Hier kan je lekker plonsen in een natuurzwembad

In de zomer is niks lekkerder dan afkoelen in een zwembad. Alleen per ongeluk een hap water binnen krijgen met al dat chloor is niet altijd even fijn. Tijdens mijn vakantie in Duitsland kwam ik veel prachtige ecologische baden en natuurzwembaden tegen. Verkoeling onderweg en vaak zelfs gratis. Ook in Nederland hebben we een paar heerlijke chloorvrije baden. Ik zet er een paar voor je op een rij.

Utrecht

In het midden van het land zit bosbad Leersum. In het dal van het bos liggen drie baden van verschillende grootte, die gevuld zijn met bronwater van de Utrechtse Heuvelrug. Het mooiste aan deze baden is dat ze verwarmd worden door zonne-energie! Net als de douches, dat water wordt met zonnepanelen verwarmd. Natuurlijk is er ook een zonneweide en een glijbaan.
Bij Zwembad de Kikker in Groenkan kun je tijdens het baantjes trekken zelfs een meerkoetje aantreffen, zeggen ze zelf. Wat is nou leuker dan dat? Je zwemt hier in water van een aantal wellen van de gracht van Fort Ruigenhoek. Er is ook een klein afgezet badje voor kleuters.

Friesland

Natuurzwembad De Wispel in Tijnje bestaat al sinds 1930, en was eerst helemaal van hout. Toen hadden ze al een ingenieus systeem bedacht. Het water van vaart De Wispel stroomde in het derde bad erin en bij het eerste bad er weer uit, terug de vaart in. Zo was er altijd nieuw water. Inmiddels is het bad helemaal opgeknapt, draait de kiosk op zonnepanelen en zijn er veel activiteiten.

Noord-Holland

Het Oosterbad van Aalsmeer bestond nog een jaartje eerder, in 1929. Het bad is gemaakt in een van de uitlopers van de Molenpoel, een natuurwater. Het water wordt veel gecontroleerd, ook op blauwalg. Dat komt veel voor in natuurwater met deze aanhoudende warmte, maar gelukkig is Het Oosterbad nog steeds alg-vrij.

Rand van Overijssel en Gelderland

Natuurbad Rekken is gevuld met bronwater en het water wordt in het bad gefilterd door een rietveld en door het zandfilter op de bodem. Geen chemische middelen dus. Als het flink warm is, pompen de vrijwilligers er elke nacht fris bronwater bij. Het bad is omringt door bomen, dus het is er heel schaduwrijk. Dat is geen overbodige luxe want ik heb al veel verbrande ruggen gespot deze week.

Drenthe

Natuurbad De Zandpol is niet echt een zwembad, maar een soort meertje. Wel een hele mooie en bovendien gratis toegankelijk. De Zandpol was eerder een echt zwembad met een badmeester, kassa’s en duikplanken, maar vanwege bezuinigingen maakte de gemeente Emmen daar jaren geleden een vrij toegankelijk natuurbad van. Ernaast zit ook nog eens een mooie en duurzame camping, Buitenland genaamd. Kun je er meteen overnachten 😉
In Duitsland kwam ik onder andere dit juweeltje tegen tegen:

Maar ook onderweg kun je regelmatig midden in een bos een natuurzwembad tegenkomen!
Heb jij nog tips voor natuurzwembaden? Laat het ons dan vooral weten.

Over de schrijver

5 gedachten over “Hier kan je lekker plonsen in een natuurzwembad”

Reacties zijn gesloten.