Het verloren dorp – China aan het begin van de 21e eeuw

Door Miriam Driessen, auteur van Het verloren dorp.
‘Steden groeien!’ juichen we. ‘De wereldbevolking leeft al voor de helft in steden,’ roepen we trots. Maar wat speelt zich af daar waar de stad in wording is?

Miriam’s boek Het verloren dorp gaat over Lingdou, een dorp in de Chinese stad Xiamen. Vroeger lag Lingdou op het platteland, aan de kust. Nu is het dorp ingesloten door wolkenkrabbers en bedrijventerreinen. Als alles volgens gemeentelijke plannen verloopt, dan zal het dorp moeten wijken voor prestigieuze nieuwbouwflats. Voor het zover is biedt Lingdou onderdak aan een ratjetoe van lokale boeren en boerenmigranten uit heel China;
Vier weken lang schrijft Miriam voor Ode een gastblog over stedelingen die zij ontmoet heeft voor en na haar onderzoek in Lingdou.
Ode geeft 5 exemplaren van Het verloren dorp weg. Lees in Miriams vierde en laatste blog hoe je kans maakt, zie onderaan voor de link.

Mijn boek Het verloren dorp gaat over Lingdou, een dorp in de Chinese stad Xiamen. Vroeger lag Lingdou op het platteland, aan de kust. Nu is het dorp ingesloten door wolkenkrabbers en bedrijventerreinen. Als alles volgens gemeentelijke plannen verloopt, dan zal het dorp moeten wijken voor prestigieuze nieuwbouwflats. Voor het zover is biedt Lingdou onderdak aan een ratjetoe van lokale boeren en boerenmigranten uit heel China; zoals Ma, die in het naastgelegen software park werkt; Sun, de handige loonarbeider die in een paar jaar tijd miljonair is geworden; Chen, die zich zorgen maakt of hij met zijn schamele inkomen ooit aan een vrouw komt; en Li, die hoofdschuddend toeziet hoe een wereld waarin zij een leven van 84 jaar verbracht, dreigt te verdwijnen.

In China staat de groeiende stad symbool voor welvaart en ontwikkeling. Maar steden groeien niet op braakland. Ze dijen meestal uit in een omland dat al een bestemming heeft. Overal in China lopen groeiende steden tegen dorpen op. De landbouwgrond wordt opgeslokt, het dorp vooralsnog niet. Tijdens mijn verblijf in Lingdou heb ik geprobeerd erachter te komen wat voor mensen in zo’n dorp in de stad wonen, en hoe zij met hun lot om gaan. Het verloren dorp gaat niet over boeren met harken en boerinnen met sikkels die voor hun grond vechten, maar over mensen die een dagelijks leven proberen te leiden tot de bulldozers voor de deur staan.

Vier weken lang schrijft Miriam een gastblog over stedelingen die zij ontmoet heeft voor en na haar onderzoek in Lingdou. In deze blogs portretteert zij vier Chinezen die zich hebben moeten aanpassen aan het leven in stad; zoals de dakloze ambtenaar Chen, het echtpaar Xiang dat in alle vroegte ontbijt klaarmaakt voor bouwvakkers, de jonge Liu, Zhang en Xi met wie zij een kamer deelde op de campus, en migrantenmoeder Hong en haar pasgeboren dochter Zhengzheng.

Miriam Driessen (1985, Nijmegen) studeerde antropologie en urbanistiek in Amsterdam en Berlijn. Tijdens en na haar studie verbleef ze in China voor onderzoek. Op dit moment is zij als promovenda verbonden aan de Universiteit van Oxford.

* Lees Miriams eerste blog De ambtenaar in het park.

* Lees Miriams tweede blog Ontbijt in een slapeloze stad.

* Lees Miriams derde blog Tijgerdochters

* Lees Miriams vierde en laatste blog Wit als Jade

Volg Ode ook op Twitter of Facebook, via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement op Ode voor slechts €3,33 per maand

 

Over de schrijver

2 reacties op “Het verloren dorp – China aan het begin van de 21e eeuw”

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020