Hierdoor wordt GFT-afval verleden tijd

Als je naar de natuur kijkt, dan is daar geen afval. De natuur gaat symbiotische relaties aan. De output van het ene systeem is de input voor het andere systeem. Dat geldt voor uitwerpselen maar ook de overblijfselen van planten, schimmels en dieren nadat ze zijn overleden. 

Leuk verhaal, zal je denken. Maar wat kan ik daarmee? Nou, door meer te kijken naar de natuur kunnen wij leren hoe wij onze samenleving meer circulair kunnen inrichten. Zonder afval.

Wormen voor GFT-afval

Persoonlijk vind ik wormen zeer bijzondere wezens. Ze eten bijna 24 uur per dag en kunnen hun eigen lichaamsgewicht per dag nuttigen. Wormen die van nature in de strooisellaag voorkomen staan ook wel bekend als compostwormen. Breng ze in een populatie van 8.000 stuks bij elkaar en zij eten al jouw GFT-afval op. Onder de juiste omstandigheden consumeren ze wel 2 kg per dag [!].

Als je bedenkt dat 30 tot 50% van ons afval uit GFT bestaat, dan valt er een bijzondere conclusie te trekken. Namelijk dat GFT-scheiding met behulp van wormen volledig bij de bron kan gebeuren. Het zou dan dus, zelfs in een stedelijke omgeving, niet meer nodig zijn om met zware vuilniswagens GFT gescheiden op te halen. Laat de overheid de ambitie hebben uitgesproken om in 10 jaar de hoeveelheid afval te halveren. Gaan wormen ons helpen deze doelstellingen te bereiken?

Lees ook: In België hebben ze hun eigen manier om van GFT-afval af te komen

De mogelijkheden van koffiedik

Wormenbak. Foto: Siemen Cox
Wormenbak. Foto: Siemen Cox

Als je op deze manier kijkt, dan is er nog veel meer nodig. In Nederland gooien wij per jaar zo’n 120 miljoen kilo koffiedik weg. Waarom kweken wij daar niet voedsel op? Paddenstoelen, en met name oesterzwammen, gedijen prima op koffiedik. Voedselproductie lijkt mij een betere bestemming dan de verbrandingsoven. Om nog maar te zwijgen van de banen die dit kan opleveren! En het gaat verder. Er wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om kleding te maken van koffiedik. Ook zijn er al bio plastics en shampoo gemaakt van het afvalproductie van koffie.

Kortom, er valt nog veel van de natuur te leren. Dit leereffect is overigens de minst belangrijke reden om zorgvuldig met de natuur om te gaan. Door respectvol met de natuur om te gaan verzekeren wij ons ook van onze eigen plek in de vele honderdduizenden symbiotische relaties die de natuur aangaat. Doen wij dat niet, dan krijg wij de behandeling die een parasiet ook krijgt. Isolatie en uiteindelijk uitstoting.

Dit artikel is een gastbijdrage van Siemen Cox, stadslandbouwer bij RotterZwam. In het oude zwembad Tropicana in Rotterdam kweekt RotterZwam oesterzwammen op koffiedik. 

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020