HKW test: tandpasta tabletten van Smyle, Happy Tabs en Choose

Je tanden poetsen doe je, als het goed is, meerdere keren per dag. Dat zorgt over het algemeen voor een gezond gebit en een frisse adem. Maar het zorgt jaarlijks ook voor 20 miljard plastic tubes die lastig te recyclen zijn, omdat de tubes uit lagen van verschillende soorten plastic bestaan en vaak nog tandpastaresten bevatten. Van al die tubes belandt 1,5 miljard dan ook in zee of op een stortplaats. De rest wordt verbrand. Helemaal los van de bergen plastic afval die deze tubes opleveren, worden ze dus keer op keer gemaakt van nieuwe grondstoffen en die zijn -zo weten we- nou eenmaal eindig. Tandpasta tabletten (of tandpasta tabs, zoals ze ook wel genoemd worden) bieden daar een oplossing voor. We testten de tabletten van drie Nederlandse tandpastamerken: Smyle, Happy Tabs en Choose. En zetten onze bevindingen voor je op een rij.

Hkw Test Tandpasta Tabletten Smyle

Smyle

Smyle zit in een mooi, stijlvol glazen navulflesje dat echt een aanwinst is voor in je badkamer. Ook hebben ze een klein blikje die nog minder plek in beslag neemt in je toilettas dan een tube tandpasta, handig dus om mee te nemen op reis. Plasticvrij poetsen is de toekomst, want ook de navulverpakking is composteerbaar. Het geeft je meteen een goed en schoon gevoel, zonder dat je je tanden hebt gepoetst. Maar ook in gebruik is het een topper. Als je het tabletje in je mond doet en even goed kauwt, hou dan wel je tandenborstel direct in de aanslag, want voordat je het weet heb je het tabletje in een reflex al opgegeten en doorgeslikt en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Je moet namelijk wel even wennen aan deze nieuwe manier van poetsen. Het tabletje valt goed uit elkaar, waardoor je – als je behendigheid in krijgt – je tanden snel schoon krijgt. In vergelijking met Happy Tabs en Choose is het tabletje van Smyle iets steviger en het schuimt niet heel erg. Wyke noemde de smaak wat ‘medicinaler’, maar dat is persoonlijk, want bij een vriendin was deze daardoor juist favoriet. Het geeft een heerlijk fris gevoel in je mond. Handig is dat Smyle een abonnement aanbiedt waardoor er altijd op tijd weer een navullingverpakking in je brievenbus ligt.

 • Smaak: 5 van de 5 sterren
 • Structuur: 4 van de 5 sterren
 • Schuim: 3 van de 5 sterren
Hkw Test Tandpasta Tabletten Happy Tabs

Happy Tabs

De Happy Tabs komen in een vrolijke (kan ook niet anders met die naam) glazen potje met aluminium deksel. De tabs vallen gemakkelijk uit elkaar tot een poeder zonder kristallen omdat alle ingrediënten ongeveer dezelfde grootte hebben. Deze schuimt het meest van allemaal, dus als je daarvan houdt, gaat deze je poetsvriend worden. Asceline vond de smaak van Happy Tabs het meest in de buurt komen van een ‘reguliere’ tandpastasmaak, maar ook dat is persoonlijk, want Wyke vond dat bijvoorbeeld weer van Choose. De houtskool variant is wat korrelig als je die kapot bijt, dus dat is even wennen. Die geeft ook wat minder een frisse, muntsmaak in je mond na het poetsen, maar schuimt net zo hard als de andere variant van Happy Tabs. Wij hebben de non-fluor variant uitgeprobeerd, maar indien gewenst is er ook nog eentje met fluor. De navulverpakkingen zijn per stuk te koop of in abonnementsvorm. Dit wordt bezorgd in een kartonnen doosje en de navulling zelf zit in een biologisch afbreekbaar cellulose zakje.

 • Smaak: 5 van de 5 sterren
 • Structuur: 4 van de 5 sterren
 • Schuim: 5 van de 5 sterren
Hkw Test Tandpasta Tabletten Choose!

Choose!

Bij Choose krijg je een mooi doosje van bamboe om je tabletjes in te bewaren, klein en compact, dus ook handig voor in je toilettas(want niet breekbaar). De navulverpakking is biologisch afbreekbaar en kan bij het groenafval, een goed zero waste alternatief voor een tandpasta tube dus. De tabletjes schuimen goed en de smaak is een mix van mint en een beetje zoet. Volgens Wyke lijkt Choose qua smaak dus het meest op een gewone tandpasta (als je paradontax gewend bent, is het een beetje te zoetig zelfs). Ruikt heerlijk fris als je de verpakking open doet. Qua structuur vond Charlot het eerst wat korrelig maar na even kauwen lost ook deze tab prima op. Hij schuimt precies genoeg om er goed mee te kunnen poetsen. Net als Smyle en Happy Tabs biedt ook Choose een abonnement aan, zodat je nooit zonder tandpasta zit. Daarnaast doneert Choose voor elke abonnementslevering 1 euro aan tandzorg in Kenia.

 • Smaak: 4.5 van de 5 sterren
 • Structuur: 4 van de 5 sterren
 • Schuim: 4 van de 5 sterren

Conclusie tandpasta tabletten test

Het is even wennen om met tabletten te poetsen, omdat het wat droog en korrelig aanvoelt als je de tablet stuk kauwt, maar als je met een natte tandenborstel aan het poetsen slaat, is het als vanouds. Alle drie de merken hebben een mooie verpakking, krijgen de tanden netjes schoon en zorgen voor een frisse adem. Welke tandpasta tabletten vervolgens je voorkeur hebben, is geheel persoonlijk. Wij hadden allemaal een andere voorkeur, gebaseerd op de hoeveelheid schuim en de smaak. Maar de verschillen waren klein en subtiel.

Heb jij de switch al gemaakt naar plasticvrij tandenpoetsen? Laat ons weten wat jouw ervaringen zijn. En welke producten wil je graag dat we als volgende testen? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Nieuwsgierig naar andere tests van HetkanWEL? Check dan hier bijvoorbeeld onze bevindingen van de verschillende biologische maaltijdboxen.

Over de schrijver

7 gedachten over “HKW test: tandpasta tabletten van Smyle, Happy Tabs en Choose”

 1. Ik heb hier de happytabs geprobeerd . Poetst helemaal fijn . Groot nadeel vond ik dat als je t dekseltje er niet terug op doet je na n tijdje geen tabletjes hebt maar n potje met poeder .( door t vocht in de badkamer ) Niet handig in ons gezin waar t dekseltje nog weleens zwerft … jammer maar we blijven verder zoeken naar alternatief voor tandpasta !

 2. Ik heb een tijdje een poedertandpasta van de biologische winkel geprobeerd (weet niet meer welk merk) maar ik heb gevoelige tandhalzen (gebruik normaal Sensodyne) en na twee weken poetsen kwam de gevoeligheid helaas weer terug. Ik poets dus nu weer met mijn oude tandpasta. (Gelukkig heeft Sensodyne nu de tubes veel dunner gemaakt waardoor er minder plastic wordt gebruikt.) Uitdaging voor de tabletmakers: een tandpasta tablet tegen gevoelige tandhalzen!

 3. L.P. Huijsen, arts, n.p.

  Ik gebruik al vele jaren met genoegen twee maal daags afwisselend een erwtje van de Weleda tandpasta’s. Weleda gaat zeer bewust met ons milieu om.

 4. Ik gebruik Smyle al maanden naar volle tevredenheid: frisse smaak, voldoende schuim. Je bent er snel aan gewend eerst even te kauwen voor je gaat poetsen. En idd ook gemakkelijk om mee te nemen.

 5. Wat ik mis in het verhaal over de tandpasta tabletten, is hoe goed het is voor je tanden en of het ook helpt tegen aften zoals Zendium doet.

 6. Ik poets nu al een aantal maanden met Smyle en vind het erg fijn. Van de shampoo bars had ik al geleerd dat iets niet hoeft te schuimen om effectief te zijn, dus dat vind ik geen probleem. Lekkere frisse munt smaak.

Reacties zijn gesloten.