Het Zweedse ecodorp Bolderburen vlakbij Almere is bijna af

Dit weekend trekken de eerste bewoners in hun huis in ecodorp Bolderburen. Het dorp ligt op een steenworp afstand van Almere, middenin het polderlandschap, en is in recordtempo uit de grond gestampt. In totaal worden er 22 huizen gebouwd, waarvan er nu 14 staan en 9 zo goed als af zijn. Initiatiefnemer Jessika Kersting hoopt dat alle huizen in het eerste kwartaal van 2019 bewoonbaar zijn. Ondertussen is ze ook  alweer bezig met drie nieuwe ecodorpen, waarvan er twee vlakbij Bolderburen komen en één in Brabant.

Archeologische vindplaats

“We zijn twee maanden later van start gegaan dan we van plan waren,” vertelt Jessika, die we begin dit jaar ook al spraken over Bolderburen. “Het vergunningentraject duurde eindeloos en het stuk land dat we op het oog hadden bleek een archeologische vindplaats. De onzekerheid over hoe groot die vindplaats was en of er überhaupt grond overbleef waar we mochten bouwen, was gekmakend. Uiteindelijk bleek het om een groot gebied te gaan, maar aan de randen daarvan mochten we wel bouwen. Het was even slikken voor de bewoners, want hierdoor moest het ontwerp wel worden aangepast.”
Rsz Bolderburen 9 72 Dpi 67 Kopie E1544038180857

Kronkelig paadje

“De huizen van Bolderburen waren vooraf allemaal al verkocht. Ze zouden in een hoefijzervorm worden neergelegd, rondom een gezamenlijke binnentuin. Voor een aantal huizen kon dat niet meer. Daarom liggen deze nu dichter bij elkaar aan een kronkelig paadje, allemaal met een klein voortuintje, een patio aan de zijkant en een grote achtertuin. De gemeenschappelijke binnentuin ligt nu een beetje aan de zijkant, maar voor iedereen nog steeds op een afstand van een paar passen.”

Een echte dorpssfeer

Jessika Kersting heeft de huisjes en de opzet van het dorp zelf bedacht. De inspiratie hiervoor kwam uit de boeken van de Zweedse schrijfster Astrid Lindgren. Ze wilde een dorp in het groen creëeren waar volop ruimte was om samen te wonen, te spelen en waar het mogelijk was om zelf je groente en fruit te verbouwen. “We hebben het best snel gerealiseerd,” zegt ze tevreden. “Ik loop hier zelf elke dag rond om toe te zien op de bouw en de bewoners zijn er ook al vaak. Ze helpen met met klussen en schilderen en sommigen zijn ook al in gesprek met de gemeente om aparte fietspaden aan te leggen langs de relatief drukke provincieweg. Er heerst echt een dorpssfeer: iedereen is blij om elkaar tegen te komen en leeft heel erg met elkaar mee. ”
Rsz Bolderburen 9 72 Dpi 9 Kopie E1544038381615

Drie vervolgprojecten

Ondertussen is Jessika al bezig met drie vervolgprojecten: twee daarvan komen net als Bolderburen in de buurt van Almere en één komt in Brabant. “Ik verwacht dat we aan het einde van de zomer in 2019 kunnen gaan bouwen. Bij Almere zijn alle huizen al goedgekeurd door de gemeente: dat scheelt veel tijd.” Ook deze nieuwe ecodorpen krijgen ongeveer 20 huizen. Hoe deze dorpen gaan heten, is nog niet bekend. “Bolderburen was echt mijn creatie. Ik heb over alles heel goed nagedacht. Bij deze vervolprojecten zijn de bewoners meer aan zet. Dus ook de naam van het dorp is aan hun, maar ik verwacht wel iets wordt in de Astrid Lindgren setting.”

Feestelijke opening

De feestelijke opening van Bolderburen vindt waarschijnlijk in het voorjaar plaats, als het gras weer groen is, de fruitbomen staan en de vijver is aangelegd. Meer informatie over ecodorp Bolderburen vind je hier.

Over de schrijver

3 gedachten over “Het Zweedse ecodorp Bolderburen vlakbij Almere is bijna af”

  1. Pingback: HetkanWEL: een jaaroverzicht waar je vrolijk van wordt - hetkanWEL

  2. Pingback: HetkanWEL: een jaaroverzicht waar je vrolijk van wordt - Wyke Potjer

Reacties zijn gesloten.