HKW test: vegan diepvriesmaaltijden van Lazy Vegan, Vood en Good Chef

Natuurlijk zijn we er helemaal voor om elke dag zelf te koken, al is het alleen maar omdat je dan precies weet wat er in zo’n maaltijd zit. Maar er zijn dagen waarop je op een drafje achter de tijd aan rent en dan is het super fijn als je het vriesvak kan opentrekken en daar een betaalbare, gezonde, vegan maaltijd uit kan trekken mét 200 gram groenten. Daarom testten we drie verschillende aanbieders van vegan diepvriesmaaltijden: Lazy Vegan, Vood en Good Chef.

Lazy vegan

De kleurrijke zakken van Lazy Vegan vind je in de schappen van de grote supermarkten en is daarmee misschien wel de bekendste van de drie. Deze maaltijden gooi je zo uit de zak in de wok en daarmee tover je binnen 10 minuten een verse, vegan maaltijd op tafel met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 200 gram groente. Bij Lazy Vegan zijn alle ingrediënten apart ingevroren en vervolgens in een zak bij elkaar gevoegd. Dit maakt het voor kinderen ook een groot succes. Je kunt namelijk een beetje variëren met de hoeveelheid saus. Houd je kind iets minder van veel saus, dan haal je er gewoon een paar bevroren stukjes uit.

We mochten 5 verschillende smaken uitproberen: Tikka masala, Pasta pesto, Italian risotto, Mexican en Provençale. Daarmee is de variatie qua verschillende soorten keukens heel groot bij dit merk: voor ieder wat wils dus. Door de variëteit in smaken en simpele bereiding was dit de favoriet van Charlot. Wyke merkte wel op dat in bijna álle smaken dezelfde ‘vegan kipstukjes’ verwerkt waren. Omdat ze zelf als vegan nauwelijks kant-en-klare vleesvervangers eet, vond ze dit een klein minpuntje. Groot pluspunt: de maaltijden zijn snel klaar, smaakvol en boordevol groente, dus dat is fijn. Zeker een aanrader dus. Prijs: 4,29.

  • Smaak: 4 van de 5 sterren
  • Bereiding: 5 van de 5 sterren
  • Portie: 4 van de 5 sterren

Vood

Plant B is de new kid on the block als het om vegan diepvriesmaaltijden gaat. Je kent ze misschien wel van het tv-programma Dragons Den waarmee ze vorig jaar (toen nog onder de naam Plant B) drie ton wisten binnen te halen. De maaltijden van Vood komen in bakjes met folie, die je zo de magnetron of de oven in kan schuiven. Super makkelijk, want dan kan je ondertussen iets anders doen, terwijl je maaltijd opwarmt. In de magnetron tover je in 8 minuten een heerlijke maaltijd op tafel. In de oven duurt dat wel even, namelijk 30 tot 35 minuten: iets om rekening mee te houden, zeker voor de hangry mensen onder ons (aan de andere kant: een eigen verse maaltijd maken gaat niet heel veel sneller). De maaltijd goed en gelijkmatig warm krijgen in de oven is nog wel een gepuzzel af en toe, want bij sommige maaltijden lijkt 30-35 minuten niet helemaal te volstaan. We mochten 6 smaken uitproberen: Chili Con Amor, Soba Satay, Pad Thai, Taj Ma Dahl, Indian Curry en Italian Stallion. De maaltijden waren verrassend goed gekruid met behoorlijk wat spice in de Aziatische en Zuid-Amerikaanse varianten (daar moet je van houden, maar bij hetkanWEL zit dat wel goed). Extra pluspunt, wat verder niks met het eten te maken heeft maar wel gewaardeerd wordt: mooie verpakking met herkenbare en aansprekende vormgeving. Wij zijn enthousiast. Prijs: 7,49.

  • Smaak: 5 van de 5 sterren
  • Bereiding: 4 van de 5 sterren
  • Portie: 5 van de 5 sterren

Good Chef

De maaltijden van Good Chef komen in gelijksoortige bakjes met folie en moeten ook worden opgewarmd in de magnetron of oven. Hier stond iets langer voor op de verpakking (40 minuten), maar dan krijg je wel altijd iets lekkers en warms op je bord. Ook Good Chef – net als Lazy Vegan – adverteert met de 200 gram groente die je met een maaltijd meteen meepakt (hoef je daar ook niet meer over na te denken). We mochten 6 smaken uitproberen (ze hebben er 10): Gnocchi al Ragú, Oh-La-Lasagna, No Chicken Saté, Mac no cheese, Sunshine Curry en Tikka Coconut Masala. Leuk om van de klassiekers eens een gezondere variant te proberen, zoals de Mac no cheese waar de creamy saus gemaakt is van flespompoen en witte bonen. De smaak was heerlijk. Als we dan toch een puntje van kritiek mogen geven: niet alle porties zijn even vullend. Dat leverde soms al heel snel weer zin in een tweede portie op. Prijs: 7,95.

  • Smaak 5 van de 5 sterren
  • Bereiding 4.5 van de 5 sterren
  • Portie 3.5 van de 5 sterren

Conclusie

Alle drie de merken leveren goede, lekkere en vegan maaltijden voor die momenten waarop je even geen zin hebt om te koken, maar wel gezond wilt eten. Je hoeft er vrijwel niks voor te doen, maar zet toch een gezonde maaltijd op tafel die niet van ‘vers’ is te onderscheiden. Bij Lazy Vegan tover je die maaltijden het snelst op tafel door ze te roerbakken. Klein minpuntje daar zijn de vegan kipstukjes, gemaakt van erwteneiwit, die overal in lijken te zitten. Vood en Good Chef zitten in eenzelfde soort recyclebaar bakje dat je zo uit de diepvries de oven of magnetron in kan schuiven. Bij Vood hadden we bij sommige maaltijden wat meer tijd nodig om ze echt warm te krijgen in de oven. De meeste maaltijden komen hier uit de Aziatische keuken en zijn lekker, en soms een beetje pittig, gekruid. Bij Good Chef was de kooktijd iets langer en kwamen de maaltijden daardoor allemaal wel goed warm uit de oven. Klein minpuntje hier: sommige maaltijden waren vrij klein qua portie waardoor je snel weer honger had (maar misschien zijn we gewoon veelvraten bij hetkanWEL). Vooral bij de noedels, maar ook bij de lasagne was dat het geval. Daardoor wel prima geschikt als lunch, mocht je eens wat anders willen dan een boterham of avocado-toast.

Over de schrijver