Hier tekenen: het simpelste wat je kunt doen om de Noordpool te redden

Ijsbeer Op Smeltend Ijs In De Noordpool. Foto: Wikimedia Commons
Ijsbeer Op Smeltend Ijs In De Noordpool. Foto: Wikimedia Commons
De Noordpool redden, kan dat nog? Greenpeace denkt van wel. “In 1991 lukte het ons op de Zuidpool. De natuur in Antarctica wordt sindsdien beschermd door een internationaal verdrag.” De milieu-organisatie is een campagne begonnen om ook van de Noordpool een reservaat te maken. Al 3 miljoen mensen tekenden de petitie.
Je kunt nu hier een petitie tekenen om van de Noordpool een internationaal reservaat te maken. Het gebied wordt dan beschermd door internationale verdragen.
De Noordpool ligt onder vuur vanwege de klimaatverandering. Vorig jaar zomer was er volgens wetenschappers nog nooit zo weinig ijs op de Noordpool. Toen bedekte het ijs een oppervlakte van slechts 4,1 miljoen km2. Volgens de wetenschappers was het record “een signaal van een fundamentele verandering van de ijsbedekking in de Noordelijke Ijszee”. Ze zien het smeltende Noordpool ijs als een aanwijzing voor klimaatverandering.
Nu er minder ijs ligt, blikken de landen om de Noordpool begerig naar de grondstoffen die verborgen zitten in de bodem. Meer scheepverkeer, gevaarlijke booractiviteiten en olierampen bedreigen het tot voor kort meest ongerepte gebied op aarde. De ijsbeer die het al moeilijk had, krijgt het nu nog moeilijker.
Dat de kans op olielekken groot is, wordt ook onderkend door boormaatschappijen. Christophe de Margerie, bestuurder van het Franse oliebedrijf Total, zei in een interview dat het risico op een olielek te groot is in de Noordpool regio. “Olie op Groenland zou een ramp zijn. Een lek zou teveel schade toebrengen aan het imago van het bedrijf.”
Dit weerhoudt Shell en andere oliebedrijven niet om het toch te proberen. Shell moest vorig jaar haar olieproefboringen stoppen vanwege de moeilijke omstandigheden en maakte in een paar maanden tijd een lange lijst met fouten. Gelukkig geen ernstige olielek, maar het is wachten op een ramp als er serieus in het gebied geboord gaat worden. Kortom, actie om de Noordpool te bewaren is hard nodig.
Je kunt nu hier een petitie tekenen om van de Noordpool een internationaal reservaat te maken. Het gebied wordt dan beschermd door internationale verdragen.
Greenpeace legt in deze actievideo uit welke dingen de Noordpool bedreigen:

Lees ook
[adrotate group=”1″]
Shell niet opgewassen tegen extreme Noordpoolklimaat
Top 5 schokkende feiten over de oceaan

Over de schrijver

5 gedachten over “Hier tekenen: het simpelste wat je kunt doen om de Noordpool te redden”

  1. Pingback: De Noordpool, Shell, olie en Greenpeace - De Groene Dagobert

Reacties zijn gesloten.