HetkanNieuws: Connexxion/GVU laat eerste bus op inductie rijden

Connexxion Bus Inductie
Bij De Zwart-Gele Strepen Onder Deze Bus Zit De Inductieplaat Voor Opladen. Foto: Connexxion

Een nieuwe vorm van duurzame energie is ingezet door Connexxion/GVU in Utrecht. Lijn 2 – het toch al bijzondere museumlijntje van de stad – rijdt vanaf 5 juli gedeeltelijk op inductie. Daarmee is Utrecht de derde stad in de wereld met een bus die rijdt op deze techniek. Ook in Genua en Turijn rijden ze rond.

Het initiatief komt van ProRail, die gevraagd heeft aan Connexxion om een pilot uit te voeren met de bus. Connexxion is hier op ingegaan, vanwege onderzoek naar milieuvriendelijke aandrijvingsmogelijkheden van hun wagenpark.

“De pilot wordt gehouden op lijn 2, een korte ronde, zodat goed gemonitord kan worden wat het gebruik van de inductiebus betekent voor de dagelijkse uitvoering”, aldus mevrouw Brouwer, woordvoerder van GVU/Connexxion. De proef duurt van 5 juli tot en met 1 december en de bus rijdt elke dag van 10 tot 15 uur.  Het project wordt mede gefinancierd door de Stichting Doen.

In Nederland is dit de eerste pilot met de inductiebus. Wel is er in Italië, waar de bus die gebruikt zal worden ook vandaan komt, al meer ervaring met deze vorm van duurzame busaandrijving. In Genua en Turijn rijden al zeven jaar bussen rond van dit type op specifieke routes. Brouwer: “Op langere routes heeft het technische kanten die nog onderzocht moeten worden”.

Groene stroom

Om de bus te kunnen laten rijden, moet deze elke keer bijgeladen worden. Hiervoor zit een inductieplaat onder de bus en er zit er één in het wegdek, bij de halte van lijn 2 op het Centraal Station van Utrecht. Via deze plaat wordt er dan geladen als de bus op die halte staat. Dit gaat slechts om bijladen, zodat accu weer voldoende energie heeft voor de volgende ronde. Het echte laden gebeurt ‘s nachts. Alle stroom wordt geladen door Greenchoice, ook die is dus groen.

Hybride bussen in 2011

In Utrecht zullen in 2011 sowieso tweehonderd hybride bussen rijden, daar zal ook deze inductiebus geen vervanger voor zijn. Dit is ook noodzakelijk om de ecologische voetafdruk van de stad fors terug te dringen. Deze 200 hybride bussen rijden op de inmiddels redelijk bekende techniek van een diesel- en een elektromotor. Ze zullen per jaar een verwachte brandstofbesparing opleveren van 20 procent, in totaal vergelijkbaar met 20.000 tankbeurten voor een Volkswagen Golf.

Over de schrijver

10 reacties op “HetkanNieuws: Connexxion/GVU laat eerste bus op inductie rijden”

 1. Pingback: Club van 30 - Google krijgt eerste draadloos oplaadstation

 2. Hoe komen mensen er toch bij dat Greenchoise groen is ?
  Greenchoise is een handelsmaatschappij die gas en stroom inkoopt bij de netwerkbeheerders, Alliander ( voorheen nuon ) Enexxis ( Voorheen essent ) eneco en delta….

  Dus ze kunnen helemaal geen groene stroom leveren, omdat ze het moeten inkopen c.q. factureren aan de verbruiker.

 3. hoeveel vliegtuigen gaan er per dag de lucht in?als die cerosine opraakt,wat dan? kan er met die propellers geen energie opgewekt worden ?heino-1

 4. Elekrticiteit is afgeleide energie. Het wordt opgewekt door steenkool, aardgas, of afval te verbranden. Er is hierbij, en bij het transport, veel verlies. Dit maakt elektriciteit veel duurder dan het aardgas, waaruit het is gemaakt. Inductief een accu laden is ook nog eens veel duurder dan gewoon een kabel aansluiten. Dan is er nog waterstofgas. Dat wordt gemaakt door het elektrisch ontleden van water in waterstof en zuurstof. Er wordt dus elektrische energie ingestopt, en die energie komt er weer uit door in de stadsbus waterstof weer te comiberen met zuurstof uit de lucht. Zo ontstaat dan water + elektricicieit. Een elektrische motor drijft dan de bus aan. Ook hier weer veel verlies tijdens productie, opslag en vervoer van de waterstof, en extra gewicht van de installatie in de bus. Bovendien moet de bus steeds naar een verzamelpunt terugrijden voor bijladen. Al met al een duur hobby-project.

 5. Het rijden op waterstof was al in de jaren 50-60 uitgevonden… kun je nagaan hoe het tegengehouden wordt. Als ik het goed heb is de uitvinder toen der tijd ook om zeep geholpen.

 6. het produceren van milieu vriendelijken auto's is zo vervuilend dat het gebruik van deze auto's niets bij dragen
  aan een schoner milieu. alleen als deze in asia gemaakt zijn, en hier in europa gebruikt worden, dan kan het wel.
  dat is omdat er in asia een anderen ozon laag is !!!!!!!!! ?

 7. Jammer dat er nog steeds zoveel belasting word gevangen met de bestaande brandstoffen zolang het rijk er beter van word zullen we nooit op waterstof rijden gas was al beter voor het mileu maar daar moet zo nodig veel belasting over worden betaald snap ik toch niet echt alles wat beter is voor het mileu word duur betaald doe het eens andersom goh wat krijgen we in een keer een schone dampkring iedereen wil toch zo goedkoop mogelijk rijden en de andere brandstoffen kosten bijna niks maar dat is toch schijnbaar niet de bedoeling dat wij daar van mee profiteren belasting belasting dat is een van de zekerheden die je in nederland hebt belasting betalen

Reacties zijn uitgeschakeld.