Vader en zoon zorgen voor 51.000 nieuwe bijenkolonies

Stuart en Cedar hebben iets heel moois ontwikkeld: een speciale bijenkorf die de bijen niet in gevaar brengt als je honing oogst. Ze deden er tien jaar over, maar dat mag de pret niet drukken, want het is gelukt! De honing kan rechtstreeks uit de korf in een pot stromen. De bijen merken niks van deze handeling.  

Cedar Anderson en zijn vader Stuart produceerden The Flow Hive, een bijenkast waarmee honing tappen een simpeler klusje wordt. De bijenkast bestaat uit deels voorgevormde honingraten van plastic. De bijen maken de raten af met hun was en vullen de cellen met honing. Aan de buitenkant van de korf is een hendel geplaatst. Als je die overhaalt, splitsen de cellen verticaal binnen de raat. Zo ontstaan tunnels waardoor de honing naar beneden loopt. Op het moment dat de honingraat is leeggelopen, zet je de cellen weer terug in hun oorspronkelijke positie en kunnen de bijen opnieuw de cellen vullen met honing.

Tien jaar

De productie van de bijenkorf kwam tot stand door middel van een crowdfundingcampagne. Het was de meest succesvolle campagne in de geschiedenis van het crowdfundingplatform Indiegogo. In totaal werd 12,2 miljoen dollar opgehaald in 2015. Nu, vier jaar later, is het vader en zoon gelukt om 51.000 nieuwe bijenkorven en dus kolonies te creëren. Het resultaat? Een toename van 10 procent van het aantal bijenkolonies ter wereld.

Zelf honing oogsten

Zelf honing oogsten uit een bijenkast is een intensieve klus. Je hebt een imker nodig of de juiste kennis als je het zelf wil doen. Bovendien moet je voorzichtig zijn met de bijen. HetkanWel heeft een aantal locaties op een rij gezet waar je honing kunt tappen. Handig!

Delicious Food
Westerstraat 24, Amsterdam

Polderbijen
Noorderweg 100, Wijdewormer

Imkerij ‘t Schuurtje
Oud Loosdrechtsedijk 115, Oud Loosdrecht

Imkerij de BIJzaak
Norgerweg 161, Yde

Mis je een tappunt? Laat het ons weten, dan kunnen we de lijst aanvullen.

Over de schrijver

4 gedachten over “Vader en zoon zorgen voor 51.000 nieuwe bijenkolonies”

 1. Heel jammer en onwetend dat jullie dit initiatief als duurzaam zien.
  Jullie schrijven”de bijen zijn niet in gevaar als je deze honing oogst”. Het voordeel is er alleen voor de imker en de consument, zodat die niet gestoken kunnen worden.ls je een bijenvolk op een goede manier behandelt is er geen bij in gevaar. Plastic in een bijenvolk gebruiken is ook alleen maar “handig”voor de imker. Voor het milieu en de bijen is het natuurlijk “zeer tegennatuurlijk.De bijen dekken in de natuur hun honing af met een laag van oa was en andere natuurlijke stoffen. Dit doen ze niet voor niets.
  Dit is het zoveelste voorbeeld van ingrijpen in het leven van de honingbijen die hun gezondheid. verzwakt. Hiermee worden deze honingbijen de nieuwe legkippen van de bio-industrie.UItgebuit voor het “gemak” van de mens.En dan vinden de mensen het raar dat het slecht gaat met de bijen……
  Nieuwe bijenvolken ontstaan door de bijen op een natuurlijke manier te laten zwermen, niet door nieuwe kasten te maken.
  het is duidelijk dat jullie je niet verdiept hebben in het “probleem”van de bijen en wat de echte oorzaken zijn van de bijensterfte zoals landbouwgif, monocultuur, te weinig voedsel, en ingrepen in de bijenvolken die alleen de honingproductie bevorderen ipv hun gezondheid, chemische middelen in de kast gebruiken enzovoort.
  van veel mensen krijg je nu de opmerking”wat goed, he, van die nieuwe kasten”, want mensen die dit bericht lezen weten verder ook niet hoe het echt in elkaar zit.
  Hopelijk nemen jullie de moeite om je er wat meer in te verdiepen, in het belang van allen bijen.

 2. Bij de imkers is de flow hive helemaal niet populair. Dat heeft met een aantal zaken te maken: de prijs is erg hoog; het is heel bewerkelijk als je meerdere volken hebt en dus meer honing moet oogsten; het verzorgen van de bijen wordt er niet bij geleerd (het lijkt alsof iedereen bijen kan verzorgen maar dat is helaas niet zo…).
  Voor hobbyisten met een of twee volken is het wellicht wel wat. k zou iedereen adviseren eerst een cursus bijenhouden te volgen.

Reacties zijn gesloten.