007  begonnen zij met het initiatief.

Ecologische grond

De bomen van Adopteer een Kerstboom worden duurzaam gekweekt, op ecologische grond, zonder kunstmatige toevoegingen. “Zomaar uitbreiden is een uitdaging, want ecologische grond waarop de bomen groeien is schaars in Nederland. Dus als er iemand in Nederland is met grond die ongebruikt is: meld je vooral bij ons! Natuurlijk moet reguliere grond eerst 3 jaar liggen voordat alle eventuele gifstoffen verwijderd zijn, maar daarna kunnen we de grond gaan gebruiken. We zouden een gat in de lucht springen als iemand zich meldt.”

Bewustwording

“Het zou zo mooi zijn als mensen zich realiseren dat het ideaalbeeld dat ze hebben ook veel gif met zich meebrengt voor het kweken ervan. Wij willen dat beïnvloeden door een alternatief te bieden. Ook zien we dat een kerstboom een heel andere waarde kan vertegenwoordigen. Dat is ook ons grootste winstpunt: dat mensen inzien dat veel van onze idealen die in ons hoofd geprent zijn ons richting de afgrond helpen. Het gaat erom dat we elkaar weer zien en leren accepteren.Het contact met al die mensen is zo mooi..”
Wil je weten of je bij jou in de buurt een boom kan adopteren? Of wil je een uitgiftepunt starten in bijvoorbeeld Limburg of Friesland of Flevoland? Neem contact op. En ook als je een stuk land over hebt, mail naar info@adopteereenkerstboom.nl. Voor openingstijden en locaties kijk je op www.adopteereenkerstboom.nl
 
 

Over de schrijver