H&M, Nike en Adidas verkopen vieze kleren

Na een jaar lang onderzoek doen, komt Greenpeace tot een vervelende conclusie: de kleren van grote kledingmerken zoals H&M, Nike, Adidas, Calvin Klein en Converse zijn vies. Deze merken maken namelijk gebruik van kleding uit Chinese fabrieken die het milieu vervuilen met kankerverwekkende en hormoonverstorende stoffen.

Er is een reden waarom kleding uit China goedkoop is: vanwege goedkope arbeidskrachten en minder strenge regels die minder goed nageleefd worden dan in ons land. Schadelijke stoffen die hier verboden zijn, worden in China vaak nog steeds gebruikt.

Een aantal kledingmerken, zoals Nike, Adidas en H&M geven de laatste jaren steeds meer aandacht aan duurzaamheid. H&M belooft bijvoorbeeld het aantal schadelijke chemicaliën die bij productie gebruikt worden te verminderen. Nike probeert watervervuiling aan te pakken. Maar volgens Greenpeace zijn ook deze bedrijven niet schoon.

Kledingbedrijven kijken meestal alleen of fabrieken voldoen aan lokale milieumaatregelen. Deze zijn vaak niet effectief. Er komen dus nog steeds veel giftige stoffen in het milieu terecht.

Volgens Greenpeace heeft van geen van de grote kledingbedrijven “een effectieve strategie ontwikkeld om het watervervuilingsprobleem aan te pakken. … er is geen enkele aanwijzing dat de bedrijven ook maatregelen nemen om de lozing van de meeste schadelijke stoffen, via het afvalwater van hun toeleveranciers, verder te beperken dan de lokale wetgeving vereist.”

Greenpeace wil daarom dat kledingmerken scherper gaan letten op hun productieproces en dezelfde milieu-eisen gaan stellen die ook in het Westen gebruikelijk zijn.

Wat kun jij als consument in de tussentijd zelf doen?

  • Koop de milieuvriendelijke opties in een winkel. Veel winkels hebben producten van bio-katoen.
  • Vraag in de winkel naar de milieu impact van wat je koopt. Zo laat je weten aan een bedrijf dat je het milieu en de gezondheid van mensen belangrijk vindt
  • Koop je kleren bij zaken die serieus werk maken van duurzaamheid. Er zijn veel kleinere winkels die alleen verantwoorde kleding verkopen.
  • Ruil de kleren die je niet meer gebruikt. Op ruilbeurzen van bijvoorbeeld Little Green Dress kun je jouw garderobe aanvullen.

Bron: Greenpeace, Good.is

Lees ook

Laat je inspireren door duurzame doeners en win € 10.000

Youtube video lost misdaad op

6 manieren waarop zonne-energie je leven gaat veranderen

Over de schrijver

1 reactie op “H&M, Nike en Adidas verkopen vieze kleren”

Reacties zijn uitgeschakeld.