Hier vind je eerlijke kleding

Eerlijke Kleding
Onder leiding van minister Ploumen van Buitenlandse Handel heeft het kabinet samen met tien maatschappelijke organisaties een witte lijst gepresenteerd van zestig bedrijven die eerlijke kleding verkopen of dat binnen vijf jaar willen gaan doen. Consumenten kunnen op de lijst zien waar ze wel en niet schone handen houden bij het kopen van kleding. Onder meer Zeeman, HEMA en Wehkamp hebben het ‘Convenant Duurzame Kleding & Textiel ondertekend.
Onder eerlijke kleding wordt verstaan: een leefbaar loon voor arbeiders, een veilige en gezonde werkplek, vrijheid van vakvereniging, geen gedwongen arbeid en kinderarbeid en geen discriminatie op de werkvloer. Tijdens het productieproces moeten het klimaat en het milieu gespaard worden. Dus: minimale watervervuiling, beperkt water-, energie- en chemicaliëngebruik, duurzaam grondstofgebruik en geen dierenleed.
Bedrijven komen niet zomaar op de witte lijst. Er moet eerst een analyse gemaakt worden van de misstanden in de productieketen, gevolgd door een plan om risico’s te minimaliseren. Een stuurgroep van collega-bedrijven, vakbonden en hulporganisaties die zijn gespecialiseerd in misstanden in de kledingbranche beoordelen de plannen. Ieder jaar worden eventuele afvallers van de lijst publiekelijk bekend gemaakt.

Welke bedrijven verkopen nu al eerlijke kleding?

Het convenant lijkt een stap in de goede richting, maar we moeten nog zeker vijf jaar wachten totdat we zeker weten dat deze 60 bedrijven ook echt eerlijke kleding verkopen. In de tussentijd kun je alvast terecht bij bedrijven die nú al geheel verantwoord produceren.
Miss Green
Dit kledingmerk gebruikt biologisch katoen, biologische wol, Tencell® en duurzame wol. De fabrieken waar de eerlijke kleding wordt gemaakt zijn GOTS gecertificeerd, dat wil zeggen dat er zo min mogelijk schadelijke chemicaliën zijn gebruikt en dat er sprake is van een gesloten watersysteem. Geverfde kleding wordt gewassen met spoelwater dat opnieuw wordt opgenomen in het productieproces. Ook op het gebied van mensenrechten loopt Miss Green voorop.
Mud Jeans
Dit merk laat hun eerlijke kleding maken in nabijgelegen fabrieken, zodat ze regelmatig langs kunnen komen. Arbeiders krijgen eerlijke lonen en werken onder goede arbeidsomstandigheden. Mud Jeans is onderdeel van het Young Designer Program van de Fairwear Foundation. De stichting helpt hen bij het beoordelen en verbeteren van de normen bij de fabrieken waarmee ze samenwerken. Het merk heeft recycling ook hoog in het vaandel staan.
Kuyichi
Transparantie staat bij dit merk op nummer één. Je kunt op individueel niveau zien wie de eerlijke kleding maakt en van elke fabriek waarmee Kuyichi samenwerkt is een portret gemaakt. Transparanter krijg je het niet. De vooruitgang op sociaal en ecologisch gebied wordt publiekelijk gerapporteerd.
RE-5
Dit Nederlandse merk werkt net als Miss Green met het GOTS-keurmerk. RE-5 zamelt eigen afgedankte kleding in en hergebruikt het voor nieuwe kleding. Je ontvangt een korting op de originele verkoopprijs als je een kledingstuk van RE-5 inlevert. Het merk wil seizoensgebonden ‘fast fashion’ doorbreken door enkel gebruik te maken van Fairtrade gecertificeerd, biologisch katoen.
Päälä
De kleding van dit merk wordt met de hand gezeefdrukt in Amsterdam. De inkt die wordt gebruikt is op waterbasis, de meest milieuvriendelijke optie. Ook dit merk heeft gekozen voor GOTS gecertificeerd biologisch katoen. De leveranciers waarmee Päälä samenwerkt zijn allemaal lid van de Fairwear Foundation.
KISS AND TELL
Dit modemerk gebruikt stoffen die met de hand geweven zijn door lokale wevers in India. Het merk creëert samen met lokale NGO’s eerlijke banen voor de wevers en zorgt daarmee voor het levensonderhoud van veel Indiase families.
Alchemist
In 2012 heeft dit merk haar productie grotendeels verplaatst naar Europa omdat hier goede arbeidsomstandigheden zijn en om ervoor te zorgen dat de CO2-uitstoot zou verminderen. De leveranciers buiten Europa worden minimaal één keer per jaar bezocht. Sinds 2015 heeft Alchemist een part-time medewerker in dienst die zich volledig richt op de duurzame ontwikkeling van het merk.
Afriek
Dit merk verkoopt originele blazers met Afrikaanse prints. Afriek werkt samen met ambachtslieden in Kigali. De blazers worden door één persoon gemaakt: van het snijden van de stof tot de laatste steken van de voering.
Brandmission en Goodfibrations
Deze webshops richten zich op ‘Slow Fashion’. Alles wat je kunt vinden in deze online winkels is gemaakt met respect voor mens, dier en milieu: duurzaam en eerlijk.
Wat Mooi en Charlie + Mary
Deze webshops verkopen eerlijke kleding van verschillende duurzame merken. Elk merk kiest zijn eigen manier om duurzame mode te maken. Sommige merken letten vooral op de mensen in ontwikkelingslanden, anderen labels proberen het milieu zo veel mogelijk te ontlasten.
Geitenwollenwinkel
De kleding in deze online winkel is gemaakt van biologisch katoen met het GOTS certificaat of van lyocell. Deze stof is beter opneembaar dan katoen en wordt gemaakt van boompulp. De winkel verkoopt eerlijke kleding van verschillende duurzame merken.

Over de schrijver

13 reacties op “Hier vind je eerlijke kleding”

 1. Pingback: Wie betaalt de prijs voor onze kleding? - Expeditie Flow

 2. Bij Sari Fair Fashion in Dalfsen kun je alleen maar
  fairtrade kleding kopen!
  Deze winkel bestaat al meer dan tien jaar en heeft merken als Armedangels, Komodo, Wunderwerk, People Tree en nog veel meer.

 3. Weet iemand waar ik verantwoorde gevulde bh’s kan vinden (bij voorkeur in België of online)? Ik ben al eens in een ecoklerenwinkel in Leuven geweest en heb daar een biokatoenen-bh gekocht maar daar zitten dus geen vulsels in (of hoe heet zoiets?) en gezien de omvang van mijn borsten (klein dus 🙂 ) heb ik graag iets dat me er minder plat uit doet zien. Ik koop vrijwel al mijn kleding tweedehands maar als er dan toch dingen zijn die ik tweedehands niet vind, zoals ondergoed dus, wil ik ze graag verantwoord kopen maar tot nu toe heb ik dus nog geen geschikte ecologische bh’s gevonden. Help! 🙂

 4. Goed om alle bedrijven te noemen die convenant duurzame kleding hebben ondertekend. Niet beperken tot 3 bedrijven als het er meer zijn. Belangrijke informatie.

 5. Ben het met Sjoerd eens; heb even gegoogled op de lezerstips, de meeste winkels zijn virtueel, alleen wegschop
  Nukuhiva en Vegalife zitten in Amsterdam met een echte winkel en Het groene warenhuis heeft een winkel in Hilversum.
  Misschien heeft een andere lezer nog meer tips?

 6. Mooi lijstje! De meeste merken ken ik en heb ik ook kleding van. Ik mis o.a. de merken Armedangels, Komodo, SaintBasics, Madness en Wunderwerk.
  Winkels o.a.: Nukuhiva, Watmooi, Vega-Life, Het Groene Warenhuis.

 7. Ik verkoop al 10 jaar eerlijke en duurzame kleding in mijn winkel en ik ben ben niet de enigste. Obilot in Zutphen, Schone Zaken in Groningen en vele andere Dus als je zoekt kan je het best vinden.

 8. Er staan niet alleen merken, maar ook webshops bij in de genoemde lijst. Daar kun je de merken kopen.
  Brandmission in Haarlem Zijlstraat heeft ook een fysieke winkel! Bij Watmooi! heb ik eens een aanvulling voor mijn garderobe in een pop-up store gekocht. Succes. mogelijkheden genoeg in ieder geval als je even zoekt.

 9. Mooi al die merken die verantwoorde kleding produceren. Is die kleding ook ergens te koop? Ik heb van geen enkel merk gehoord…

  1. Hoi! Veel mooie merken koop je via de webshop van Wat Mooi. Maar in Rotterdam is ook een echte winkel Natu-rel vol met veel mooie merken waaronder Armed Angels en People Tree. Daarnaast heeft Natur-el een webshop.
   Ik ben trouwe klant!
   In Amsterdam zit De Geitenwollenwinkel en ook het Faire Oosten in Amsterdam verkoopt kleding. In oa Haarlem en Deventer zitten ook echte winkels vol met mooie merken. En in Utrecht.
   Daarvan weet ik de namen zo even niet uit mijn hoofd. Kijk maar eens op de app van Eerlijk Winkelen. Daar vind je ze per stad.
   En zelfs de Wehkamp heeft een afdeling faire kleding en woonspullen in hun webshop. Dat is even zoeken, via premium merken. Maar het is er dus wel.
   Fijn dat Het Kan Wel een artikel besteedt aan eerlijke en toch moderne en hippe kleding, ik hoop dat jullie in een volgend artikel nog wat uit uitgebreider informeren!

Reacties zijn uitgeschakeld.