Dat planten goed voor ons zijn, weten we zo onderhand. Groen in huis (en op je werkplek) zorgt natuurlijk voor zuurstof, maar het werkt ook kalmerend, vermindert stress en vergroot je concentratie. Bovendien staat het ook nog eens heel gezellig, zo’n kamer vol met planten. Maar: hoe zorg je ervoor dat je de juiste planten kiest en dat ze nog lang en gelukkig leven? Het Australische duo Lauren Camilleri en Sophia Kaplan geeft praktische tips en inspiratie in hun boek Hippe Huisplanten.
Groene vingers
De meeste mensen kopen geen huisplanten, omdat ze ervan overtuigd zijn dat ze geen groene vingers hebben. Maar dat is echt onzin, vinden de schrijfsters van het boek. Want iedereen kan met de juiste kennis een plant verzorgen. Maar die juiste kennis, daar schort het ons vaak aan. Want geef toe: meestal kopen we een plant vooral, omdat ie er mooi uitziet. En daarmee vergeten we vaak te denken aan zaken als: hoeveel licht heeft deze plant nodig? Hoeveel water? Gaan mijn huisdieren eraan knagen? En: hoe groot kan deze plant eigenlijk worden?
Gatenplant
Zo herinner ik me de aanschaf van een Philodendron Monstera Deliciosa, oftewel een gatenplant. Ik kocht de plant ruim 20 jaar geleden om mijn eerste huis in Amsterdam mee aan te kleden. Maar na mijn eerste huis kwam er een tweede en een derde huis en daar begonnen de problemen. De ramen waren hier een stuk smaller en de plant had al snel bezit genomen van het hele uitzicht. Een paar jaar geleden heb ik de plant noodgedwongen ter adoptie moeten aanbieden, omdat hij simpelweg te groot werd. Zelfs het stekje, dat ik om nostalgische redenen hield, heeft dit jaar het veld moeten ruimen. Een goed leermoment.
Genoeg licht
Om er absoluut zeker van te zijn dat je plant gelukkig en gezond blijft, moet je eerst weten of de plant genoeg licht krijgt. En dat is – je raadt het al – voor elke plant weer anders. Zo vinden vetplanten en cactussen het fijn om in veel en fel zonlicht te baden, terwijl een klimop of varen het prima kan doen in een wat donkerder hoekje van je huis. Tropische bladplanten daarentegen willen wel graag veel licht, maar niet direct in de zon.
Water geven
Eén van de meest gemaakte fouten is om huisplanten te veel water te geven. Maar net als de behoefte aan (zon)licht verschilt ook de behoefte aan water per plant. Grappig genoeg hebben die twee wel met elkaar te maken. Hoe meer behoefte aan licht (zoals bij een cactus), hoe minder behoefte aan water. En hoe minder behoefte aan licht (zoals bij een varen of klimop) hoe meer behoefte aan een vochtige bodem en dus aan veel water. Twijfel je? Steek dan gewoon je vinger in de aarde en als die droog is, is het tijd om te gaan schenken. Heb je de plantenpot in een schoteltje staan? Laat je plant dan lekker 30 minuten badderen, maar leeg het schoteltje met water daarna weer zodat de plant niet verdrinkt. Datzelfde principe legden we al uit bij de basilicumplant.
Huisplanten vinden regenwater het fijnst. Dus zet ze lekker buiten als het regent (als je daar tenminste op tijd mee bent, want bij mij houdt het altijd precies op met regenen als ik al mijn huisplanten buiten heb staan). Het regenwater opvangen, kan in dat geval een goed alternatief zijn. Vul daar je gietertje mee voor een 100% zero waste effect.
Huisplanten verpotten
Het is slim je plant meteen na aanschaf te verpotten en hem een iets ruimer jasje te geven met wat extra vruchtbare grond. Maar let wel (voor mij was dit ook nieuw): de nieuwe pot moet niet heel veel groter zijn dan de pot waarin je de plant kocht. Daar krijgen huisplanten namelijk stress van. Let ook op de aarde die je koopt, want soms worden er onnatuurlijke ingrediënten aan toegevoegd om de groei van je plant te bevorderen. En dat is natuurlijk nergens voor nodig.
Waar je ook goed op moet letten bij nieuwe planten is dat ze geen ziektes bij zich dragen. Daarom is het handig om je nieuwe plant(en) een tijdje apart te zetten totdat je zeker weet dat ze kerngezond zijn. Neem bijvoorbeeld rouwvliegjes, een veelvoorkomend probleem wat je kunt oplossen door het gebruik van aaltjes. Het duurt een aantal dagen totdat de eitjes uitkomen dus het kan zijn dat je het niet meteen merkt. Houd je nieuwe planten dus even een tijdje goed in de gaten zodat je groene oase in volle glorie kan blijven schitteren.
Wil jij een exemplaar van het boek Hippe Huisplanten winnen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief (je krijgt een mail waarin je je inschrijving nog even moet bevestigen) en laat in een reactie hieronder weten waarom jij het boek graag zou willen winnen.
14 gedachten over “Hoe houd ik mijn huisplanten mooi en gelukkig?”
Some times its a pain in the ass to read what blog owners wrote but this internet site is really user pleasant! .
Heel graag win ik dit boekje voor mijn dochter die op zichzelf is gaan wonen…
Ik ben al geabonneerd op de nieuwsbrief van HetKanWel, graag maar een exemplaar toemailen.
Met dank!
Graag zou ik het boek willen hebben omdat ik nog meer kennis wil hebben over planten. Al een tijdje ben ik bezig met stekken etc. en ik zou graag nog meer opties tot beschikking hebben. Weten waar ik planten goed neer kan zetten en wat goed is voor ze.
Voorijn zusje, die nog veel plek op haar nieuwe vensterbank heeft en best wel hip is 🙂
Reacties zijn gesloten.