Het Polderhofje is een minidorp voor ouderen

In Anna Paulowna staat sinds kort een wel heel bijzonder hofje: het Polderhofje. Het hofje is een dorpje voor senioren. Ze kunnen er zelfstandig wonen, krijgen alle zorg die nodig is en contact met medebewoners wordt gestimuleerd.

Eenzaamheid onder ouderen

Eenzaamheid onder ouderen is een groeiend probleem en echt iets om je zorgen over te maken. De cijfers liegen er ook niet om. 1 miljoen 55-plussers die zich eenzaam voelen. Van deze groep hebben 200.000 mensen maar een keer in de maand sociaal contact.

Goede zorg

In tegenstelling tot veel andere culturen, laten we in Nederland de zorg voor onze ouders meestal over aan anderen. Daar kun je van alles van vinden, maar als ‘de ander’ de zorg zo goed organiseert als Jennifer Hofmeijer uit Anna Paulowna, dan heb je het wel getroffen.

Het concept van het Polderhofje

Jennifer Hofmeijer is verpleegkundige en heeft veel ervaring in de zorg. Ook met ouderen. Zij bedacht het concept van het Polderhofje, omdat ze een plek wilde creëren waar ouderen gelukkig konden zijn.

Eigenaar zonder zorgen

In het Polderhofje zijn de ouderen eigenaar van hun woning. Een Vereniging van Eigenaren zorgt voor het onderhoud en alle woningen hebben de voorzieningen die de bewoners nodig hebben. De senioren houden op deze manier zelf de regie over hun leven, maar met een verpleegkundige in de buurt. Hierdoor worden ze ontzorgd en kunnen ze genieten van hun oude dag.

Inspiratie uit Amsterdam en Alkmaar

De stijl van het hofje is volledig geïnspireerd op oude hofjes in Amsterdam en Alkmaar. De huisjes hebben trapgevels, klokgevels en in de tuin is er een waterpomp en een centraal grasveld. In de tuin zijn er voldoende plekken om te zitten en te genieten van een kop koffie en een praatje met een van de mede bewoners. Het is de plek voor verbinding.
Hofmeijer heeft als missie om de bewoners gelukkig te maken en dat gaat waarschijnlijk wel lukken in.
Wat denk jij? Zouden er meer van dit soort plekken moeten komen?
Foto Noordkopnieuws

Over de schrijver

3 gedachten over “Het Polderhofje is een minidorp voor ouderen”

  1. Waarom kan onze vriendengroep niet zoiets ook doen? Als we ouder worden worden we door de toekomstige zorg en politiek uit elkaar getrokken. En over het hele land verspreid en zijn we allemaal alleen en eenzaam. Dat is ons voorland wat de huidige politiek en de zorg ons voorstaat. Door de handen in een te slaan kunnen we dat voorkomen !

  2. In zo’n hofje wonen, als je ouder bent moet een geweldige ervaring zijn. Het nadeel is, dat je geld moet hebben om zo’n huis te kopen.
    Er zijn heel veel ouderen die nu in een huurhuis wonen en de middelen daarvoor niet hebben. Ook ouderen in een huurhuis hebben vaak hun leven lang hard gewerkt, maar kunnen zich toch geen eigen huis veroorloven. Het mooiste zou zijn dat er veel van zulke hofjes komen, maar dan met huur- en koopwoningen. Zodat ook de minderbedeelden in onze samenleving van een mooie, veilige oude dag kunnen genieten.

Reacties zijn gesloten.