Hippe New Yorkse ijswinkel brengt verkoeling in Rwanda

 
Poss Ice Cream 280
Blue Marble is een biologische ijswinkel, te vinden in Cobble Hill, een welgestelde wijk in Brooklyn, New York. De zaak is in 2007 van start gegaan, heeft inmiddels een tweede vestiging op een toplocatie in The Big Apple en maakt dus slim gebruik van de marketingslogan ‘locatie, locatie en nog eens locatie’. En vervolgens… leken ze het noodlot te tarten door een derde zaak te beginnen, duizenden ­kilometers verderop, in Afrika. Maar de stad Butare in Rwanda is wel degelijk een droomlocatie. Zelfs de naam van de winkel, Inzozi Nziza, betekent ‘droom maar fijn’ in de taal Kinyawanda. In de winkel worden ook milkshakes, broodjes, salades, koffie en cake verkocht, wat resulteert in banen voor de vrouwen uit de buurt, een stabiele afzetmarkt voor kwekers en leveranciers, en koele versnaperingen voor kinderen en volwassenen – vaak zie je hun gezicht helemaal oplichten als ze voor het allereerst een ijsje proeven. Bovendien is Inzozi Nziza een veilige plek, een eiland van hoop en vreugde in een land door oorlog getekend.
Inzozi Nziza kwam voort uit een toevallige ontmoeting van drie vrouwen. Tijdens een workshop van de filmschool Sundance Institute deelde de Amerikaanse actrice Jennie Dundas enkele smaken uit van de vele zelfgemaakte ijssoorten uit de Blue Marble-winkel, waarvan ze mede-oprichter is. Een van de ontvangers was een Rwandese drummer en toneelschrijver, Odile Gakire (Kiki) Katese. Katese heeft als eerste in haar land een drumband voor vrouwen georganiseerd, een initiatief bedoeld om na de genocide weer greep te krijgen op verwoeste levens en mensen wat nieuwe levensmoed in te blazen. Zij begreep direct dat ook dit een balsem kon zijn voor haar economisch en emotioneel beschadigde land. Katese trok Dundas opzij en zei: ‘Ik wil u even spreken, over ijs.’ Ze kon natuurlijk niet weten dat Alexis Miesen, de partner van Dundas in Blue Marble, sterke banden met Afrika heeft. Voordat Miesen van loopbaan veranderde en zich in het consumptie-ijs stortte, waarbij ze de hulp inriep van Dundas, werkte ze in Afrika in de gezondheidszorg en ontwikkelingswerk. Ze was direct enthousiast over het idee om de eerste ijssalon in Rwanda te openen. Er waren drie oriënterende reizen voor nodig naar Butare, de op een na grootste stad van het land, om van een ijswinkel in een ontwikkelingsland iets haalbaars te maken. Om de productie eenvoudig te houden, werd gekozen voor softijs.
Machinefabrikant Taylor wilde de apparatuur wel doneren. Urban Farm, de koffieleverancier van Blue Marble, schonk een gratis apparaat om bonen te branden. In juni 2010 ging Inzozi Nziza open in de hoofdstraat van Butare. Het is een samenwerking tussen Blue Marble Dreams, een stichting opgezet door de ondernemers uit Brooklyn, en een winstgerichte cooperatie waaraan vrouwen uit de drumband meedoen. Ze zorgen dat de zaak zeven dagen in de week van personeel is voorzien. De prijs van de kleinste portie ijs werd vastgesteld op die van een glas frisdrank, ongeveer 50 cent. Op een doorsneedag worden er vijftig hoorntjes verkocht met twee van de zeven wisselende smaken. Bijna driekwart van de klanten zijn studenten. Op dit moment gaat 5 procent van de verkoop naar gezinnen in de buurt. Maar elke maand is er een Kinderdag, ­betaald uit donaties, waarbij gratis ijs aan kinderen wordt gegeven. De warme gloed die deze koele snoeperij opwekt, wordt ook gevoeld door degenen die het ijs staan te scheppen. Zo komen meerdere dromen uit.
Het meinummer van Ode ligt nu in de winkel en is te verkrijgen voor de iPad via de app ‘Tijdschrift’. Bestellen kan ook via 0251 257927.
Foto: Piper Watson
Meer lezen?
Elektrisch naar Parijs en terug
Innovatie: zon, zand en stroom
Krassen, krassen, krassen zonne-energie op krastegoed
 


Volg Ode ook op Facebook, via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement op Ode voor slechts €3,33 per maand

 

Over de schrijver