Hier krijgen alle bewoners groene stroom uit getijdenenergie

Mede mogelijk gemaakt door het getij staat er te lezen op de poster. Of eigenlijk: powered by the tide, want we hebben het hier over de Schotse Shetlandeilanden. Hier staan vier molens onder water, die groene energie halen uit de stroming van eb en vloed. Daarmee kunnen ze niet alleen de huizen van alle 22.000 bewoners voorzien van groene energie, maar creëerden ze ook ’s werelds eerste oplaadpunt voor auto’s die gebruik maakt van getijdenenergie.

Getijdenenergie

In 2008 schreef The Guardian al dat Schotland ging inzetten op groene stroom (of moeten we blauwe stroom zeggen?) die gebruik maakt van de kracht van het getij. Een voordehand liggende oplossing wellicht, omdat de stroming van eb en vloed altijd aanwezig is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld wind en zon waar nu vaak gebruik van gemaakt wordt als het gaat om groene energie. Maar de techniek moet natuurlijk wel haalbaar en betaalbaar zijn om dit allemaal voor elkaar te krijgen.

Stroom voor alle Shetland bewoners

In 2016 claimde de Shetlandeilanden in het noorden van Schotland de wereldprimeur met het ontwikkelen en plaatsen van de eerste haalbare offshore getijdenstations, die met succes elektriciteit konden leveren aan de lokale huizen. Vorig jaar werd de vierde Shetland Tidal Array, zoals de molen heet, bijgeplaatst. En deze maand sleepte Nova Innovation, zoals het bedrijf van de molens heet, een grote som geld binnen waarmee ze hun personeelsbestand kunnen verdubbelen om weer met volle kracht vooruit te kunnen.

Molen

Opschalen tot mondiaal niveau

En dat is maar goed ook, want de plannen van het bedrijf zijn groot. Zo ligt het in de planning om nog voor het einde van dit jaar 15 turbines te leveren aan Novia Scotia in Canada. En wordt er gekeken naar opties om uit te bereiden naar Zuidoost-Azië. Nu worden de turbines nog gebruikt om kleine gemeenschappen aan de kust van stroom te voorzien, maar volgens de makers van de turbines kan het opgeschaald worden tot grotere projecten die het nationale net van energie voorzien.

Zeeland

Schotland is overigens niet het enige land dat naar getijdenenergie kijkt. Spanje, die wereldwijd koploper is als het gaat om windmolens op het vaste land, gaf deze zomer ook aan naar getijdenenergie te willen kijken. Ook in Nederland lopen een aantal projecten, maar die zijn vooralsnog vooral experimenteel. Want hoewel provincie Zeeland de ambitie had om in 2025 100.000 Zeeuwen van getijdenenergie te voorzien, lijkt dit nu op de tocht te staan. Zo is de bouw van een testcentrum in Grevelingendam stilgelegd wegens geldgebrek. En ook de doorlaat in de Brouwersdam lijkt veel te duur als er turbines inkomen om stroom op te wekken, zo is te lezen in de Zeeuwse krant PZC. De techniek is nog nieuw en dus duur.

Wat denk jij: heeft getijdenenergie de toekomst? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Foto’s via Nova Innovation

Over de schrijver

1 gedachte over “Hier krijgen alle bewoners groene stroom uit getijdenenergie”

  1. Als er genog hoogteverschil is tussen eb eb vloed zal getijdenenergie zeer zeker een goede mogelijkheid zijn. Ik kan me alleen een korte studie van rum 45 jaar geleden herinneren over de toepassing ervan in Nederland en toen was het technisch niet rendabel om het in Nederland, en met name in Zeeland toe te passen omdat het hoogteverschil te klein was.
    Hoe het tegenwoordig is, met verbeterde technieken etc, weet ik echt niet. Misschien dat iemand daar een zinnig woord over zeggen kan.

Reacties zijn gesloten.